EP V ROKOMETU

Želijo na pota stare slave

Objavljeno 15. januar 2016 08.35 | Posodobljeno 15. januar 2016 13.24 | Piše: Marko Uršič

Švedska, rekorderka po osvojenih naslovih evropskih prvakov, išče staro rokometno slavo.

Za švedskega vratarja Mattiasa Anderssona pravijo, da je v življenjski formi. Foto: TT

STOCKHOLM – Predtekmovalna skupina C, v kateri je na evropskem prvenstvu v rokometu na Poljskem tudi Slovenija, je trd oreh. Če denimo Španija še nikoli ni bila prvakinja stare celine in zdaj na Poljskem želi sklatiti z vrha Francijo, so bili Švedi evropski prvaki kar štirikrat. A slavni časi, ko so Vikingi plenili zlato, so mimo. Severnjaki so bili na stari celini najboljši v letih 1994 in 1998, dve leti pozneje in na domačih tleh leta 2002, s štirimi naslovi so rekorderji, po letu 2002 pa niso osvojili nobenega odličja več. Predstave so bile za visoke švedske rokometne pojme prava žalost, v Vroclavu pa bodo v skupini s Slovenijo (uvodna tekma za oboje bo jutri ob 20.45), Nemčijo in Španijo naposled želeli obuditi stare čase. Niti na svetovnih prvenstvih jim v zadnjem dobrem desetletju niso cvetele rožice, resda pa so se na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 potolažili s srebrnim odličjem. A olimpijski zmagovalci še nikoli niso bili.

Na Poljskem bo selektorski dvojec Ola Lindgren in Staffan Olsson predstavil mešanico izkušenih in mladih rokometašev. Prva naloga je priti iz skupine smrti v drugi del tekmovanja, kamor napredujejo po tri izbrane vrste iz vsake skupine. Nato si rokometni Vikingi želijo zagotoviti tudi mesto v kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre. Za takšne ambicije in cilje so temelje postavili v obrambi, seveda se ne bodo ločili od svoje znane različice 6-0. Tobias Karlsson iz nemškega Flensburga je bil na evropskem prvenstvu pred dvema letoma na Danskem izbran za najboljšega obrambnega igralca, če pa bodo morebiti v skandinavski obrambi občasno luknje, bosta zadaj stvari reševala vratarja Mattias Andersson in Mikael Appelgren; za 37-letnega Anderssona iz Flensburga menijo, da je v najboljši formi. Z dobro obrambo se bodo vikinške strele sprožile v pol- in nasprotne napade. Tu bodo jurišali levi krili Jonas Källman in Fredrik Petersen ter desnokrilna rokometaša Niclas Ekberg in Mattias Zachrisson.

Hladni mladec

Švedi želijo v hitri nasprotni igri čim večkrat zatresti mrežo, saj imajo pri postavljenem napadu težave. Lindgren in Olsson na zunanjih položajih namreč nimata igralca resnične svetovne vrednosti. Devetnajstletni Lukas Nilsson iz Ystada bi to lahko postal, a na debitanskem prvenstvu se od levega zunanjega igralca ne sme takoj pričakovati čudežev. Toda v pokalu Evropske rokometne zveze je Nilsson jeseni, denimo v gosteh proti Permskim medvedom, zabil kar 15 zadetkov, v naslednjem krogu proti madžarski Tatabanyi pa je prav tako na gostujočem igrišču zabil trinajstkrat. Torej, po skandinavsko je hladen in se ga zunanji dejavniki ne tičejo kaj preveč. A kot že omenjeno, mlad je še. Če, denimo, v švedskem moštvu ne bodo ravno sijali zunanji igralci, pa smo spet pri krilih. Švedski Vikingi bodo hoteli poleteti na krilih in si ponovno priigrati uvrstitev v vrhu. Tudi krožni napadalci bodo prišli prav, še posebno Andreas Nilsson iz madžarskega Veszprema bo napadalno nevaren. Napoved strokovnjakov za švedsko reprezentanco je: Vikingi bodo napredovali iz skupine, v drugem delu tekmovanja pa bodo imeli precejšnje težave s prebijanjem med prvi dve izbrani vrsti in s tem v polfinale.

 

Deli s prijatelji