RISI

Zgodovina se ponavlja: risi nimajo 
dovolj ostrih krempljev za boj z elito

Objavljeno 11. maj 2015 10.41 | Posodobljeno 11. maj 2015 10.42 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: risi hokej

Slovenska hokejska reprezentanca je proti ZDA doživela še šesti zaporedni poraz na svetovnem prvenstvu. Danes v zadnji tekmi z Dansko le še za čast.

Plošček spet ni in ni hotel v tekmečevo mrežo, tokrat ameriško. Foto: Reuters

OSTRAVA – Selektor slovenskih hokejistov Matjaž Kopitar se na svetovnem prvenstvu ponavlja kot stara lajna. Tudi po porazu proti ZDA, ki so bile boljše s 3:1 (2:0, 0:1, 1:0), se je sam pridušal, da že na vsakem druženju novinarjev govori isto. Po porazih z Belorusijo, Rusijo, Slovaško, Finsko, Norveško in zdaj še z ZDA so ostali brez točke in je že jasno, da se poslavljajo od elitne divizije. Risi so na zadnjih treh SP najvišjega razreda odigrali 19 tekem in zmagali le enkrat. Tokrat jih je spet pokopala kronična neučinkovitost. »Američani so ploščku našli pot do mreže, mi pa žal spet ne. To je ključna razlika. Imeli smo več strelov kot oni, nekaj tudi zelo kakovostnih. Tiste ploščke bi morali pospraviti v mrežo. V drugi tretjini smo imeli priložnost za izenačenje, a so Američani odlično blokirali naše strele. Fantje so se zelo trudili, energija je bila dobra, tekma je bila lepa, toda na koncu pač je, kar je. Pomembno je, kako bomo odigrali tudi zadnjo tekmo, zato se bomo potrudili,« je pred današnjim slovesom od turnirja (tekma z Dansko bo ob 20.15) dejal selektor, ki mu je jasno, da ključni igralci niso v ustrezni formi za to raven tekmovanja. »Upam in pričakoval sem, da bodo predvsem Tičar, Jeglič in Sabolič dvignili in vrnili znano kemijo med njimi,« je razočarano govoril Kopitar in dodal: »Eni so igrali v klubih več, drugi manj, nekateri so menjavali klube. Toda na voljo imam le te igralce. Če bi lahko poiskal druge, bi jih zamenjal.«

Premešana postava

Selektor Kopitar je dodobra pretresel peterke, s tem je poskušal povečati učinkovitost. Slovenija je namreč na petih tekmah dosegla le sedem golov in doživela same poraze. V vratih je ostal Robert Kristan. Zaradi kazni Roberta Saboliča je bil razbit drugi napad, zato se je Žiga Jeglič priključil udarni zasedbi z Anžetom Kopitarjem in Janom Urbasom, v prvi zasedbi sta bila branilca Mitja Robar in Sabahudin Kovačevič. Preostale peterke so bile: Blaž Gregorc, Aleš Kranjc, Žiga Pance, Rok Tičar, Jan Muršak; Klemen Pretnar, Miha Štebih, Aleš Mušič, Ken Ograjenšek, Boštjan Goličič; Andrej Tavželj, Luka Vidmar, Tomaž Razingar, Marcel Rodman, Miha Verlič. Poleg Saboliču sta bila na tribuni poškodovani vratar Luka Gračnar in branilec Žiga Pavlin.

Kot običajno na tem turnirju so v uvodnih minutah pobudo prevzeli tekmeci Slovenije. Ranjeni Američani, ki so jih v prejšnjem krogu presenetili Belorusi in jim vzeli vse tri točke, so vztrajno pletli mrežo okrog Kristanovih vrat, v 5. minuti so sijajno kombinirali, akcijo pa je odlično zaključil prvi strelec ZDA Brock Nelson, ki je dosegel že peti gol na turnirju. Šele prejeti zadetek je nekoliko prebudil rise. Najvztrajnejši v napadu je bil Pance, ki je prišel do dveh obetavnih strelov, a je bil Connor Hellebuyck na pravem mestu. V 13. minuti je moral za dve minuti na kazensko klop Jeglič zaradi preveč mož na ledu. Nad modro-zelene so se zgrnili novi oblaki, toda z odlično obrambo so jih razpihali. Že minuto zatem je šel na prisilni počitek kapetan Razingar. Američani so v svojem drugem power-playu ekspresno povišali vodstvo v 17. minuti, ko je odbiti plošček v mrežo spet pospravil Nelson.

Zgolj preblisk Mušiča

Po znova skromnih prvih dvajsetih minutah risov več sto slovenskih navijačev ni bilo preveč razposajenih, čeprav niso varčevali z grli v podpori risom. V nadaljevanju je Pance že v 22. minuti po nasprotnem napadu imenitno podal do Tičarja, ki pa je znova samo potrdil, da mu Ostrava zaradi slabe forme ne bo ostala v lepem spominu. Hellebuyck je spretno obranil tudi njegov strel. V 27. minuti se je sam pred ameriškim vratarjem s ploščkom znašel Razingar, a ga je iz bližine samo nastreljal. Še v isti minuti so si Slovenci priigrali nov nasprotni napad, ki pa ga je po izjemni podaji Kena Ograjenška mojstrsko zaključil Mušič. Dvorano je prestrelila nova energija izpod Alp. Sredi druge tretjine je sledil prvi slovenski power-play, ko je bil zaradi trka s Kristanom izključen Nelson. Risi ga niso izkoristili, a se je druga priložnost ponudila že v 34. minuti, ko je bil izključen Charlie Coyle. Niti tokrat risi niso izenačili, do odmora pa vseeno ni zamrlo slovensko upanje po preobratu v tretji tretjini. Navsezadnje so sprožili tudi več strelov (14:12).

Toda sledil je najslabši možni scenarij, že v 42. minuti, ko je v gneči pred Kristanom ob nedoločni slovenski obrambi odbiti plošček v mrežo pospravil Jack Eichel – 1:3. Gledalci so se sicer izvrstno zabavali na tribunah v družbi maskot, zajčkov Boba in Bobka, pogled na semafor pa je postajal obupen za Slovenijo. Risi so bili v slepi ulici, a se je v 54. minuti na led vendarle priplazil nov kanček upanja, izključen je bil Seth Jones. Tudi tretji power-play Slovenije je ostal neizkoriščen, v zadnjih dveh minutah v igri brez vratarja so risi prav tako ostali praznih rok.

Navijal je tudi mlajši Rodman

V zaključku slovenskih nastopov je v Ostravo prispel tudi največji osmoljenec med našimi reprezentanti. David Rodman si je namreč v dresu Gradca huje poškodoval zapestje, tako da na tem turnirju ne more pomagati tovarišem, zato pa zdravljenje lepo napreduje. Pred včerajšnjo tekmo smo ga videli lep čas klepetati z generalnim sekretarjem HZS Dejanom Kontrecem in Žigo Pavlinom, ki ni prepričal selektorja, da bi ga uvrstil v ekipo za tekmo.

Nostalgični Kristan

Naloga, da si izbere pesem, ki so jo v ČEZ Areni vrteli med ogrevanjem igralcev, je tokrat pripadla Robertu Kristanu. Prvi čuvaj mreže v slovenski reprezentanci si je hotel v spomin priklicati uspešne predstave iz obdobja, ko je igral za zagrebški Medveščak. Tako je izbral song Za dobra stara vremena legendarne hrvaške skupine Novi fosili. Žal je ostalo tudi pri starih uspešnih nastopih risov, tistih iz olimpijskih iger v Sočiju. Ameriški kapetan Matt Hendricks je izžareval prav nasprotno razpoloženje, po njegovi želji je silovito odmeval komad Thunderstruck heavy metal skupine AC/DC. 

Deli s prijatelji