ATLETIKA

Zima je le odskok za poletno vročico

Objavljeno 15. marec 2016 11.00 | Posodobljeno 15. marec 2016 11.00 | Piše: M. U.

Luka Janežič, Maja Mihalinec in Marina Tomič bodo tekli na atletskem dvoranskem SP.

Luka Janežič je mladi slovenski up na 400 metrov. Foto: Blaž Samec

ARAD – Slovenska atletinja Veronika Domjan je na zimskem evropskem pokalu v metih v romunskem Aradu osvojila zlato odličje v metu diska med mlajšimi članicami do 23 let. V redu, vse lepo in prav, diska, razen v Moskvi, ne morejo metati v dvorani. Svetovna in evropska prvenstva pod streho v dvorani, z izjemo skoka ob palici, pa so kakor plavalna SP in EP v kratkih bazenih. Vrednost kolajn v 25-metrskih bazenih se prenapihuje, v kraljici športov pa je jasno, da bodo vredna odličja le na odprtem EP v Amsterdamu in na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Če se bo požlahtnil kateri od slovenskih podanikov kraljice športov, pa mu lahko vsi le zapojemo himno Bog obvaruj kraljico.

V ameriškem Portlandu, ki je športno najbolj znan po profesionalnih košarkarskih stezosledcih, bo konec tedna dvoransko SP za zimsko elito, na njem pa bo nastopila tudi trojica slovenskih atletov in atletinj. Luka Janežič (400 m), Maja Mihalinec na 60 in Marina Tomič (60 m ovire) bodo med kavkaško raso, temno-, rdeče- in rumenopoltimi poskušali rezultatsko doseči vrhunec zimske sezone. Normo za mesto v Oregonu je imela tudi Maruša Mišmaš, a se je nastopu onkraj velike luže odpovedala. Dvajsetletni Janežič je v tej mili zimi že dvakrat izboljšal državni rekord v dvorani, nazadnje na 46,32. Zanj velja, tako kot za vse, da bi bila uvrstitev v naslednji krog, torej polfinale, že uspeh. »Cilj mi je, da tečem čas okoli rekorda. Zagotovo pa mi je glavni cilj evropsko prvenstvo na odprtem, zimska sezona je le odskočna deska. Treba pa je narediti zelo dober prehod iz zimske v poletno sezono. Poleti glede na zimo pričakujem dobre rezultate. Za tekmovanja pa imam vedno cilj, da pridem v naslednji krog, tako bo tudi na svetovnem prvenstvu. Tudi če tega ne bo, bo to razumljivo, to je le svetovna elita,« pravi član celjskega Kladivarja. Njegov trener Rok Predanič pa je navrgel, da je zimska sezona le podlaga za amsterdamsko evropsko prvenstvo, tam pa so cilji višji. Torej polfinale in nov državni rekord na odprtem.

Sestavila se je

Mihalinčeva je pozimi odsprintala osebni rekord 7,24. »Vso sezono sem po izidih stalna. Izboljšala sem lanski osebni rekord, cilj na SP pa mi je novi najboljši osebni čas. Kaj bo to prineslo, pa bo odvisno tudi od tekmic,« je menila. Tomićeva (čas 8,17) pa je sploh zadovoljna, da je v pogonu. »Vesela sem, da sem se po lanskem težkem obdobju s poškodbami uspela sestaviti. V Portland se odpravljam po letošnji najboljši rezultat. Res letos še nisem sestavila teka, kakršen bi moral biti. Na SP pa grem, ker verjamem, da lahko tečem pod 8,10.«

Predsednik strokovnega sveta pri Atletski zvezi Slovenije Vladimir Kevo je vse zaokrožil z naslednjimi besedami: »Norme za svetovno prvenstvo so bile zaostrene. Vsi trije udeleženci so v zelo dobri formi, pričakovanja so usklajena. To je ponovitev najboljšega rezultata v letošnji zimski sezoni in uvrstitev v nadaljnji krog. Atlet in atletinji s svojo formo dokazujejo svoje ambicije, če bodo zadovoljni z doseženim, bo zadovoljna tudi Atletska zveza Slovenije.«

Zanimivo je, da bo svetovno dvoransko prvenstvo v Oregon Convention Centru na stezi v oregonski zeleni barvi, okolica pa bo okrašena z drevesno imitacijo. Med nastopajočimi državami naj ne bi bilo suspendirane Rusije, zaradi znanih dopinških grehov seveda, med drugimi pa bodo v konkurenci tudi eksotične afriške, arabske in karibske dežele. Slovenija ima po upokojitvi Primoža Kozmusa večinoma mlado in nadarjeno atletsko vrsto, njen čas šele prihaja, zato sta od pokritega Portlanda pomembnejši julijsko evropsko prvenstvo na odprtem olimpijskem stadionu v Amsterdamu in avgustovske olimpijske igre v Braziliji.

Deli s prijatelji