ČRNA SOBOTA

Zmaji imajo preveč problemov

Objavljeno 09. maj 2016 15.55 | Posodobljeno 09. maj 2016 15.57 | Piše: Drago Perko

Košarkarji Union Olimpije in Krke so pred praznimi tribunami v Tivoliju odigrali derbi 10. kroga lige za prvaka. Krkaši so prvič letos ugnali zmaje, Ljubljančani pa so spet ostali brez prvega mesta in boljšega izhodišča v končnici.

Trener Union Olimpije Gašper Potočnik je pred zahtevno nalogo, saj je glavni cilj osvojitev naslova državnega prvaka. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Ljubljana je doživela črno soboto, ki bi jo športni navdušenci, ki jim srce bije za Olimpijo, najraje izbrisali iz spomina. Ne le nogometaši, tudi košarkarji Olimpije so doživeli globoko razočaranje. V 10. krogu končnice za prvaka bi morali doma premagati Krko in si zagotoviti 1. mesto po rednem delu, hkrati pa prednost domačega terena tja do finala. A iz te moke ne bo kruha, Union Olimpija se je spet spotaknila. Krka je bila boljša z 82:71. Olimpija četrtfinale začenja s 3. oz. 4. mesta, misija naslov državnega prvaka pa se zdi vnovič nekaj svetlobnih let daleč. Tokrat je bila za Ljubljančane usodna tretja četrtina, ko je Krka naprej nadoknadila zaostanek, potem pa pobegnila za 10 točk. Prednost so Dolenjci ohranili do konca. Olimpija je v 12. letošnji tekmi na domači sceni doživela že sedmi poraz.

»Na začetku drugega polčasa smo Krki z lastnimi napakami dovolili, da je dosegla nekaj lahkih košev. To je razigralo več njenih košarkarjev, ki so začeli zadevati še odprte mete z razdalje. Obramba v drugih 20 minutah ni bila na ustrezni ravni, tako pa je težko dobiti tekmo,« je trener Olimpije Gašper Potočnik povedal, kaj je videl s klopi. »Pristop na tej tekmi je bil pravi. Zdaj moramo vse čim prej pozabiti in se osredotočiti na četrtfinale lige Nova KBM, pred katerim moramo v naši igri popraviti nekaj stvari,« je potem še ohrabril, zdi se, da bolj sebe kot pa ekipo, pred izločilnimi boji. »Na koncu smo zbrali moči in zasluženo zmagali, za kar našim fantom čestitam,« je bil na drugi strani precej bolj židane volje Vladimir Anzulović. Krka je v četrtem poizkusu, takrat, ko je bilo to najbolj potrebno, strnila vrste in zmagala v medsebojnem obračunu. Prva peterka farmacevtskega giganta je dosegla 78 od Krkinih 82 točk! Jule Lalić jih je dosegel 20, Matic Rebec 18, pri poražencih Američan Dawan Robinson 15.

Zmeda v
zmajevem gnezdu

Union Olimpija nima slabe ekipe, vendar v tej sezoni preveč niha. Na pomoč je prišel psiholog Matej Tušak, a je očitno to premalo, da bi prebudilo zmaje. Ti imajo preveč težav sami s sabo. Igralce je v zadnjih tednih zmotilo marsikaj. Tudi to, da so uradno ostali brez polovice plače zaradi izpada v pokalu Spar. Vodstvo kluba jih je o tem obvestilo po treh zaporednih zmagah v ligi za prvaka. Ker klub ni plačeval prispevkov, je nekaj igralcev doživelo rubež s svojih računov. Finančna uprava Republike Slovenije je bila neusmiljena. Številnim ni bilo po godu, ker je direktor kluba Matevž Zupančič pred odločilnimi boji v domači ligi za teden dni odpotoval v New York, kjer naj bi lobiral za novo službo skavta v ligi NBA. Neverjetno je tudi, da je Blaž Mesiček – fant je talent, upajmo, da ne ostane le pri tem – odigral v ligi za prvaka tri minute in 18 sekund?! Mesiček se v tej sezoni ni razvil toliko, kot se je pričakovalo. Ni izključeno, da po koncu sezone odide v Italijo. Številne preseneča pasivnost klubskega vodstva, ki ne zna prebuditi igralcev. O trenerski menjavi ne razmišljajo. Ni pa to edina možnost, ki bi zagotovo predramila košarkarje. Odstopita lahko tako direktor kot predsednik Jani Möderndorfer. Ne le rezultati, predsedniku ne gre na roko niti dejstvo, da bo treba vnovič prepričati sponzorje (večini se pogodba izteče prav letos!), da še naprej financirajo klub. Če se resnično ne najde tuji investitor, ki bi pomagal, se obeta najbolj črn scenarij. Menda naj bi bil župan Zoran Janković precej blizu temu, da v klub pripelje nekaj tujega kapitala. Kakšnega izvora bodo dolarji ali evri, naš vir molči. Pa Krka? Od sezone so pričakovali več. Predvsem v ligi ABA, kjer so do zadnjega trepetali za obstanek. V klubu se zavedajo, da bo treba na tribune vrniti gledalce. Le ti želijo gledati junake iz svoje ulice. Trener mladinske ekipe Simon Petrov pravi, da ima v svoji ekipi državnih prvakov material za člansko košarko. En naslov Dolenjci v tej sezoni že imajo, radi bi še drugega. Zato bodo morali krkaši igrati zbrano, in ne da izbirajo tekme, po navadi pa zmagajo, ko jim voda že krepko teče v grlo. Vedno so se izvlekli. Zdaj pa popravnih izpitov ne bo več.

 

Deli s prijatelji