UNION OLIMPIJA

Zmajčki 
brez gnezda

Objavljeno 19. maj 2014 17.24 | Posodobljeno 19. maj 2014 17.24 | Piše: Drago Perko

Iskanje, vzgoja in prodaja mladih asov so bile včasih odlike ljubljanskega košarkarskega kluba, ki pa danes na trgu ne zna unovčiti svojih obetavnih igralcev.

Latvijec Davis Bertans je iz Olimpije odletel zaradi nerednih izplačil in z njim je splavala po vodi odškodnina lige NBA. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Športnim kolektivom ni lahko. Mecenov skorajda ni več, klubi se morajo znajti, najlažje z dobrim iskanjem talentov (skavtingom) in nato spretno prodajo svojih mladih asov v tujino. Košarkarski klub Union Olimpija je bil včasih primer dobre prakse, zdaj pa je le bleda senca slavne zgodovine. V lovu na rezultat ni potrpljenja, dolarji in evri pa frčijo skozi okno, čeprav bi še kako prav prišli ljubljanski klubski blagajni.

Severnoameriška liga NBA za igralca, ki je izbran na naboru lige in podpiše pogodbo, klubu plača okoli 550.000 evrov odškodnine. Olimpiji so iz rok spolzeli vsaj trije, ki bi prinesli denar.

Na naboru NBA je že bil izbran Latvijec Davis Bertans; 21-letni košarkar je zaradi nerednih izplačil leta 2012 zapustil zmaje, odškodnine lige NBA se bo tako veselil beograjski Partizan. Bertans je prišel v Ljubljano na priporočilo skavta Union Olimpije Dragana Janjića, ki ga druži prijateljstvo z Bertansovim zastopnikom Markom Jelićem. V NBA že igra 24-letni Ognjen Kuzmić, pred dnevi je zamenjal košarkarsko državljanstvo, po novem želi igrati za Srbijo, nič več za Bosno in Hercegovino. A bolj kot to je bistveno, da ga je skavtska služba Olimpije pripeljala na preizkušnjo, a so mu po štirih tednih v Ljubljani odkrili zdravstvene težave. NBA je zato evre nakazal španski Unicaji, ne Olimpiji.

Lani je odšel Emir Sulejmanović (letnik 1995), ki ga Olimpiji ni uspelo prepričati. V Barcelonini drugi ekipi ni najbolj zadovoljen, po nekaterih podatkih bi se rad vrnil v Olimpijo. Med kandidati za nabor lige NBA pa nekateri vidijo tudi Erjona Kastratija, ki je Ljubljančane zapustil in se preselil v Krko, kjer izkorišča minutažo trenerja Aleksandra Džikića. Slovi po dobri obrambi, eksplozivnosti in atraktivnih zabijanjih. S svojo igro je že prišel v beležke dveh klubov iz NBA.

Skavtska služba Olimpije je v Ljubljano pripeljala tudi danes 18-letnega Aleksandra Lazića iz srbske Vlastelice in Vasilija Vučetića, ta je pred dvema tednoma dopolnil 18 let. Kljub povpraševanju drugih klubov se je odločil, da ostane v Olimpiji. Vučetića je prav tako našel Janjić, ki je že od prej poznal igralčevo družino, saj je v ljubljanskem Slovanu igral njegov brat. Ko je Vučetić zrasel, so se starši vnovič obrnili na Janjića. Iz Srbije je prišel tudi Haris Čučović (1996). Poleg igralcev z območja Balkana sta tu še dva – Anglež Jules Akodo (1996) igra za mladince Olimpije, v Ljubljani pa ni več Kamerunca Françoisa Affie Ambadianga. Prišel je iz kosovskega kluba Peč, danes pa je član italijanskega Vareseja. Po zaslugi skavtske službe sta Olimpijo okrepila tudi Vlatko Čančar in Blaž Mesiček, oba rojena leta 1997. Bo ljubljansko vodstvo imelo z njimi več potrpljenja?

Deli s prijatelji