DRŽAVNI PRVAK

Zjutraj v službo, zvečer 
pa treniral za prvaka

Objavljeno 31. maj 2015 19.00 | Posodobljeno 31. maj 2015 19.00 | Piše: Drago Perko

Košarkarji Tajfuna, med njimi tudi izkušeni Ivan Držić, so poskrbeli za zapis ene najlepših košarkarskih pravljic.

Tajfun je s 3:1 v zmagah odpravil Rogaško in si odprl pot na mednarodno prizorišče. Foto: Drago Perko

ŠENTJUR – V Šentjurju, kraju s 4700 prebivalci, se bo danes sklenilo tridnevno slavje ob prvem naslovu državnega košarkarskega prvaka. Tajfun je s 3 : 1 v zmagah odpravil Rogaško in si odprl pot na mednarodno prizorišče. Ali bo tam nastopil, bo v prihodnjih dneh odločilo klubsko vodstvo. Junak finala pa je bil zagotovo tudi 32-letni Ivan Držić. Na zadnji tekmi je Rogaški nasul 19 točk, vsak koš pa energično slavil z več kot 800-glavo množico pretesne dvorane Hruševec.

»Soigralci so me izvrstno zaposlili s podajami, moja naloga je bila le, da sem zadel. Pa saj pred tako publiko ne moreš igrati drugače. S tribun je kar grmelo. Prvič sem igral finale. Zavedal sem se, kaj to pomeni,« je pojasnil Držić.

Lani še za obstanek

Kar ne more verjeti, kaj so dosegli. Lani se je klub na zadnji tekmi sezone v dodatnih kvalifikacijah komaj rešil pred izpadom. »Ediju Dželaliji je uspelo, da nismo izpadli, potem je prišel nov trener, Dejan Mihevc, z njim smo se kar prerodili,« pohvali Držić oba trenerja, njega pa je v Šentjur pripeljal tretji, ki danes vodi Rogaško. Damjan Novakovič in prijatelj Blaž Ručigaj sta ga povabila na Štajersko. Odločitev ni bila težka, saj je Držić sredi sezone ostal brez kluba po neslavnem propadu koprskega prvoligaša. Ker je v Celju bivala tudi Ivanova boljša polovica, je bila odločitev za pot prek Trojan še lažja.

V tej sezoni so igralci Tajfuna nizali zmage, dosegli nov rekordni niz, vmes pa pridno jedli – torte! Po prvi in drugi sezoni v zmagi je vsakič kdo slavil rojstni dan. Trener Dejan Mihevc je predlagal, da se sladka tradicija ohrani, zato je ekipa vsak ponedeljek jedla sladko. »Vsak od nas je enkrat poskrbel za sladico. Igralci smo torte naročali v slaščičarni, za našega trenerja Dejana pa je slastne pekla njegova boljša polovica. Krasno je bilo. Ko smo se naveličali sladkega, smo segli še po tortiljah,« pove Ivan, ki je prepričan, da so prav torte in druženje še bolj zbližali ekipo. Levji delež so seveda opravili na parketu. Mihevc je prevetril moštvo, pripeljal prave okrepitve in še Dragišo Drobnjaka ter igralcem vcepil filozofijo, da lahko premagajo vsakogar, Ivan razkriva detajle šentjurske košarkarske pravljice. Ivanu Držiću so se uresničile sanje. Tajfun je s 3:1 v zmagah odpravil Rogaško in si odprl pot na mednarodno prizorišče.


Večina hodi v službo

Mnogi ne vedo, da večina ekipe Tajfuna hodi v službo ali šolo. Tudi Ivan. Pri 32 letih je zaposlen v Grafiki Gracer. »Zjutraj sem v službi, zvečer treniram. Uprava in trener me razumeta, prav tako moj delodajalec,« nadaljuje Držić, ki ne ve, koliko časa bo še igral.


Napako obžaluje

Ni dosti manjkalo, da bi Držić leta 2010 končal kariero. Takrat je bil na testu A pozitiven na THC, zato je za tri mesece dobil prepoved nastopanja na vseh tekmovanjih v okviru Košarkarske zveze Slovenije. Jemanje nedovoljenih poživil je priznal, zato test B ni bil potreben. »Kar sem storil, je bila napaka, ki jo obžalujem. Zaprl sem se v sobo in se soočil z dejstvi. Če bi še enkrat izbiral, bi se odločil enako, saj se je moje življenje potem tako lepo odvilo, v četrtek pa kronalo še z naslovom državnega prvaka.«

 

Deli s prijatelji