KOŠARKA

Zmaji Krki postavili jez

Objavljeno 13. oktober 2015 09.27 | Posodobljeno 13. oktober 2015 09.27 | Piše: Drago Perko

Košarkarji Union Olimpije so v regionalni ligi povsem ponižali Krko.

Tudi Blaž Mesiček je krkaše vrgel na finto. (FOTO: Ljubo Vukelič)

Nori ritem petih tekem v pičlih desetih dneh se je sklenil z derbijem 5. kroga regionalne košarkarske lige ABA. Krka je gostovala v Ljubljani pri Union Olimpiji, a od derbija ni bilo nič. Krivi sta dve: dokaj prepričljiva Olimpija ter povsem anemična in nezainteresirana Krka. Dolenjci so izgubili z rekordnih 80:50, vodili so z 0:2, potem pa le spremljali, kako so zmajčki rešetali njihov obroč. Upravičeno se je za glavo prijemala peščica Krkinih simpatizerjev, ki je v nedeljo pozno zvečer prišla v Ljubljano. Po tekmi, na kateri je novomeška ekipa v prvih 20 minutah zmogla 17, v drugih pa 33 točk, ni bilo nič jasno niti trenerju Ivanu Veliću. »Menim, da nimam kaj za povedati. Preprosto nismo bili na tekmi. Zakaj se nam dogaja, da igramo čisto drugače doma kot na gostovanju, ne vem,« je na novinarski konferenci začel strokovnjak iz Širokega Brijega. »Ugotoviti moram razloge, zakaj se nam to dogaja. Kar se tekme tiče, nimam kaj za povedati. Proti Cedeviti smo imeli 20 izgubljenih žog, pa smo zmagali. Tokrat smo zapravili 10 žog, pa izgubili za trideset točk. Statistika ni kazalnik, kaj se je dogajalo na parketu. V Ljubljano smo prišli brez energije in psihološke priprave. To so pokazali zgrešeni lahki koši, odprti meti za tri točke, katastrofalni odstotek meta, nismo tudi delali prekrškov, ko je bilo to potrebno. Nismo se pokazali v dobri luči. Vse to moramo analizirati in ugotoviti razloge. Verjamem v mojo ekipo in vem, da lahko igramo veliko bolje,« je sklenil Velić. Krka je v tej sezoni odigrala šest uradnih tekem, prepričljivo je premagala Zadar in Cedevito. Kar tri poraze je doživela proti slovenskim ekipam – dvakrat jo je porazil Tajfun, enkrat Union Olimpija. Za Dolenjce je bila premočna tudi Budućnost, ki pa je Krka v Podgorici ni ugnala že trinajst let.

(Ne)zaviti v Štuklja

Krki se je proti Olimpiji zgodilo že videno z obračuna s Tajfunom in Budućnostjo. Na vseh treh tekmah so porazno začeli obračun, potem pa ves čas neuspešno lovili konkurenco. Za nameček imajo Dolenjci še eno težavo: doma in na tujem sta to dve različni ekipi. Svoje je dodalo še zdravje. Jure Ritlop ima vnovič težave z diskus hernijo, prvi organizator igre Dušan Katnić že pet dni leži z virozo. V Novem mestu so zagotovo pričakovali boljše rezultate, po drugi strani pa so glasni tudi tisti, ki pravijo, da ekipa potrebuje čas za uigravanje. Polovica ekipe je nova (najbolj se je izkazal povratnik Jure Lalić, pozitivno oceno si zasluži še lucidni Stefan Sinovec, za nameček je nov tudi trenerski štab). Velić je prišel v zahtevno okolje, ki se na košarko spozna, za nameček pa je tu močan pečat pustil Aleksandar Džikić. To je tudi okolje, v katerem štejejo le in samo rezultati. Uspehi oziroma neuspehi ekipe pa so tisti dejavnik, ki polni in prazni dvorano Leona Štuklja. Na obračunu s Cedevito ni bila polna, pa je bilo potem zvečer marsikomu žal, da ni prišel na tekmo. Po porazu in blamaži proti Olimpiji bo marsikdo dvakrat premislil, ali bo zavil v športno dvorano.

Velić je med trenerji znan kot gospod. V Stožicah je tekmo ves čas spremljal na nogah, manjkala pa sta njegov (agresivni) odziv, trik, ki bi presekal tekmo. Vsaj poizkus tega. Morda bi bila dovolj tehnična napaka ali to, da bi pred igralci razbil tablo. Očitno bo treba tudi igralce malce bolj na trdo prijeti. Zavedati se morajo, da igrajo v dresih kluba, ki so jih nosila številna znana in v svetu cenjena imena, ki niso izbirala tekem, na obračune pa so prihajala zavzeto. Da, tudi izgubljala so tekme, a ne tako. Poraz z Olimpijo bo Dolenjce še kar dolgo bolel. Trener in igralci pa morajo upravičiti vse to, kar je v njih vloženo. Ne gre pozabiti – Krka je redna plačnica. To pa je v teh težkih časih za šport cenjeno in spoštovano. V nasprotnem primeru bodo sledili ukrepi.
 

Deli s prijatelji