SVETOVNA PRVAKINJA

Ženski Usain Bolt

Objavljeno 26. avgust 2015 11.55 | Posodobljeno 26. avgust 2015 11.57 | Piše: Marko Uršič

Shelly-Ann Fraser-Pryce je še tretjič postala svetovna prvakinja v sprintu na 100 m.

Botanični vrt ali jamajška regijevska hipijevka? Foto: Reuters

S svojimi zelenimi lasmi v pričeski regijaških dredloksov in rožicami sončnicami v njih je videti kot kakšno flower-power dekle iz najboljših hipijevskih let. Nohte na rokah pa ima obarvane po jamajško, v rumeno in zeleno. A ona je kar ženski Usain Bolt. Shelly-Ann Fraser-Pryce je na svetovnem atletskem prvenstvu v Pekingu v finalu prva prišla na cilj sprinta na 100 m, noge pa so jo nesle do časa 10,76. Srebro si je pritekla Leteča Holandka Dafne Schippers v času državnega rekorda 10,81, bron pa so obesili za vrat Američanki Tori Bowie (10,86).

To smo torej pospravili v letopise kraljice športov, a gospa Fraser-Pryce je, poleg tega da je hitra, posebna še po dveh stvareh. Pri njej moramo pri omembi odličij z velikih tekmovanj porabiti skoraj toliko prostora kot pri streli Boltu. Kingstončanka je olimpijska zmagovalka na 100 m iz Pekinga in Londona, v prestolnici Združenega kraljestva je bila leta 2012 tudi srebrna v sprintu na 200 m, druga pa je bila s kolegicami tudi v jamajški štafeti, seveda tisti 4 x 100 m. S svetovnih prvenstev ima kar šest zlatih odličij, poleg zadnje v deželi kitajskega zidu izpostavimo trojček na prejšnjem atletskem mundialu v Moskvi, ko je pred vsemi tekmicami pritekla na cilj tako na 100 kot 200 metrov pa tudi v krajši štafeti. Na globalnem svetovnem tekmovanju je osvojila še dve srebrni kovini, lani pa je bila na dvoranskem SP v poljskem Sopotu najhitrejša na 60 m. Ne Merlene Ottey, Fraser-Pryceova je bila prva Jamajčanka v zgodovini, ki je na olimpijskih igrah osvojila najžlahtnejše odličje v sprintu na 100 m. A kot dobršen del sprinterjev se je tudi ona ujela v dopinško past. Leta 2010 so ji na mitingu diamantne lige v Šanghaju vzeli vzorec, pozneje pa ugotovili, da vsebuje prepovedani narkotik oksikodon. Udarili so ji šest mesecev prepovedi nastopanja, karibska atletska gospa pa se je izgovarjala, da je preparat vzela, ker jo je bolel zob. Njen trener Stephen Francis jo je namreč prepričal, naj vzame snov proti bolečinam, tisto, ki jo je sam jemal za svoje ledvične kamne. Shelly-Ann je zato trdila, da je preparat vseboval dopinško prepovedano sestavino, a sama tega takrat ni vedela. Priznala pa je odgovornost za svoja dejanja: »Sem poklicna atletinja in moram biti za zgled.«

Vedela 
od starta

A pustimo gospo Fraser-Pryce pri miru, da uživa v zadnjem pekinškem zmagoslavju. Zdaj je namreč trikratna svetovna prvakinja na 100 m; poleg Pekinga je bila seveda najhitrejša še v Moskvi in leta 2009 v Berlinu. Osemindvajsetletnica je bila po zlatem drvenju na stadionu Ptičje gnezdo seveda prešerne volje. »Že ko sem se pognala s starta, sem vedela, da bom zmagala. Razlog za vse uspehe je v tem, da verjamem v boga, trdo delam in se osredotočam na izvrševanje storjenega na treningih. Nisem zbrana le na to, da zmagam, temveč predvsem na pretvorbo teorije v prakso,« je pripomnila prebivalka Karibov, ki je v 32-letni zgodovini SP postala prva ženska, ki ima tri naslove svetovne prvakinje v krajšem sprintu. No, prav toliko naslovov ima denimo tudi Usain Bolt. »Ne gre za to, da se recimo midva z Boltom zaradi odličij zdaj kosava med seboj. Na svoj način je on to, kar pač je, to nima nič opraviti z menoj,« je navrgla po telesni višini (152 cm) nizka in pri 52 kilogramih zelo kompaktno grajena Jamajčanka. No, zaradi botaničnega videza Shelly-Ann Fraser-Pryce celo imenujejo živi, hitro premikajoči se vrt.

Deli s prijatelji