TENIS

Žemljo mučijo migrene, 
adut je Kavčičeva forma

Objavljeno 03. februar 2017 10.00 | Posodobljeno 03. februar 2017 10.00 | Piše: Marko Uršič

Slovenski tenisači v Mariboru proti Monaku odpirajo novo sezono v Davisovem pokalu.

Sven Lah, kapetan Blaž Trupej, Blaž Kavčič in Tilen Žitnik, na sliki ni Grege Žemlje, ciljajo na zmago proti Monaku. Foto: Tadej Regent

MARIBOR – Hrvati si še niso opomogli od šokantnega poraza proti Argentini v zadnjem finalu teniškega pokala Davis, že je tu nova sezona. Slovenija je lani izpadla iz prve evroafriške skupine, nastope v drugi pa začenja ta konec tedna, ko se bo na igrišču s trdo podlago na mariborskem Taboru pomerila z Monakom. Kakšnega filozofiranja o ciljih v ekipnem teniškem tekmovanju v letošnji sezoni pa ni, slovenski igralci si želijo že letos znova prebiti v najboljšo evroafriško skupino. Zato bo imel kapetan Blaž Trupej za dvoboj v Mariboru na razpolago najboljša slovenska moža Grego Žemljo in Blaža Kavčiča. V ekipi sta tudi Sven Lah in Tilen Žitnik, a ve se, kdo bo igralsko nosil glavno breme. A Grega Žemlja ima pred obračunom z Monakom zdravstvene težave. »Ima migrene, stanje se mu iz dneva v dan spreminja. En dan je v redu, drugi ni, takrat ni sposoben igrati. Trenutno je stanje dokaj zadovoljivo, upam, da bo v teh treh dneh vse v takšnih mejah bolečine, da bo lahko igral in funkcioniral,« upa kapetan Blaž Trupej. V slovenski zasedbi tokrat ni Blaža Role, in Trupej je pojasnil položaj. »Z Rolo je bil konec lanskega leta, ker je bil dlje poškodovan, dosežen dogovor, da se te akcije v pokalu Davis ne udeleži, če bosta igrala Kavčič in Žemlja. Če pa eden od njiju ne bi igral, bi bil pač tudi on tukaj v Mariboru,« so bile Trupejeve besede. O favorizirani domači vlogi proti monaški kneževini je navrgel: »To je dejstvo, moramo pa to dokazati na igrišču. Kakovost imamo, na papirju smo favoriti, zdaj je to treba še materializirati.« Še posebno Blaž Kavčič pa je na uvodu sezone pokazal dobre igre. »Kavčič ima na začetku letošnjega leta zelo dobre rezultate, je v dobri formi, upam, da bo tako igro in formo nadaljeval tudi v Mariboru,« računa na kakovosten tenis 171. z jakostne lestvice.

Odličen odpor Jakupovićeve

Slovenska teniška igralka Dalila Jakupović je na teniškem turnirju WTA v Tajpeju v Tajvanu z nagradnim skladom 226.750 ameriških dolarjev izpadla v 2. krogu oziroma osmini finala. Boljša je bila zmagovalka US Opna 2011 Avstralka Samantha Stosur. Jakupovićeva je v 1. krogu s 7:6 (2) in 6:3 premagala Italijanko Francesco Schiavone, zmagovalko Roland Garrosa 2010, uvrstitev v drugi krog pa ji je prinesla toliko točk, da bo v ponedeljek najvišjeuvrščena Slovenka na lestvici WTA. Obeta se ji uvrstitev okoli 145. mesta. Dvaintridesetletna Avstralka je sicer proti Slovenki po dveh urah in 13 minutah slavila s 3:6, 7:5 in 6:3. 

Odpira Kavčič

Slovence v primeru zmage nad Monakom na poti v prvo evroafriško skupino v drugem krogu v začetku aprila čaka zmagovalec dvoboja med Republiko Južno Afriko in Estonijo. Če bi v Centurionu v Južni Afriki zmagali Balti, bi jih Slovenija gostila, v obratnem primeru bi fantje Blaža Trupeja dvoboj odigrali na jugu črne celine. Republika Južna Afrika pa je že stari slovenski znanec. »Dejansko je tako, s tem, da smo, ko smo tam gostovali, izgubili, oni pa so pri nas dobili porcijo,« je sklenil kapetan slovenske teniške reprezentance Blaž Trupej. Dejstvo pa je tudi, da je Slovenija letos druga nosilka na tej ravni tekmovanja v Davisovem pokalu. Včeraj je bil opravljen tudi žreb dvobojev z Monakom; danes bosta program ob 15. uri odprla Blaž Kavčič in Lucas Catarina, sledil bo dvoboj med Grego Žemljo in Romainom Arneodom. Jutri bo na vrsti igra dvojic, v nedeljo pa še preostala posamična obračuna.

Deli s prijatelji