ZAČENJA SE

Bo euro rendez-vous po okusu Francozov?

Objavljeno 10. junij 2016 09.54 | Posodobljeno 10. junij 2016 11.00 | Piše: Rok Tamše

S tekmo Francija – Romunija v Parizu se začenja 15. evropsko prvenstvo nogometašev.

Stadioni, navijaške cone, kampi za trening reprezentanc, postaje in letališča so varovani kot še nikoli doslej. Foto: Reuters

Začenja se! Danes ob 21. uri bo madžarski sodnik Viktor Kassai dal znak za začetek 15. evropskega prvenstva, ko se bosta na Stade de France pomerili reprezentanci Francije in Romunije. To bo prva med 51 tekmami na desetih stadionih po vsej Franciji v mesecu dni. Za gostitelje je vložek izjemen, prav takšna so tudi pričakovanja javnosti. Dodatne upe za uspeh domače izbrane vrste vzbujata velika uspeha iz zgodovine, trikolorji so namreč na domačih tleh že osvojili evropsko prvenstvo leta 1984 (v finalu so premagali Španijo z 2:0), leta 1998 pa so prav tako v domovini postali svetovni prvaki (v finalu zmaga proti Braziliji s 3:0). Potem ko so leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem še drugič postali evropski prvaki, je šlo vse skupaj samo še navzdol. Od takrat les blues denimo niso dobili niti ene tekme v izločilnih bojih na EP. Bolj kot dobre igre so iz njihovega tabora odmevali škandali, od upora in bojkota treninga na SP 2010 v Južni Afriki do prepirov Samirja Nasrija z novinarji in izpadov jeze Jeremyja Meneza nad sodniki na EP 2012.

Brez TV na vrtovih in terasah 

V Franciji bodo med evropskim nogometnim prvenstvom prepovedali gledanje televizije na zunanjih javnih krajih. Lokali bodo lahko imeli televizijske zaslone, vendar ne na prostem, temveč v notranjosti. Ukrep je varnostne narave, saj bo tako preprečeno zbiranje večjega števila ljudi, ki bi bili lahko tarče terorističnega napada. Na prostem bo mogoče tekme spremljati le v posebnih navijaških conah, kjer bo veljal strog varnostni režim.

Nočna mora

Za domači turnir, ki ga imajo za nogometni zmenek (rendez-vous), so se v zadnjih letih temeljito pripravljali, a so tokrat v ospredje prišle tudi poškodbe, še najbolj med branilci. Tako manjkajo Raphael Varane, Kurt Zouma, Mathieu Debuchy, Jeremy Mathieu in Lassana Diarra, zaradi dopinškega greha je odsoten Mamadou Sakho, selektor Didier Deschamps pa se je že aprila odpovedal prvemu napadalcu Karimu Benzemaju zaradi vpletenosti v izsiljevanja reprezentančnega soigralca Mathieua Valbuene s posnetkom seksualne vsebine. Najučinkovitejši napadalec trikolorjev, ki ima alžirske korenine, je zagrmel in Deschampsu sporočil, da se je zlomil pod pritiskom rasističnega dela Francije. »Ničesar, kar se nam je zgodilo, odkar sem 12. maja objavil seznam igralcev, si nisem mogel zamisliti niti v svojih najstrašnejših nočnih morah,« je priznal 47-letni Deschamps, nekdanji defenzivni vezist, ki je blestel v dresu Juventusa in Francije (103 nastopi, 4 goli). Pričakovanja rojakov so kljub temu visoka, čeprav si podobno močno kot dobrih rezultatov želijo mirnega turnirja, brez terorističnih napadov. »Priložnost imamo igrati doma, prisoten bo pritisk, toda vse to bo pozitivno. Obvezo imamo igrati dobro, cilj pa je zmagati na tem turnirju,« je glas slačilnice predstavil vratar Steve Mandanda, ki bo s soigralci na tekme evropskega prvenstva odhajal iz stalne baze v Clairefontainu blizu Pariza. Francozi so na prijateljskih tekmah pokazali zavidljivo formo, dobili so devet od desetih dvobojev v zadnjem letu, izgubili so le tekmo z Anglijo, ko so bile njihove misli povsod drugje kot pri nogometu. Igrali so namreč lanskega novembra, po smrtonosnih terorističnih napadih v Parizu, ko je umrlo 130 ljudi. Smrti je v klubu Bataclan za las ušla sestra enega glavnih francoskih nogometnih zvezdnikov Antoina Griezmanna, bratranca Lassana Diarraja pa so teroristi ubili.

Za prvaka 27 milijonov evrov

Evropska nogometna zveza bo med 24 reprezentanc razdelila rekordni denarni sklad – 301 milijon evrov, pri čemer bo prvak zaslužil 27 milijonov. Samo zmaga v finalu je vredna 8 milijonov. Vsaka od 24 reprezentanc, ki se je uvrstila na turnir, bo prejela 8 milijonov evrov, za zmago v skupinskem delu je na voljo milijon, za točko 500.000 evrov. Udeleženci osmine finala prejmejo še poldrugi milijon, četrtfinalisti nadaljnjega 2,5 milijona. Polfinalisti prejmejo dodatne štiri. Poraženec v finalu se bo potolažil s petimi. Pred štirimi leti si je 16 sodelujočih reprezentanc razdelilo 196 milijonov evrov.

Nared za velike stvari

Tudi zaradi drastično okrepljenega varovanja na prizoriščih evropskega prvenstva, kjer bo kar 90.000 policistov, vojakov in varnostnikov, naj bi domača izbrana vrsta v skupini A, v kateri so še Albanija, Romunija in Švica, mirno in prepričljivo prišla do osmine finala, potem pa se bo vse skupaj začelo praktično znova v bojih na izločanje. Deschamps ima na voljo zelo izkušeno obrambno vrsto tridesetletnikov, zvezna in napadalna vrsta pa kar kličeta po vzdihih občudovanja. Triindvajsetletni zvezdnik torinskega Juventusa Paul Pogba ni samo vroča želja največjih klubov (Real Madrid, Barcelona, Chelsea, PSG), temveč tudi osrednja figura francoske selekcije. »Paul je izjemen igralec, je mlad in ljudje ga imajo radi tudi zunaj igrišča. Mladi ga obožujejo tudi zaradi njegovega sloga oblačenja, frizure. Vse to pomeni, da se veliko pogovarjajo o njem, pa četudi gre kdaj za kakšno negativno stvar,« je svojega varovanca opisal Deschamps. Zanimivo, da Pogba kot najstnik ni ravno navdušil legendarnega sira Alexa Fergusona pri Manchester Unitedu, ki se mu je odpovedal po povišanih zahtevah njegovega agenta. To ni nihče drug kot Mino Raiola, ki skrbi tudi za kariero Zlatana Ibrahimovića. »Letos imam zanj po 20 telefonskih klicev na dan, toda prave ponudbe še ni bilo,« je nedavno povedal Raiola. Kljub temu Pogbaju ne manjka motivov za novo dokazovanje na domačih tleh, skupaj z Dimitrijem Payetom in Blaisom Matuidijem tvorijo razigrano osrčje svojega moštva. V napadu bodo pravi peklenščki za obrambe tekmecev Olivier Giroud, Antohny Martial in že omenjeni Griezmann, ki je v minuli sezoni v dresu Atletico Madrida, finalista lige prvakov, zabil kar 32 golov. No, že prvi obračun z Romunijo bo pokazal, kaj zmore francoska zmes trdožive izkušenosti in igrive mladosti. Romuni se ne mislijo kar tako postaviti v vlogo žrtev. »Na Franciji je večji pritisk. Če nam uspe izvleči remi, bi bilo to nekaj posebnega, če pa bi zmagali, bi bilo to fantastično,« je ozračje pred začetkom očarljivega rendez-vousa dodatno podžgal Viorel Moldovan, pomočnik romunskega selektorja Angela Iordanescuja, ki nima na voljo zvezdnika težke kategorije, ima pa homogeno moštvo in nadvse trdno obrambo.

Deli s prijatelji