KVALIFIKACIJE

Želja, volja in motiv so, kaj pa gorivo v motorju?

Objavljeno 13. junij 2014 09.50 | Posodobljeno 13. junij 2014 09.51 | Piše: Marko Uršič

Utrujeni slovenski rokometaši zbirajo moči, da prek Madžarske pridejo na SP.

Matej Gaber se bo moral na črti spet ruvati z madžarskimi hrusti. Foto: Tadej Regent/Delo

Ali so Katarci kupili oziroma podkupili tudi glasove za svetovno rokometno prvenstvo? Po žogobrcarski sramoti za mundial 2022 je tudi to vprašanje. No, naslednje leto bo emirat gostil najboljše svetovne rokometaše, Slovenija pa se mora tja še uvrstiti. V dodatnih izločilnih bojih so izbranci Borisa Deniča ob Blatnem jezeru izgubili z 22:25, v Šaleški dolini pod velenjskim gradom pa bo treba v nedeljo deficit obrniti v lastni prid.

Denič še premleva slab uvodni obračun pri Hunih, slovenski rokometaši doma nedvomno lahko igrajo le bolje. »To je šport, tekma se je zgodila, kakršna se je. To igro moramo popraviti in jo dvigniti. Ubežati od nje ne moremo,« je ocenil slovenski selektor. Denič je že omenil drugačno napadalno zastavitev, hitrejšo igro. »Kar se napadalnega dela tiče, smo prvo tekmo odigrali slabo, predvsem na postavljeno cono. Popraviti moramo napake, te so bile vsepovprek. Tudi od tega ne moremo ubežati. Kar se tiče lahkih golov, pa je vse plod obrambe in izhoda iz nje. Dejstvo je, da imamo veliko rezervo, da vse to lahko popravimo in da je datum tekem takšen, kot je. Tudi Madžari niso preveč blesteli. Še sreča, da je bilo tako. Bomo videli, kako bo meni in njihovemu trenerju uspelo regenerirati igralce. Ti so hoteli in želeli, ampak preprosto je ta datum zelo nečloveški. Upam, da si bomo opomogli in popravili napake, ki smo jih delali. Želja, volja in hotenje pa zagotovo ne bodo izostali. Tu je velik motivacijski dejavnik. Zdaj pa, kako gredo motorji, kako se ti uspe taktično zbrati, da to izvajaš veliko bolje, kakor si na prvi tekmi, pa upaš, da boš ...,« je dodal Denič, čigar nedokončani stavek napoveduje skrajno zdravstveno, psihično in telesno mobilizacijo.

Na uvodni tekmi se je proti postavljeni hunski obrambi odlično znašel Jure Natek na desnem zunanjem položaju. Bo povratni dvoboj začel namesto Jureta Dolenca? »Natek je le izkoriščal to, kar bi moral tudi Dolenec. Ali je tekma slabša ali boljša, sistem obstaja, rotacija igralcev tudi. Ni pomembno, ali Natek tekmo začne ali ne, oba morata delovati, če hočemo narediti rezultat, kakršnega si želimo,« je Boris Denič tudi zapisal besedo v stolpcu navpično v igralski križanki.

Več rezerv kot Madžari

Uroš Zorman zaradi kazni ne more pomagati soigralcem. Ima pa seveda svojo subjektivno videnje veszpremskega obračuna. »V igri imamo veliko več rezerv kot Madžari. Menim, da se bo to pokazalo v nedeljo. Vedno je zelo težko, ko ne igraš, tekmo sem moral spremljati po televiziji. Ni lepo, ampak kar je, je,« Zorman v sebi globoko podoživlja dodatna kvalifikacijska dvoboja. »Rezerve imamo v napadu, pri hitrosti. Pri prenosu žoge smo hitrejši kot oni, tega nismo izkoriščali, ampak menim, da bomo zdaj morali, če bomo hoteli nadomestiti razliko. Zabili smo 22 golov, ne vem, kdaj oziroma ali smo jih že kdaj tako malo,« je misli strnil kapetan slovenske rokometne vrste.

Deli s prijatelji