USPEH

Žemlja prvič v glavnem turnirju OP ZDA

Objavljeno 25. avgust 2012 11.20 | Posodobljeno 25. avgust 2012 11.20 | Piše: A. L., STA

Žemlja je postal drugi slovenski teniški igralec po Kavčiču, ki bo igral v glavnem delu vseh štirih turnirjev za grand slam.

Grega Žemlja

NEW YORK – Slovenski teniški igralec Grega Žemlja se je s tremi zmagami v kvalifikacijah prebil v glavni del turnirja odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku, ki se bo začel v ponedeljek. Žemlja je v tretjem krogu kvalifikacij gladko, v dveh nizih, premagal Belgijca Yannicka Mertensa s 6 : 1, 6 : 3. 

Žemlja, ki je bil šesti nosilec kvalifikacij odprtega prvenstva (OP) ZDA, se bo v glavnem delu zadnjega turnirja za grand slam v sezoni v posamični konkurenci pridružil Blažu Kavčiču in Poloni Hercog, ki sta bila na turnir v New Yorku uvrščena neposredno.

Drugi slovenski teniški lopar

Dvoboj je trajal le eno uro in sedem minut, Žemlja, 100. igralec na svetovni teniški jakostni lestvici ATP, je serviral sedem asov in naredil pet dvojnih napak. Unovčil je šest od devetih priložnosti za odvzem servisa, Belgijec, 221. igralec na lestvici ATP, pa je dobil le dve igri na svoj začetni udarec.

Žemlji, ki ga je lani na zadnji stopnički kvalifikacij ustavil Kanadčan Vasek Pospisil, je prvič v karieri uspel veliki met z uvrstitvijo v glavni žreb OP ZDA. Žemlja je postal drugi slovenski teniški igralec v moški konkurenci po Kavčiču, ki bo igral v glavnem delu vseh štirih turnirjev za grand slam, OP Avstralije, OP Francije, Wimbledonu in OP ZDA.

Proti lanski zmagovalki Wimbledona

Najvišje rangirana slovenska teniška igralka Hercogova bo v uvodnem krogu prekrižala lopar s peto nosilko Čehinjo Petro Kvitovo, lansko zmagovalko Wimbledona. Hercogova, 63. igralka, bi z zmago proti peti igralki sveta poskrbela pravzaprav za pravo senzacijo. Lani se je Hercogova prvič v karieri prebila do drugega kroga OP ZDA, saj je v prvem krogu ugnala Američanko Bethanie Mattek-Sands.

Kavčič lovi prvo zmago

Ugodneje se je žreb razpletel za Kavčiča, 74. na lestvici ATP, ki se bo v prvem krogu pomeril z Italijanom Flaviem Cipollo, 88. igralcem sveta. Kavčič bo v New Yorku lovil prvo zmago v dvobojih na glavnem turnirju OP ZDA. Lani je bil za Ljubljančana v prvem krogu usoden zdaj že teniško upokojeni Hrvat Ivan Ljubičić. Kavčič in Cipolla sta se pred dvema letoma srečala na challengerju v Maroku, ko je bil v dveh nizih boljši Italijan.

V ženskih dvojicah bo nastopila Katarina Srebotnik, ki je lani s Čehinjo Květo Peschke obstala v četrtfinalu. S Čehinjo sta se letos razšli. Srebotnikova pa bo letos na OP ZDA tako nastopila v paru s Kitajko Jie Zheng (izgovori se približno takole: Dže Džang). Srebotnikova se je leta 2006 v paru z Rusinjo Dinaro Safino v konkurenci ženskih dvojic prebila v finale v New Yorku.

* Izid, kvalifikacij, tretji krog:
Grega Žemlja (Slo, 6) – Yannick Martens (Bel) 6 : 1, 6 : 3.

Deli s prijatelji