ZLATO

Zlati evropski plov prekaljenega Žbogarja

Objavljeno 29. julij 2013 16.17 | Posodobljeno 29. julij 2013 16.17 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Vasilij Žbogar

Najboljši slovenski jadralec po evropskem naslovu v razredu laser zdaj najboljši tudi v finnu.

Vasilij Žbogar je v Baltskem morju z zlatom okronal svoje jadranje. Foto: facebook

WARNEMÜNDE – Zgodi se, da je bonaca, a kakšen vetrič jadralcem dene še kako prav. Tisti v olimpijskem razredu finn so se na severu Nemčije v Baltskem morju merili za odličja evropskega prvenstva, najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar pa je še drugič postal najboljši na stari celini. Pred desetimi leti je bil v Splitu najboljši v razredu laser, tokrat pa se je v Warnemündeju okronal še v razredu finn. Vodil je od prvega dneva jadranja, uvodnega dne in zadnjega, v regati za kolajne, je bilo brezvetrje, z zlatom pa je oplemenitil lansko srebro z EP.

Ko jadralci pridejo z morja, se jih vedno vpraša, kakšne vetrovne razmere so imeli, to je namreč ob kakovostni jadrnici in možu, ki jo upravlja, ključnega pomena v tem športu. »Uvodnega dne zaradi brezvetrja niti nismo šli na morje. Druga dva dni je lepo pihalo, od 12 do 15 vozlov, tako da smo naredili šest regat in še tisti dve manjkajoči. Nato pa je pihal srednje lahek veter, osem so deset vozlov, vendar se je dosti obračal. Tako smo dve regati morali prekiniti. Na splošno so bili srednji do lahki vetrovi,« je začel Izolan, ki mu takšne vetrovne razmere ustrezajo. Ni šlo brez tehničnih težav, počil mu je bum na jadrnici pa še ena velika nevšečnost se mu je nabrala. »Prvega dne mi je počil lok, kjer se zatakne jadro in se ga dvigne. Tako je jadro padlo dol. Takrat sem bil okoli drugega, tretjega mesta, in sem nato pred seboj moral spustiti trideset, štirideset bark. Poskušal sem spet zatakniti jadro, na koncu se je samo, in sem nato regato končal na odličnem sedmem mestu, čeprav sem menil, da ne bom niti prišel do cilja. Ko mi je počil bum, po navadi ne bi končal regate, a sem si rekel, da bomo še dosti jadrali, in bi rad imel vsaj eno regato v redu, da ne bi imel kakšne res slabe, slabe, slabe. Takrat sem bil okoli drugega, tretjega mesta, zaradi počenega buma pa sem končal kot trinajsti, kar je bilo v danih okoliščinah več kot super,« je razložil dvakratni dobitnik olimpijskega odličja v razredu laser.

Ekipica dobro dela

Pri jadranju v razredu finn mu finančno zelo pomaga Esimit Evropa, član posadke te maksijadrnice je tudi Žbogar. »Esimit mi ogromno pomaga že nekaj let. Težko bi si zamislil, da bi lahko brez njihove podpore dosegel takšne rezultate. Zdaj imam zelo dobro urejeno, imam majhno, skromno ekipo in zelo dobro delamo. V jadranju so zelo pomembni tudi materiali, na srečo pa imam zaradi te pomoči zelo dobre. Lahko se mirno pripravljam in imam v bistvu skoraj vse pogoje, da mi lahko uspevajo takšni rezultati,« je še dopolnil 37-letnik.

Na svetovnem prvenstvu konec avgusta v Talinu bodo vetrovne razmere podobne oziroma bo še malce šibkejši veter. »Tam je povprečje približno osem do dvanajst vozlov, kar tudi meni zelo ugaja. Lahko se zgodi, da bo tudi močnejši veter. Sicer imam tukaj še malenkostne probleme, eno je zaradi moči in teže, saj še nimam pravih. Manjkajo mi še trije, štirje kilogrami mišične mase. To bi moral pridobiti še to zimo. Nekaj je še rezerve v materialih. Ampak pričakujemo, da bo veter pihal tam nekje, kot je tukaj v Warnemündeju,« je napovedal šesti z lanskih olimpijskih iger. Vasilij še nima odličja s svetovnega prvenstva v finnu, zato bo to tudi cilj v Estoniji. »V Nemčiji so bili prisotni skoraj vsi tisti, ki bodo krojili tudi vrh na svetovnem prvenstvu, razen boljšega Avstralca in morda Kanadčana. Drugi so bili praktično vsi tukaj. Menim, da zato lahko po tihem pričakujem kakšen višji rezultat,« je končal znova žlahtni slovenski jadralec. 

Deli s prijatelji