ROKOMETNA LIGA PRVAKOV

Zlatorogov rumeni zid Zagrebu kot Kitajski zid

Objavljeno 26. september 2016 18.07 | Posodobljeno 26. september 2016 18.09 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so za uvod letošnje lige prvakov ugnali večnega tekmeca iz Zagreba. Gostitelji so na krilih navijačev pokazali za nekaj režnjev boljšo formo kot na preteklih tekmah in zagrebško slovensko kolonijo pustili brez plena.

Luka Žvižej je bil v rumenem Zlatorogu prvi celjski strelec. Foto: Jože Suhadolnik

CELJE – Rokometni knezi so ugnali purgerje. Celje Pivovarna Laško je namreč v prvem krogu skupine B lige prvakov v Zlatorogu Zagreb premagala s 30:28 (14:13) in tako novo sezono prestižnega klubskega tekmovanja stare celine začela na pravi način. Večni rival iz hrvaške metropole je bil v živahni tekmi na celjskih tleh trd tekmec, vodil je že s tremi zadetki razlike, nekajkrat z dvema, a bojeviti Celjani se niso predajali, gostom nenehno dihali za ovratnik ter tudi sami rezultatsko imeli dober nos. Igralcem iz knežjega mesta je popoln zasuk na tekmi uspel proti koncu drugega polčasa, ko so ustavili Zagreb, ko je ta zaradi domačih izključitev imel kar dva igralca več v polju. V tistem času niso prejeli zadetka, sami pa enkrat zatresli purgersko mrežo. Vodstvo s tremi zadetki je že napovedovalo domači zmagoviti konec v celjskem rokometnem hramu, na koncu pa so slovenski prvaki z igro, ki je bila nekaj režnjev boljša od njihove forme na uvodu sezone, pobrali ves plen in Zagrebu že polovično vrnili za lanska poraza v LP. Najboljši strelec pri gostiteljih je bil kapetan Luka Žvižej s sedmimi zadetki, šest jih je dosegel iz najstrožjih kazni, Blaž Janc jih je dodal pet, pri gostih je bil z desetimi goli odličen Stipe Mandalinić, slovenski reprezentant David Miklavčič jih je prispeval pet, tako kot Zlatko Horvat. Tudi druga igralca slovenske izbrane vrste iz Zagreba, vratar Matevž Skok, zbral je osem obramb, in Darko Cingesar, ta ni zatresel mreže, se tako kot trener hrvaškega prvaka in slovenski selektor Veselin Vujović nista mogla veseliti zmage nad sosedskim rivalom.

Dogovor uresničen

Celjski trener Branko Tamše se je po tekmi za glasno podporo najprej zahvalil izjemnim navijačem v Zlatorogu s Florijani na čelu. »Čestitam svojim fantom, saj so uresničili skoraj vse, kar smo se dogovorili v štirih dneh priprave na to tekmo. Naša obramba 5-1 je delovala odlično, pa čeprav smo jo vadili le v tem tednu. Tekma je bila zelo težka, odigrala pa se je v izjemnem ozračju. Menim, da je bila zelo lepa za gledalce, saj je ponudila veliko lepih akcij, kombinatorike in obramb vratarjev. To je le začetek, imamo dve točki, ki smo si ju več kot zaslužili in tudi potrebovali,« je razmišljal trener CPL. »Ključno je bilo, ko smo v drugem delu Zagreb ujeli in rezultatsko povedli, nato pa vzdržali vse do konca. Pohvaliti moram vse, ki so bili v Zlatorogu in ki so ustvarili rumeni zid, ki nam je na igrišču pomagal. Ozračje je bilo resnično odlično in vsem, ki jih ni bilo, je lahko žal. Zato jih vabim, da se nam pridružijo na naslednji domači tekmi z Vardarjem, takrat bomo storili vse, da ponovimo tokratno predstavo,« je dodal Luka Žvižej. Srednji zunanji igralec Miha Zarabec pa je pripomnil: »Naposled smo vseh 60 minut igrali dobro v napadu in obrambi. Še vedno imamo v svoji igri rezerve, predvsem pri hitrejši igri in nasprotnih napadih. Naša forma je v vzponu. Zmaga je bila trdo prigarana, v Nemčijo pa zdaj lahko gremo neobremenjeni, z željo po še enem uspehu.«

Zagrebov trener in selektor slovenske reprezentance Veselin Vujović pa je Zlatorogovo usodo komentiral na svoj znani način. »Kaj naj rečem, življenje pač ni potica. Enkrat zmagaš, drugič izgubiš. Lani smo zmagali za zadetek, tokrat izgubili za dva, tekma je bila zelo podobna lanski. Odločilni trenutek se je dogodil v drugem polčasu, ko nismo izrabili dveh igralcev več. Še več, Celje je doseglo zadetek in povišalo prednost. Gostitelji so od takrat imeli nadzor nad tekmo in zasluženo zmagali. A to je zgolj začetek, veliko tekem je še pred nami in veliko točk za osvojiti,« je menil Črnogorec. Celjski rokometaši bodo v prihodnjem krogu lige prvakov že v sredo gostovali v Frankfurtu pri levih Rhein-Neckarja. Na tej tekmi pa ne bo smel nastopiti Blaž Janc, saj je v 58. minuti dvoboja v Zlatorogu prejel rdeči karton.

Marko Uršič 

Deli s prijatelji