ROKOMET

Zvezde tudi brez Davidov?

Objavljeno 07. januar 2013 09.09 | Posodobljeno 07. januar 2013 09.09 | Piše: Marko Uršič

Selektor Boris Denič ima težave s poškodbami, vpoklicati bo moral še enega zunanjega igralca.

Selektorja Borisa Deniča trenutno najbolj skrbi okrevanje Davida Špilerja (foto: Leon Vidic, Delo).

ÅRHUS Če greste na veliko tekmovanje, je treba za to brusiti formo. Slovenska rokometna reprezentanca bo v soboto v Španiji začela svojo odisejado na svetovnem prvenstvu, konec preteklega tedna pa je preizkusila raven pripravljenosti na turnirju na Danskem. Kljub zmagama proti Črnogorcem in Tunizijcem ter porazu proti Hamletovim potomcem v oči seveda najbolj bode dejstvo, da je izbrana vrsta zdesetkana zaradi poškodb. Zaradi kolenskih težav sta odpadla oba vratarja Celja Pivovarne Laško, zunaj pogona pa sta tudi dva Davida. Miklavčič in Špiler, s tem da pri zadnjem po operaciji počene nožne žile obstaja minimalna možnost za pravočasno vrnitev. Jasno je, da je selektor Boris Denič zaradi tega v hudih škripcih, na položaju levega zunanjega igralca mu tako ostaja le Nenad Bilbija, poskuša pa lahko še s srednjim zunanjim igralcem Sebastianom Skubetom, ki že v Celju rad menja položaje v napadalni formaciji. No, namesto poškodovanih sta prišla Vid Kavtičnik in Primož Prošt, čemur kljub pomanjkanju tekem ne moremo ravno reči hendikep slovenske vrste, saj sta že poznano kakovostna igralca.

Adut desna stran

A Denič je svoje varovance najprej videl na danski žerjavici. Za uvod so premagali Črno goro z 31 : 26, pri tem pa je strelsko blestel desno krilo Dragan Gajić z 11 zadetki. Črnogorci so denimo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo izločili celo Švede in bodo v Španiji nastopili v skupini med drugim s Francijo in Nemčijo. Gajić je bil učinkovit v napadu, Gorazd Škof pa v vratih. Slovenski rokometaši so vso tekmo prakticirali plitko obrambo 6-0. Tudi v drugi tekmi se je pokazalo, da bo desna slovenska stran napada adut na SP. Vid Kavtičnik in Jure Dolenec sta zadela po štirikrat, krilo Gašper Marguč prav tako, Gajić trikrat, Slovenija pa je premagala Severnoafričane z 28 : 23. Tudi tokrat so temelje zmage postavili v prvem polčasu, dobili so ga s sedmimi zadetki razlike. Tako Črnogorci kot Tunizijci so proti Sloveniji igrali globoko obrambo 3-2-1, Deničevi pa tudi proti osmim z olimpijskih iger v Londonu 6-0. Slovenski selektor je proti Tuniziji obrnil igralski kader, nekateri so počivali, drugi dobili več priložnosti za igro.

Proti Hamletovim Vikingom, evropskim prvakom, pa ni šlo, predajo je bilo treba podpisati z izidom 30 : 35. A gremo naprej, v Španiji bodo morda le zasijali kot zvezde. Slovenski selektor se bo zdaj znojil zaradi Špilerjevega zdravja, v rokavu mora že imeti ime, ki ga bo peljal na špansko avanturo.
 

Deli s prijatelji