ZA ZGODOVINO

Žemlja kot prvi Slovenec v tretji krog grand slama

Objavljeno 01. september 2012 11.51 | Posodobljeno 01. september 2012 11.51 | Piše: T. L., STA

Za osmino finala se bo Slovenec v nedeljo meril z osmim nosilcem Srbom Jankom Tipsarevićem.

Grega Žemlja.

NEW YORK – Grega Žemlja je ponoči na OP ZDA spisal novo poglavje v zgodovini slovenskega moškega tenisa. Gorenjec se je kot prvi Slovenec v moški konkurenci uvrstil v tretji krog turnirja za grand slam. Za osmino finala se bo Slovenec v nedeljo meril z osmim nosilcem Srbom Jankom Tipsarevićem, ki je v treh nizih izločil Američana Briana Bakerja.

Ni se predal

Poslednji Slovenec na US opnu je v štirih nizih v krstnem drugem krogu premagal 21-letnega Nemca Cedrica-Marcela Stebeta s 6 : 4, 2 : 6, 6 : 4, 6 : 4. Petindvajsetletni Žemlja je v Flushing Meadowsu po dobljenem prvem nizu gladko izgubil drugega, nato pa mu je v tretjem uspel brejk v tretji igri. V četrtem je z dvema odvzetima servisoma povedel s 3 : 0 in je že zadišalo po velikem uspehu. Vendar je nemški igralec dobil naslednje štiri igre. Žemlja se ni predal in je silovito odgovoril ter izenačil, v deveti igri pa še petič odvzel servis nasprotniku, zatem pa se je na svoj servis veselil zmage. Dvoboj je trajal dve uri in 27 minut.

Prvič s Tipsarevićem

Žemlja se je prvič v karieri prek kvalifikacij uvrstil v glavni del zadnjega turnirja za grand slam v sezoni, nato pa v uvodnem dvoboju turnirja ugnal brazilskega kvalifikanta Ricarda Mella ter se kot prvi slovenski teniški igralec pri posameznikih prebil v drugi krog OP ZDA. Za zgodovinski preboj v tretji krog katerega od turnirjev velike četverice je 99. igralec na lestvici ATP premagal 97. igralca na lestvici ATP. Igralca se pred New Yorkom na velikih turnirjih do zdaj še nista srečala, zato pa sta že prekrižala loparja na turnirjih serije futures leta 2008 na Hrvaškem, kjer je bil s 6 : 2 in 6 : 3 boljši slovenski igralec.

Žemljo za preboj v osmino finala OP ZDA čaka zelo visoka ovira. Kranjčan se s tri leta starejšim ter kar 90 mest na teniški jakostni lestvici ATP više uvrščenim Tipsarević še nikoli ni pomeril na teniških igriščih.
 

Deli s prijatelji