KOŠARKARSKA ZVEZA SLOVENIJE

Zvezi nove sodniške skrbi

Objavljeno 30. september 2017 14.45 | Posodobljeno 30. september 2017 15.24 | Piše: Drago Perko

Zaradi spora s sodniki je ogrožen začetek državnega prvenstva, mladi pa obupujejo, ker nimajo tekem.

Matej Erjavec, predsednik KZS, ki je podelil superpokal košarkarjem Olimpije, ima precej skrbi pred začetkom sezone. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Nekako tiho se je začela tudi klubska košarkarska sezona. V Tivoliju je Olimpija prišla do superpokala (94:76 proti Krki), Gašper Okorn pa je naredil novo zarezo v rubriko svojih lovorik. Krka je klonila. Oboje čaka še precej dela, pa tudi kadrovali bodo še. Izvedeli smo, da se v Olimpiji resno spogledujejo s tem, da bi v svoj tabor pripeljali brata Erazma in Domna Lorbka. Korist bi bila obojestranska, zato je pričakovati, da bo poskus obrodil sadove. Dolenjci so takisto napovedali še vsaj dve okrepitvi. Koliko Olimpija dejansko velja, bo jasno že jutri, ko jo čaka uvodna tekma lige ABA proti Mega Leksu z našim reprezentantom Vlatkom Čančarjem. Krka stavi na razvoj svojih domačih fantov, ki jim bodo dodali še dva tujca, da bi se kosali za sam vrh 2. divizije lige ABA.

Brez dogovora

Kaže, da je mednarodna scena tudi edino, kar preostane zmajem in farmacevtom. Prihodnji teden bi se moralo začeti državno prvenstvo Liga Nova KBM, a očitno tega ne bo! Sodniki in kontrolorji sojenja stavkajo. Zato košarkarska zveza nima sodnikov, ki bi opravljali svoje delo. Pomagalo ni niti zborovanje, ki sta ga organizirala predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in generalni sekretar zveze Rašo Nesterović. »Lažje je postati evropski prvak v košarki kot rešiti tale gordijski vozel,« je začel predsednik Erjavec pogovor o sodnikih še nekoliko pod vtisom pred dvema tednoma končanega eurobasketa.

Oliver MVP – Svoje mojstrstvo je vnovič potrdil Olimpijin Američan Devin Oliver, ki so ga izbrali za najkoristnejšega košarkarja superpokala.

»Opazil sem, da so sodniki užaljeni. Krivo je dejstvo, da smo brez njihove vednosti na junijski seji IO KZS sprejeli odločitev o znižanju kilometrine. Z 0,32 na kilometer smo jo znižali na 0,18,« je Erjavec začel o problemu, ki tare sodnike. »Preglasovani so bili,« je opozoril na golo pravno dejstvo, ki muči sodnike. »Vlada anarhija, ne pa stanje, da bi se spoštovalo legitimno sprejete odločitve,« še pravi Erjavec, ki na vse gleda tudi s pravnega stališča.

Vendarle brez Avstrijcev?

»Nismo blizu rešitvi... Stanje ni dobro. Težko bomo tole rešili, da bi lahko še delegirali 1. krog članskega državnega prvenstva,« je še dodal Erjavec, ki bo moral prihodnji teden odpovedati tudi 4. krog tekmovanj v mlajših selekcijah. Očitno se ni izšla niti kombinacija, da bi prišli sodit avstrijski sodniki. »Pozvali smo sodnike, da začnejo soditi. Potem bi na naslednji seji izvršnega odbora KZS sprejeli neki aneks tej odločitvi o znižanju kilometrine. Sodniki tega ne sprejmejo. Želijo pa, da se kilometrina vrne na 0,32, potem pa se bi pogajali naprej,« je Erjavec opozoril, da se merjenje moči egov nadaljuje. »Kljub vsemu verjamem, da bomo pravočasno začeli državno prvenstvo. Tu smo, da pomagamo in se pogovarjamo,« pa je v imenu združenja prvoligašev roko sprave ponudil predsednik Kristjan Novak



 

Deli s prijatelji