DOSEŽEK

Žemlja presenetil
 tudi svojo družino

Objavljeno 23. oktober 2012 09.51 | Posodobljeno 22. oktober 2012 22.41 | Piše: Marko Uršič

Grega Žemlja je po dunajskem finalu zdaj na 50. mestu teniške lestvice ATP.

Grega Žemlja je na Dunaju spisal teniško pravljico.

Dunajski teniški občutki in finale slovenskega predstavnika Grege Žemlje poti enemu najboljših igralcev sveta, Argentincu Juanu Martínu del Potru, še odzvanjajo pod udarci loparja po žogici. Šestindvajsetletni Žirovničan se je z uspehom prebil na za slovenski moški tenis zgodovinsko 50. mesto na lestvici ATP. In kakšni občutki ga prevevajo po prespani noči in odlični igri v avstrijski prestolnici? »Za menoj je super teden. Tega pred turnirjem vsekakor nisem pričakoval. Že vse od prejšnjih turnirjev, od travnate sezone Newporta naprej, sem se zavedal, da sem v odlični formi, da se dela na pravi ravni, da bodo prišli rezultati. V bistvu je bil Dunaj pika na i. Lahko rečem le, super vse skupaj,« nam je član kranjskega Triglava včeraj povedal za uvod. »Ne bi rekel, da sem zdaj bolj sproščen. Morda razmišljam na drug način, dojemam dvoboje. Do zdaj sem res šel v vsak dvoboj, ne glede na nasprotnika, na to, da zmagam, in to dostikrat naredi glavno razliko. Po eni strani sem videl, da sem za malenkost izboljšal igro, a največja razlika se je zagotovo naredila s pristopom do tekem in v načinu razmišljanja,« je pojasnil.

Včerajšnja teniška lestvica ATP z najboljšimi igralci na svetu v prvi deseterici ni prinesla sprememb, vodi Švicar Roger Federer pred Srbom Novakom Đokovićem in Britancem Andyjem Murrayjem. Đoković bo s 5. novembrom prevzel prvo mesto, njegova vrnitev na vrh lestvice bo posledica spremembe točkovanja, saj so se pri ATP odločili, da uskladijo termine turnirjev prihodnje leto, v okviru katerih bodo igralcem črtali točke, osvojene v Baslu, Londonu in Parizu. Na podlagi tega bo trenutno vodilni, Federer, ostal brez 3000 točk, Đoković pa brez 560. Slednji za Švicarjem trenutno zaostaja za 195 točk in bo 5. novembra prevzel prvo mesto. 

Sta mu deveti igralec sveta Janko Tipsarević in osmi, Stolp iz Tandila, po obračunih namenila kaj pohval za njegovo igro? »Oba sta me pohvalila. Tipsarevića zelo spoštujem in sva v zelo dobrih odnosih, večkrat spregovoriva o kakšnih zadevah. Ampak tu na Dunaju po dvobojih preprosto niti ni bilo časa za pogovore, vsak je šel po svojih obveznostih,« je opisal poklicni teniški svet.

Še višji cilji

Poleg tega je naredil tudi velik skok na lestvi ATP, povzpel se je za 20 mest in je zdaj na 50. To je najvišja slovenska uvrstitev na lestvici vseh časov. Še en Slovenec, Aljaž Bedene, na Dunaju se je uvrstil v četrtfinale, zdaj je 84. igralec na svetu, Blaž Kavčič pa je 108. Kakšni so cilji za naprej? »Gotovo je še veliko prostora za napredek po lestvici. Do junija branim le peščico točk na turnirjih, in gotovo si bo treba postaviti še dosti višje cilje,« je Žemlja zaokrožil avstrijske vtise.

Zadnje dni turnirja na Dunaju je bila tam tudi njegova družina. Mama Darinka je razumljivo še vedno navdušena nad uspehom. »Fenomenalno. V petek smo prišli na četrtfinale in smo menili, da bomo le enkrat prespali. Po uvrstitvi v polfinale in finale pa smo morali kupiti celo dodatno garderobo, saj smo je imeli premalo s seboj. Gregov uspeh ni naključen, vedeli smo, da je sposoben kakovostno odigrati in da ima vse. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo opravil preskok. Res prečudoviti občutki, da bi se vse spet ponovilo,« je bila mama še pod vtisom dunajske slovenske teniške predstave sina Grege.

Deli s prijatelji