EURO 2016

Anglija tarča posmeha, spakirali tudi prvaki

Objavljeno 29. junij 2016 09.24 | Posodobljeno 29. junij 2016 09.24 | Piše: D. P.

Roy Hodgson po novi otoški blamaži ni več angleški selektor.

Angleži so jokali po novem bolečem porazu. Foto: AP

PARIZ – Osmina finala je končana, osmerica Poljska, Portugalska, Wales, Belgija, Nemčija, Italija, Francija in Islandija so še v igri za naslov najboljšega. Zadnja je med evropske velikane prišla najmanjša, a verjetno najbolj srčna – Islandija, ki je z zmago 2 : 1 domov poslala Angleže. Pravijo, da pravljice živijo v knjigah. Ne bo povsem res. Islandci jo pišejo kar v živo, bolje rečeno, na francoski travi na vsaki tekmi evropskega prvenstva dodajo eno poglavje. Vsako je veličastnejše, tole zadnje proti Angliji meji na mali čudež. Pa uvod v tekmo ni dajal pretiranih upov Islandiji. Angleži so se jih lotili resno, v 4. minuti pa je Damir Skomina pokazal na belo točko. Hanness Halldorsson je napačno oviral Angleža Raheema Sterlinga, kapetan Wayne Rooney pa je zabil za 1 : 0. Ko se angleško veselje še ni poleglo, pivo pa ni prišlo v želodce angleških navijačev, že so na noge skočili Islandci, na 1:1 je izenačil Ragnar Sigurdsson. »Prepričan sem, da je bilo to izenačenje ključno za nadaljevanje tekme,« je ocenil Heimir Hallgrimsson, ki družno z Larsom Lagerbackom vodi Islandce. Zadnji žebelj v angleško krsto je zabil Kolbeinn Sigthorsson v 18. minuti. K zadetku Islandcev je pripomogel prav tako nespretni angleški vratar Joe Hart, ki mu tudi nekaj bravuroznih potez v drugem polčasu ni pomagalo, da tekme ne bi končal kot tragični junak. »Zelo mi je žal, da se je končalo tako, vendar se takšne stvari dogajajo v nogometu. Upam, da se bo Anglija kmalu znova prebila v finale velikega tekmovanja,« je po tekmi obžaloval zapravljeno 68-letni angleški strokovnjak Roy Hodgson, ki je Angleže vodil na 56 tekmah, 33-krat je zmagal, dela pa, pričakovano, ne bo nadaljeval. »Napočil je čas, da nekdo drug vodi te mlade, uspehov lačne in zelo nadarjene igralce. Moram priznati, da so na tem prvenstvu igrali zelo dobro in izpolnili vsa moja navodila,« je še pristavil Hodgson ter nase prevzel vso krivdo za novo blamažo. V Angliji kar tekmujejo, kdo se bo bolj ponorčeval iz svoje reprezentance. »To je najhujši poraz v naši zgodovini. Anglijo je premagala država, ki ima več vulkanov kot pa profesionalnih nogometašev,« je potarnal nekdanji angleški as Gary Lineker. »Ko se zaveš, da te je izločila skupina ribičev,« je bilo še moč prebrati na družabnem omrežju twitter. Tam se je pojavila tudi šala, v kateri Angležem čestitajo, ker jim je v enem tednu uspelo kar dvakrat zapustiti Evropo. Oglasili so se tudi na Islandiji, kjer so se spomnili preroških besed Ronalda, ki je po medsebojni tekmi imel slabo mnenje o Islandcih. Zdaj si ekipi delata družbo v četrtfinalu.

Pierluigi Skomina

Pečat tekmi Anglija – Islandija je dala tudi Slovenija. Glavni sodnik je bil Damir Skomina, ki je izvrstno opravil svoje delo. Pri tem so mu bili v pomoč tudi štirje rojaki, pomočnika sodnika Jure Praprotnik in Robert Vukan ter dodatna pomočnika sodnika Matej Jug in Slavko Vinčič. Vlogo četrtega sodnika je opravljal Carlos Velasco Carballo, rezervni sodnik pomočnik pa je bil takisto Španec Roberto Alonso Fernandez. Po koncu zahtevne tekme se je Skomina prekrižal, pohvale na njegov račun dežujejo z vseh koncev. Zagotovo pa je s svojim delom zadovoljil tudi kontrolorja sojenja Pierluigija Collino. Na twitterju pa se številni že šalijo, ko so našega sodnika prekrstili kar v Pierluigijia Skomino. Zaradi takega dela se Skomini obetajo nove tekme na tem prvenstvu.

Prvaki že doma

Velikega uspeha so se veselili tudi Italijani, a je njihova zmaga proti Špancem (2:0) ostala v senci islandskega čudeža. Čeprav so naši zahodni sosedje s tekmovanja domov poslali dvakratne zaporedne prvake. Španci so vladali Evropi od leta 2008, prej je za južnjaško prevlado poskrbela še Grčija (prvak leta 2004). Italijani so nakazali, da so godni za velike stvari. »Pokazali smo, da Italija ne igra le obrambno,« je selektor Antonio Conte odgovoril vsem kritikom. »Po pravici povedano sem si želel pred koncem reprezentančne kariere premagati Špance. Zaradi porazov proti njim sem večkrat močno trpel,« je po zmagi povedal strelec vodilnega gola Giorgio Chiellini. Zabil ga je v 31. minuti, s tem pa kronal italijansko premoč. Zadetek je padel po prostem strelu, ki ga je vratar David de Gea še obranil, gola pa ni mogel preprečiti po odbiti žogi. Granitna obramba s komandantom Gianluigijem Buffonom na čelu je v drugem polčasu doživljala velike muke. Med 62. in 77. minuto so Španci pritisnili, kar tri četrtine časa so imeli žogo v svoji posesti, štirikrat so merili v okvir vrat, a je Buffon vsakič opravil z odliko. Tudi v izdihljaju tekme, ko je Gerard Pique ostal sam pred italijanskim vratarjem. Špance je dokončno pokopal Graziano Pelle. 

 

Deli s prijatelji