USPEŠNA

Zoran Dragić in Jaka Blažič na poti v elitno ligo NBA

Objavljeno 31. marec 2014 15.35 | Posodobljeno 31. marec 2014 16.16 | Piše: Drago Perko

V Severni Ameriki je pečat vtisnilo mnogo evropskih košarkarjev, zdaj proti veliki sceni stopata slovenska reprezentanta.

Zoran Dragić je navdušil na lanskem evropskem prvenstvu. Foto: Roman Šipič

Številni slovenski košarkarji igrajo po svetu. Goran Dragić in Beno Udrih se merita v elitnem tekmovanju v Severni Ameriki, pred njima so ligo NBA okusili Marko Milić, Uroš Slokar, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Rašo Nesterović in Saša Vujačić. Z Dallasom je treniral Samo Udrih, Boris Gorenc pa je svoj čas v dresu Chicaga odigral turnir v Parizu. Blizu selitve v ligo NBA sta bila tudi Jure Zdovc in Jaka Lakovič. Tako kot poteka menjava generacij v reprezentanci, tako na sceno prihajajo novi, sveži in dokazovanja željni obrazi. V prvem planu sta ta čas prav gotovo Zoran Dragić in Jaka Blažič.

Goran Dragić za vzor

Če kdo ve, kako je priti v ligo NBA, je to prav gotovo danes že veteran Marko Milić, ki še igra v Kuvajtu. »Mislim, da sta Zoran in Jaka pripravljena na naslednjo stopničko. Premoreta lastnosti, ki ustrezajo ligi NBA. Sta hitra in nepredvidljiva, imata pa srce in energijo,« pravi Marko in spomni, da Blažiču skandira vsa dvorana Pionir v Beogradu. Ob tem opozori, da bodo Beograjčani za Blažiča dobili vsaj 500.000 dolarjev, kolikor je odkupnina za evropske igralce ob odhodu v ligo NBA. »To bilo več kot trikrat več, kot je Crvena zvezda zanj plačala Union Olimpiji.« Milko izpostavi še značaj, ki krasi Dragića. »Imel je težko uvodno sezono. Jasmin Repeša mu v Unicaji ni dal konkretne vloge. Potem pa je na eurobasketu pokazal ves svoj razkošni talent. Samozavestno še danes navdušuje v evroligi.« Marko meni, da brez takšne samozavesti in predrznosti v ligi NBA ne bo šlo. »To je recept za uspeh. Za vzor naj si vzameta kar Gorana Dragića. V Houston so ga pripeljali kot tretjega plejmejkerja in ga posadili na klop. Vsem je dokazal, da se motijo, danes je vrhunski organizator igre.«

Prisili ekipo, da igra bolje

Zoran Dragić je rojen leta 1989, kariero je začel na Iliriji, nadaljeval pa pri Slovanu in Krki. Danes nosi dres španske Unicaje, kjer je eden izmed vodilnih igralcev. Poleti lani je močno popravil met (v evroligi je Fenerbahčeju in Anadolu Efes nasul 24 točk), do zdaj je slovel kot izjemen obrambni igralec. Trener Joan Plaza mu zaupa. Trenerji, ki so videli Zorana na delu, se ne morejo načuditi, od kod fantu toliko energije. »Izvrsten je v obrambi, izjemen v tranziciji, dobro se znajde tudi na mestu v dvojke, ne le krila. Zna odigrati dober 'pick and roll' ter najti soigralca. S svojim presingom zna prisiliti celo ekipo, da igra s tako zavzetostjo,« se nad Zokijem navdušuje eden od njih. Blažič je leto mlajši, lani je šel prvič na tuje. Po igranju v Triglavu in Slovanu je eno leto nosil dres Union Olimpije, danes je član Crvene zvezde. Z njo se je prebil med štiri najboljše v evropskem pokalu, trener Dejan Radonjić mu namenja dostojno minutažo, nekaj akcij v napadu je pripravljenih prav zanj, od Blažiča zahteva, da igra čvrsto obrambo.

Blažič prizna, da mu je lepo v Srbiji: »Selitev v Beograd je bila prava odločitev. Igram in napredujem, na vsakem treningu se naučim kaj novega.« Včasih je na glas sanjal o ligi NBA, bil je velik navijač Michaela Jordana, igranje v Združenih državah Amerike pa skoraj ultimativni cilj. Danes malce bolj realno gleda na vse skupaj, a dodaja: »Rad bi se preizkusil tudi v ligi NBA!« Kako bo poleti, še ne ve. Spogleduje se z idejo, da se preizkusi v severnoameriški poletni ligi v Las Vegasu. »Končne odločitve še ni, počakajmo do konca sezone.« Temu pritrdi tudi njegov zastopnik Sead Galijaševič in dodaja, da se Jaka izvrstno razvija. Blažič ima z Zvezdo še dveletno pogodbo. Podobno ima s špansko Unicajo tudi Zoran Dragić, a ima v njej dodano klavzulo, da lahko predčasno odide. Določena je tudi odškodnina; 500 tisočakov bi moral odšteti klub iz lige NBA, ki bi ga hotel v svoji ekipi. Nad Zoranovo kariero bdi Rade Filipović, ki je vodil tudi Raša Nesterovića, Matjaža Smodiša in Jaka Lakoviča.


Dogovor z Zdovcem

Tako kot Blažič tudi Dragić še ne ve, ali bo šel na poletno ligo. Tam je že bil leta 2012, tedaj je navdušil v dresu Houstona. Danes je Zoran naredil velik korak, to ni ostalo neopaženo v ZDA. Kot nam je uspelo izvedeti, se bo Zoran sestal s selektorjem Juretom Zdovcem. Poskusila bosta najti rešitev, ki bi mu omogočila odhod v ZDA in še igranje v dresu Slovenije na svetovnem prvenstvu. Filipovića še vprašamo, koliko Zoranu pomaga, da je Goran tako dober. »Ah, kje pa! Vsak igra zase, pomembna je Zoranova statistika, ne pa Goranova. Je pa res, da je zaradi Gorana za odtenek bolj prepoznaven.« Filipović meni, da je Zoranov velik plus predanost delu. »To krasi vse slovenske košarkarje. Zoki še sam zmeče po 500 žog v koš na dan. V svoj napredek vlaga veliko napora, odrekanja ne manjka, a to se mu bo obrestovalo.«

Trdo delo odpira vrata

»Minili so časi, ko so bili Evropejci, ki so prišli v ligo NBA, dobri le v napadu. Danes morajo biti kakovostni tudi v obrambi, liga NBA pa je tako ali tako postala liga ekstremov,« pove 43-letni Igor Kokoškov, ki je postal pred desetimi leti prvi Evropejec z redno službo trenerja v ligi NBA. Danes deluje v strokovnem štabu Clevelanda. »Zoran je opozoril nase na poletni ligi pred dvema letoma. Razvil se je v kompletnega igralca, ki ne le pokriva v obrambi štiri pozicije, ampak je izvrsten tudi v napadu. Ni potrebe, da bi bil v ligi NBA nosilec igre v moštvu, prav gotovo pa je zanj prostor v tem tekmovanju, številnim ekipam bi prišel še kako prav.« Kokoškov spremlja tudi Blažiča, tudi o njem ima dobro mnenje. Prepričan je, da se je že znašel v beležkah skavtov, in opozarja: »Zoranova in Jakova naloga je, da se s to ligo ne obremenjujeta, ampak da še naprej trdo delata in se razvijata.«

Tudi Olimpijin Omić

Košarkar Union Olimpije Alen Omić (217 cm, rojen 1992), ki ima tudi slovensko državljanstvo, bo julija zaigral na poletni ligi NBA v Las Vegasu, kjer bo poskusil pritegniti pozornost oglednikov iz lige NBA. To je potrdil tudi igralčev zastopnik Enes Trnovčević.

Deli s prijatelji