ZGODOVINSKO

Žemlja po maratonu
 prišel do stolpa

Objavljeno 29. junij 2013 10.42 | Posodobljeno 29. junij 2013 10.42 | Piše: Marko Uršič

Grega Žemlja je na teniškem turnirju v Wimbledonu spisal zgodovino.

Grega Žemlja.

LJUBLJANA – Otoško vreme je v Veliki Britaniji pač nuja. Dež je v četrtek prekinil wimbledonski dvoboj drugega kroga Grege Žemlje, 55. tenisača sveta, in 29. nosilca in 31. na lestvici ATP Grigorja Dimitrova. Včeraj bi morala začeti igrati ob 12.30, seveda je bilo vmes grdo vreme, tako da sta morala počakati še dve uri, nekoliko kapljalo pa je tudi pozneje med igro. Soočenje v petem nizu sta le končala, 26-letni Žirovničan pa je po malce več kot štirih urah igre s 3 : 6, 7 : 6 (4), 3 : 6, 6 : 4 in 11 : 9 le ugnal Bolgara, ki živi v Stockholmu. Žemlja se je tako kot prvi slovenski teniški igralec v zgodovini prebil v tretji krog Wimbledona, med najboljših 32 igralcev, tam pa ga že danes čaka osmi wimbledonski nosilec in prav tako osmi igralec sveta, Argentinec Juan Martín del Potro. Tako se bo lahko stolpu iz Tandila, Južnoameričan je visok 195 cm, Tandil pa je njegov rojstni kraj, maščeval za lanski poraz v finalu turnirja na Dunaju.

A da je Žemlja prišel do vsega tega, se je po igralnem času in mnogo prekinitvah maratonsko namučil. Baby Federer, kakor imenujejo Dimitrova, ki sicer zasebno prijateljuje z rusko tenisačico Marijo Šarapovo, in Žemlja sta imela med dolgo teniško avanturo tudi nekaj težav s poškodbo in zdravjem. Bolgar je pred tretjim nizom zahteval zdravniški premor zaradi poškodbe levega gležnja, v četrtem pa je pri Žemlji zaradi težav z dihanjem posredovala zdravniška ekipa. A slovenski igralec je na koncu le izrabil četrto zaključno žogo dneva, skupno pa kar šesto v dveh dneh. Biti v 3. krogu turnirja za veliki slam seveda ni kar tako, lani mu je to kot prvemu Slovencu uspelo na odprtem prvenstvu ZDA, zdaj pa še v prestolnici Velike Britanije.

Ima že 73.360 evrov

Grega Žemlja si je z dvema zmagama v Wimbledonu priigral že, preračunano, 73.360 evrov. Če bi v današnjem dvoboju 3. kroga uspel ugnati še velikega favorita Juana Martína del Potra, mu za športni uspeh sledi 122.000 evrov.

Deli s prijatelji