KONEC KARIERE?

Zmago Sagadin v penzijo, njegov učenec blesti v NBA

Objavljeno 08. november 2014 20.41 | Posodobljeno 08. november 2014 20.41 | Piše: Drago Perko

Najtrofejnejši slovenski trener je ogorčen, ker njegova učenca nimata resnega kluba.

Bo Zmago Sagadin končal kariero ali pa ga bo kateri izmed slovenskih klubov povabil k sodelovanju? Foto: Uroš Hočevar/Delo

Kar 17 let je Zmago Sagadin deloval v Union Olimpiji in jo s svojim delom, izvrstno selekcijo ter produkcijo zapisal na evropski in svetovni košarkarski zemljevid. Ne le igralcev, Sagadin je vzgajal tudi trenerje. Neven Spahija, Sašo Filipovski in Tomo Mahorič so tri eminentna imena, ki jim je Sagadin posredoval znanje in izkušnje.

Tragedija, ker Sašo ne dela

»Najbolj sem ponosen na Filipovskega, prava tragedija pa je, da tako delaven in inovativen trener nima dela. Potrebuje le resen klub, kjer bi v štirih letih naredil velik posel,« je prepričan Sagadin. Filipovski je nazadnje delal v Union Olimpiji, potrpljenja ni bilo, odnesel ga je poraz v Mariboru, Olimpija pa ga je pred meseci tudi izplačala. Filipovski je bil minulih 14 dni na tujem; obiskal je tudi poljski Zgorzelec. Občinstvo je v dvorani, v kateri igra domače tekme Turow, vstalo na noge in začelo skandirati: »Sašo, šampion, Sašo, šampion!« Filipovski je v tujini vodil še rimsko Lottomatico in bil dva meseca pomočnik Duška Vujoševića v moskovskem CSKA.

Pripeljal Spahijo

»Vesel sem, ker gre dobro Nevenu Spahiji,« nadaljuje 62-letni Sagadin, ki je Hrvata opazil med delovanjem v Splitu (v sezoni 1995/96), Spahija pa je bil takrat tretji pomočnik v zagrebškem Zrinjevcu. Po vrnitvi v Slovenijo je Sagadin Spahijo povabil na letno ligo na košarkarsko akademijo, kjer ga je dva tedna spremljal. »Ponudil sem mu delo v Olimpiji,« se Zmago spominja dne, ko so sprejeli Hrvata v svoj tim. »Še danes me kliče profesor,« Sagadin ponosno pove. Spahija je po Olimpiji vodil tudi Krko in Cibono, na svoji trenerski poti v Evropi pa je bil državni prvak v šestih različnih državah (Sloveniji, Hrvaški, Turčiji, Španiji, Litvi, Izraelu), danes pa je pomočnik v NBA-moštvu Atlanta Hawks. »Prepričan sem, da bo čez leto ali dve postal glavni trener ameriške ekipe,« meni Sagadin.

Mahoričev čudež s Krškim

Tako kot Filipovski je brez službe tudi Tomo Mahorič, ki je po končanem študiju na fakulteti za šport prišel pomagat Sagadinu v Olimpijo. Samostojno trenersko pot je začel v Krškem, kjer je Interier popeljal v finale državnega prvenstva. Po delu v Olimpiji je vodil poljski Slask, ukrajinski Kijev, italijansko Cremono, litovski Lietuvos Rytas in italijansko Cremono. Z Litovci je bil Tomo leta 2005 tudi prvak pokala Uleb. Zadnja tri leta se je od Sagadina na klopi Heliosa učil tudi Dalibor Damjanovič, Sagadin pa je občasno v stiku tudi z Radetom Mijanovičem, ki je danes trener v Avstriji. »Očitno je tam pognal korenine,« pove Sagadin, ki je z nasveti pomagal še Alešu Pipanu in Memiju Bečiroviču.

Odpisali so ga

»Včasih se je bolje delalo s trenerji. Ko sem bil predsednik strokovnega sveta, sem vsako leto trenerje za teden dni zbral na kampu v Tolminu. Dopoldne je bila na sporedu teorija, popoldne smo delali z ekipo,« tarna Sagadin nad delom in razvojem mladih strokovnjakov. Svojega znanja ni nikoli skrival. »Košarkarska zveza Slovenije je veliko vložila vame, saj sem šel na šolanje tudi v ZDA. Na vsakem seminarju, tako je še danes, nesebično posredujem znanje in ga ne skrivam. Na mlade trenerje ne gledam kot na konkurente, ampak na mlade, na katerih svet stoji,« še pove Sagadin, ki so ga v Makedoniji zamenjali kar s SMS-sporočilom. »Dva meseca bom še počival, potem pa se bom odločil. A kakor se zdi danes, sem s trenerstvom za vedno končal!« je pristavi za konec klepeta.

Deli s prijatelji