EURO 2016

Belgijci dobili lekcijo, Ibrahimoviću le točka

Objavljeno 15. junij 2016 09.45 | Posodobljeno 15. junij 2016 09.45 | Piše: D. P.

Pragmatična Italija je evropsko prvenstvo začela z zmago in gledljivo igro.

Belgijcem proti Italiji na premierni tekmi na evropskem prvenstvu ni pomagalo niti to, da so najvišje uvrščena evropska ekipa na Fifini lestvici. Drugo mesto jim pripada, Italija pa je komaj 12. Na medsebojni tekmi to ni bilo očitno, Italija pa je na krilih zanesljive obrambe in učinkovite igre prišla do prvih treh točk. Čeprav, to je treba priznati, so Belgijci prvi resno zapretili. Radja Nainggolan je s strelom od daleč preveril, v kakšni formi je veteran 38-letni Gianluigi Buffon - Gigi. Dedek med vratnicama se ni dal, to pa je dalo krila njegovim sotrpinom v polju, ki so znali to unovčiti. S šolsko akcijo, začel jo je Leonardo Bonucci, je na drugi strani terena našel Emanueleja Giaccherinija, ki je matiral Thibauta Courtoisa, ta je potem še enkrat trpel muke, a je ohranil mrežo čisto. To je uspelo tudi Buffonu, saj je mojstrski poizkus Romeluja Lukakuja končal malce nad italijanskim golom. Gigi je preprečil veselje Edena Hazarda. Naši zahodni sosedje so do konca igrali pragmatično, zmago pa so potrdili s hitrim protinapadom. Zaključil ga je Graziano Pelle, čigar strel je po sredini razparal belgijsko mrežo. »Naša ekipa govori na igrišču. Dlje že govorim, da imam dobre igralce. Tokrat so me navdušili s svojim pristopom, tako je bilo tudi na klopi. Imamo dobro kemijo,« je bil po tekmi zadovoljen selektor Antonio Conte. Njegov stanovski kolega Marc Wilmots je bil potrt. »Izgubljena je bitka, vojna ne. Za nas je pomembno, da pridemo v osmino finala. Žal pa proti Italiji nismo zadeli. Učinkovitost bo treba izboljšati,« je bil jasen Wilmots. Da to ni ravno belgijski dan oz. večer, je bilo jasno že pred prvim žvižgom angleškega sodnika Marka Clattenburga. Na poti na tekmo je umrl 71-letni belgijski navijač, ki mu je odpovedalo srce.

Ibro z irsko pomočjo

Nič bolj srečen kot Belgijci ni bil niti Zlatan Ibrahimović, ki si je uvodni nastop verjetno na svojem zadnjem evropskem prvenstvu predstavljal precej drugače. Ne pa da bodo Švedi z Irci le remizirali (1:1). Prvi polčas se je končal sterilno, z najmanj popularnim rezultatom 0:0. Le tri minute drugega polčasa so potrebovali varovanci selektorja Martina O'Neilla, da so spravili žogo v švedsko mrežo. Uspešen je bil član angleškega Norwicha Wes Hoolahan. To je očitno razjezilo 34-letnega Ibrahimovića, ki je naredil vse za izenačujoči zadetek. Z leve strani kazenskega prostora je poslal povratno žogo pred gol, Irci pa so žogo kar sami pospremili v svojo mrežo. »Nismo bili pravi, igrali pa nismo tako, kot smo načrtovali. Bo treba za stopnjo višje in boljše,« je okrcal svojo zasedbo švedski selektor Erik Hamren. »Hoteli smo ga spraviti čim bolj stran od naših vrat,« je irski strateg Martin O'Neill razkril načrt za obrambo proti Zlatanu Ibrahimoviću. Izmuznil se je le enkrat, pa je že bilo usodno. Popravna izpita sledita v petek (Švedi proti Italiji) in soboto (Irci proti Belgiji).

Tudi Damir Skomina

Danes se začenja že drugi krog predtekmovanja. Romunija bo proti Švici lovila prve točke, Francozi pa bi nadgradili zmago iz prvega kroga, danes gostijo Albance. Slovanski obračun med Rusi in Slovaki bo sodil še en Slovan – naš mednarodni sodnik Damir Skomina, ki mu je Evropska nogometna zveza z delegiranjem v Francijo vnovič izrekla priznanje in veljavo. Njegova pomočnika bosta Jure Praprotnik in Robert Vukan, vlogo petega in šestega sodnika pa bosta opravljala Matej Jug in Slavko Vinčić. Četrti sodnik bo Šved Jonas Eriksson.

 

 

Deli s prijatelji