NA PRVENSTVU

»Zmožni smo vsega,
 pustimo se presenetiti«

Objavljeno 15. januar 2015 16.47 | Posodobljeno 14. januar 2015 19.35 | Piše: Marko Uršič

Uroš Zorman bo tudi na katarskem SP vodil igro slovenskih rokometašev.

Uroš Zorman ima za slovensko reprezentanco mušketirsko načelo: vsi za enega, eden za vse. Foto: Igor Zaplatil

Uroš Zorman je v petek – kapetan slovenske rokometne reprezentance je bil med pripravljalnim turnirjem na Danskem na tribuni – praznoval 35. rojstni dan. Izkušeni maček je v Skandinaviji preboleval virozo, jutri pa ga na svetovnem prvenstvu v Katarju z reprezentančnimi soborci čaka uvodna tekma s Čilom. »S tolikšnimi zdravstvenimi težavami, kot jih imamo letos, se nismo ubadali še nikoli. A menim, da smo dovolj izkušeni, da bomo znali vse to premagati. Verjamem, da se bomo do uvodne tekme pokrpali in da bomo na svetovnem prvenstvu odigrali tiste naše prave tekme. Začnemo s Čilom, ki je na papirju najlažji tekmec; daleč od tega, da ga bomo vzeli z levo roko, a menim, da bomo na prvenstvu stopnjevali formo. Da bomo pravi takrat, ko bodo na sporedu najtežje tekme, in da bomo na SP ob tistih priložnostih prikazali tudi najbolj kakovostno igro,« je odločen kapetan izbrane vrste, ki jo s klopi vodi Boris Denič.

Cilji so znani, slovenski rokometaši si želijo osvojiti eno od prvih sedmih mest. To bi pomenilo, da bi si pribojevali vstopnico za olimpijske kvalifikacije, tam pa bi napadali udeležbo na igrah leta 2016 v Riu de Janeiru. »To je gotovo, moramo ujeti kvalifikacije za olimpijado. To je tudi moja zadnja priložnost, da spet odidem na olimpijske igre, vse je treba dati od sebe, da do kvalifikacij tudi pridemo. Kar zadeva svetovno prvenstvo, pa je tako, da je v četrtfinalu vse mogoče, to bo en dan, ena tekma. Kar se bo zgodilo, se bo. Glede na sestavo naše skupine in tiste, s katero se križamo, torej skupine B, pa je cilj, torej kvalifikacije za olimpijske igre, gotovo realno dosegljiv. Za kaj več pa se morajo pravilno sestaviti tudi kocke in imeti moramo tudi malce sreče. Pustimo se presenetiti, zmožni smo vsega, tako pozitivnega kot negativnega. Vem, da je javnost po pripravljalnem turnirju na Danskem, po dveh porazih in neodločenem izidu, malce skeptična, a bolje izgubiti zdaj kot pa podobne tekme na svetovnem prvenstvu. Tudi na zadnjem v Španiji smo se dvigali čez vse tekmovanje, ko je bilo najbolj potrebno, smo bili pravi. Verjamem, da bo tudi zdaj tako,« je na dobro in slabo pripravljen član poljskih Kielc.

Dodatno zbližanje

»Zaradi vseh težav so bile priprave takšne, kot so bile. To je treba vzeti v zakup in iti naprej. Smo profesionalci, na nekatere stvari je pač treba pozabiti in ostati skupaj. Vse težave so nas še dodatno zbližale, sploh pa turnir na Danskem. Pokazal je, da če nismo pravi, če nismo vsi za enega, eden za vse, če ne dihamo skupaj, da nas ni,« je izkušeni srednji zunanji igralec opisal slovensko mobilizacijo. Za konec je Uroš Zorman še navrgel, da je danska viroza že preteklost, stara kolenska poškodba pa ga tako ali tako tare že zadnjih pet let. Če bi bilo s kolenom kaj hudo narobe, bi v zadnjem času večkrat počival. »Viroza me je sesula, ni šlo. Zdaj sem bolje, kaj nisem videti tako?« je sklenil dirigent slovenske igre.

Cehte kasneje na SP

Selektor Boris Denić je tik pred včerajšnjim odhodom v Katar izbral 17 potnikov za Doho. Z njegovega seznama sta zadnja izpadla Matevž Skok in David Miklavčič. Klemen Cehte, ki ima težave s poškodbo mečne mišice, bo izpustil nekaj uvodnih tekem in se naknadno pridružil reprezentanci. Citat Poudarek

Deli s prijatelji