USPEH

Žemlja in Bedene za zgodovino slovenskega tenisa

Objavljeno 18. oktober 2012 19.19 | Posodobljeno 18. oktober 2012 19.19 | Piše: S. U., STA

Slovenski tenis še nikdar ni imel dveh igralcev med osem najboljših na turnirju ATP.

Aljaž Bedene.

DUNAJ – Slovenska teniška igralca Grega Žemlja in Aljaž Bedene sta v razmiku manj kot deset minut prišla do uspehov kariere. Na turnirju Erste Bank na Dunaju sta se namreč prebila v četrtfinale. Gre tudi za zgodovinski uspeh slovenskega tenisa, ki še nikdar ni imel dveh igralcev med osem najboljših na turnirju ATP.

Bo žemlja izboljšal uvrstitev Kavčiča?

Prvi je do uspeha prišel Grega Žemlja (73. igralec na lestvici ATP), ki je po dveh zmagah v kvalifikacijah zabeležil še drugo na glavnem turnirju. V uri in 44 minutah je premagal Matthewa Ebdena iz Avstralije (120.) s 7 : 5 in 6 : 4. Šestindvajsetletni igralec iz Žirovnice, ki se bo v četrtfinalu srečal z zmagovalcem dvoboja med tretjim nosilcem Nemcem Tommyjem Haasom in Američanom Jessejem Levinom, je s prebojem med osem najboljših dobil 45 točk ATP, ki ga bodo na novi lestvici popeljale do najvišjega mesta v karieri (69.) in verjetno tudi prek rekordnega dosežka slovenskega tenisa, ki je v lasti Blaža Kavčiča (68.). Žemlja je hkrati zaslužil slabih 15.000 evrov.

Najboljši slovenski dosežek na turnirjih ATP je polfinale

Manj kot deset minut kasneje je do svoje druge zmage na Dunaju prišel še tri leta mlajši Ljubljančan Aljaž Bedene (89.). Po skoraj treh urah igre in 35 odigranih igrah je strl odpor Američana Donalda Younga (187.) s 7 : 6, 6 : 7 in 6 : 3. Tudi za Bedeneta, ki je letos osvojil že štiri turnirje challenger, zadnji mesec pa počival zaradi operacije slepiča, je to uspeh kariere. V naslednjem krogu ga čaka boljši iz obračuna med drugim nosilcem Srbom Jankom Tipsarevićem in Latvijcem Ernestsom Gulbisom.

Najboljši slovenski dosežek na turnirjih ATP je polfinale Luke Gregorca leta 2008 v New Havnu.

Žemlja in Bedene bosta danes še enkrat stopila na teren, saj sta moči združila tudi v igri dvojic. V drugem krogu se bosta pomerila z nemško dvojico Andre Begemann in Martin Emmrich.

Izida
Grega Žemlja (Slo) Matthew Ebden (Avs) 7 : 5, 6 : 4
Aljaž Bedene (Slo)
Donald Young (ZDA) 7 : 6 (4), 6 : 7 (2), 6 : 3
 

Deli s prijatelji