ZMEDA

Zmešnjava v ligi ABA: bo igral Tajfun ali Olimpija?

Objavljeno 15. julij 2015 15.20 | Posodobljeno 14. julij 2015 18.56 | Piše: Drago Perko

V novoustanovljeni košarkarski ligi ABA naj bi nastopila dva slovenska kluba.

Pri slovenskem prvaku Tajfunu trepetajo za igranje v ligi ABA. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – V balkanskem košarkarskem loncu še kar vre, a ne tako kot zadnji mesec in pol, ko se ni vedelo, kdo pije in kdo plača. Čeprav so se strasti pomirile – svetovna košarkarska zveza (Fiba) ima roko nad regionalno ligo ABA –, so se v središču pozornosti znašli naši klubi, Košarkarska zveza Slovenije in regionalno tekmovanje.

Po tolmačenju novih šefov lige bosta v novi sezoni v regionalnem tekmovanju igrali Krka (glede pravil KZS o uvrščanju v regionalno ligo je edina povsem mirna okoli napredovanja, čeprav bi nekateri zdaj revizionirali tudi to pravilo) in Union Olimpija, KZS pa trdi, da bosta to Tajfun in Krka. »Vidim, da je pri vas nastala prava zmeda,« nam je včeraj priznal Dragan Bokan, šef podgoriške Budućnosti in novi predsednik skupščine regionalne lige. »Nova liga je nastala na temelju stare, tekmovalni del je enak, kot je bil. Tak je tudi način prijavljanja v ligo,« nas poduči Bokan, ki dodaja: »Do 22. junija so se morale ekipe prijaviti, pa ne glede na to, ali je to Crvena zvezda, Krka, Olimpija ali Cibona in Cedevita. Tudi Budućnost. Za vse so veljala ista pravila.« Tajfun se sploh ni prijavil v regionalno ligo, medtem ko sta Krka in Union Olimpija to storila. »Mar ne bi bilo čudno, da bi klub igral v evropskem pokalu in ne nastopal v ligi ABA, ob tem pa dal veliko denarja za sestavo ekipe,« se začudi šef Podgoričanov morebitni zagati Olimpije, ki bi igrala le v evropskem pokalu in domači ligi. »Meni je jasno, tudi slovenska košarkarska zveza nas je o tem obvestila, da sta si Tajfun kot prvak in Krka zagotovila nastop v ligi ABA. A bi se morali prijaviti do zgoraj opisanega datuma,« opozarja Bokan na napako, ki naj bi jo storil Tajfun. Vmes je že pooblastil Josipa Bilića, ki bo še naprej bdel nad tekmovanjem, da stopi v stik s slovensko košarkarsko zvezo in reši vsa vprašanja.

V Tajfunu so poslušali KZS

Dileme pa za slovensko stran ni. »Košarkarska zveza Slovenije je z dopisom klubom, ustanoviteljem nove lige ABA, javila, da sta se v tekmovanje v sezoni 2015/2016 prek lige Telemach uvrstila in sodelovanje potrdila Tajfun in Krka. Tajfun ni mogel ničesar zamuditi, saj liga sploh še ni ustanovljena, kar smo vsem udeležencem sporočili in o tem obvestili tudi Fibo,« so nam odgovorili iz KZS. Še več, KZS je v posebnem dopisu zagrozil, da ne bo dovolil igranja nikomur drugemu kot Krki in Tajfunu. Če se to ne bo upoštevalo, bo ekipe, ki bodo sodelovale, suspendiral. »Ne morem vedeti, kdo je tu koga učil. A dejstvo je, da moramo do petka, ko je skupščina lige v Podgorici, to rešiti,« ostaja miren Bokan. V petek bo tudi jasno, koliko klubov bo štela liga, po naših informacijah skoraj zagotovo le 12, za nameček pa je na obzorju rešitev za vodenje komercialnega dela lige. Ni izključeno, da bo to vlogo vnovič opravljal Roman Lisac.

Na informacije iz Podgorice so se odzvali tudi v taboru aktualnega državnega prvaka Slovenije. »Smo prvaki, KZS je izdal prepoved, da ne podpisujemo ničesar, ker je bila tedaj liga ABA nelegalna, KZS pa je grozil suspenz. Olimpija se je temu uprla in rekla, da bo za vsako ceno igrala staro ligo ABA. Mi smo poslušali KZS. V tem času je bila ustanovljena nova liga. Nismo bili soustanovitelji,« je pojasnil član IO Tajfun Dušan Debenak. Vmes so dobili pismo od starega vodstva lige ABA, kjer jih je prav Bilić obvestil, da niso člani lige za sezono 2015/2016, ker se niso prijavili. Namesto njih bo igrala Union Olimpija, je še dejal Bilić. »Poklical sem Bilića in mu dejal, da gre očitno za nesporazum. Obljubil sem tudi, da bom o vsem obvestil Fibo,« razkrije Debenak, ki polaga velike upe v Košarkarsko zvezo Slovenije. »Prepričan sem, da bo KZS zaščitil naše interese. Ves čas smo delovali partnersko, pričakujem, da bo tudi v prihodnje tako,« sporočajo iz Tajfuna, ki želi igrati tudi v evropskem pokalu in ga bo v teh dneh okrepil nekdanji košarkar Krke Tomaž Bolčina.

 

Deli s prijatelji