LIGA ABA

Zvezda padla na Dolenjskem

Objavljeno 10. februar 2015 11.18 | Posodobljeno 10. februar 2015 11.18 | Piše: Drago Perko

Košarkarji Krke so vodilni Crveni zvezdi prizadejali prvi poraz v tej sezoni lige ABA.

Boban Marjanović, eden boljših igralcev evrolige, se v Novem mestu ni znašel. Foto: Drago Perko

Košarkarji Krke so nepredvidljivi kot aprilsko vreme, svojim navijačem znajo parati živce, večkrat pa poskrbeti tudi za blagodejne učinke in uspehe. Eden teh je bil nedeljski, ko so pred polno dvorano olimpionika Leona Štuklja prizadejali poraz vodilni ekipi regionalnega tekmovanja, Crveni zvezdi (77:67), ki je doživela sploh prvi poraz v tej sezoni lige ABA. »Igrali smo dobro, borbeno, imeli nekaj sreče, naredili nekaj neumnosti. Ampak tako mi igramo,« je bil na uspeh ponosen sicer zapriseženi partizanovec, domači trener Aleksandar Džikić. Pripravil je izvrstno taktiko, ki je omrtvila hitro Zvezdino igro, za nameček pa dobro zaustavila prvega igralca gostov Bobana Marjanovića. Da je vrag vzel šalo, je bilo gostom jasno že ob vodstvu Krke s 23:8. Z boljšo drugo četrtino so gostje prišli na 30:28, potem pa je Krka v režiji Alexisa Wangmeneja na odmor odšla s prednostjo devetih točk. Zadnji juriš je evroligaška Zvezda uprizorila s trojko Jake Blažiča za 60:59. Krka je v slogu svojega glavnega mecena našla pravo zdravilo – s serijo 10:2 so ustavili goste. »Nismo v krizi, a že nekaj tekem nam ne gre, kot bi moralo,« je priznal Blažič, slovenski reprezentant v dresu Crvene zvezde. »Uspelo nam je zaustaviti njihovo hitro igro, sploh v prvem polčasu. V drugem je Crvena zvezda prevzela pobudo, saj smo igrali le s sedmimi igralci (v prvi četrtini le s petimi, op. a.), ritem pa je bil ubijalski,« je bil uspeha vesel tudi Nebojša Joksimovič, eden do hrabre sedmerice, ki ni klonila proti evroligašu. Levji delež k zmagi je dodal še Jasmin Hukić (20 točk).

V Novem mestu so vnovič v naletu. Po črni seriji, v desetih tekmah in le eni zmagi (proti Unionu Olimpiji), so zdaj nanizali pet zaporednih zmag. Z 11 zmagami in 10 porazi so se na 5. oziroma 6. mestu poravnali z zmaji, danes pa je Krka na mestu, ki vodi v evropski pokal. »Tudi lani smo bili pred nekaj ekipami, ki danes igrajo v Evropi,« si Džikić trenutno ne beli glave s tem, ali izpolnjujejo pogoje za nastop v Evropi. »Gremo od tekme do tekme. Smo lepa, delavna ekipa,« je odvrnil Krkin strateg, ki ga zaboli glava, ko mora na treningu (ali tekmi) igrati z dvema peterkama. Luka Lapornik si je zvil gleženj, Imran Polutak še hodi na preglede, a ne trenira, Jure Ritlop težko hodi, poškodovan je tudi Mirko Mulalić, Tomaž Bolčina je končal sezono. Ekipi se je na treningu že pridružil Bojan Krivec, ki bi lahko v prihodnjih dneh sklenil pogodbo z matičnim klubom.

Krka je pravi strup za velikane; v Novem mestu je v tej sezoni že padla Cedevita, v gosteh pa Cibona in Partizan. Tekmo z rdeče-belimi so zaznamovale tudi izključitve, predčasno sta šla s parketa trener gostov Dejan Radonjić in igralec Branko Lazić, gostitelji pa so konec tekme pričakali brez svoje maskote. Zajec, ki navdušuje staro in mlado s plesom in vragolijami, med minutami odmora pa deli nagrade, je stopil na žulj sodnika Tomislava Hordova ob eni od akcij. Vmes je stopil glavni sodnik Siniša Herceg in zajca poslal s parketa. Krka zaradi tega menda ne bo kaznovana.

 

Deli s prijatelji