DVOBOJ

Želi si izbrisati madež

Objavljeno 11. marec 2017 12.49 | Posodobljeno 11. marec 2017 12.51 | Piše: Miha Šimnovec

Samo Petje se bo poskušal oddolžiti grškemu nokavterju Meletisu Kakoumpavasu.

Samo Petje bo poskušal drevi pokazati, da je imel lani v Atenah zgolj slab dan. Foto Tomi Lombar

Pred Samom Petjetom, najboljšim slovenskim borcem po pravilih K1, je izjemno pomemben obračun. V osrednjem kikboksarskem dvoboju prireditve Final Fight Championship (FFC) se bo nocoj v olimpijski dvorani Galatsi v Atenah udaril z domačim zvezdnikom Meletisom Kakoumpavasom, s katerim ima še od lani neporavnane račune. Pred dobrim letom se je namreč povsem nepričakovano znašel na hrbtu, potem ko ga je grški nokavter pred svojimi navijači močno zadel z desnim krošejem. Belokranjski rušilec, ki ima v svoji profesionalni statistiki 32 zmag, 1 neodločen izid in 6 porazov, je tedaj na lastni koži občutil, kako se je godilo njegovim številnim tekmecem.

Toda Petjeta v pripravah za povratni obračun s Kakoumpavasom ni gnala naprej sla po maščevanju. »Moj glavni cilj je pokazati, da sem kljub vsemu boljši in kakovostnejši borec od Meletisa,« je poudaril 25-letni Metličan in v isti sapi dodal, da si bo prizadeval s prepričljivo zmago izbrisati svoj lanski madež iz Aten. Zaveda se, da je v prvem medsebojnem dvoboju naredil napako, a se je iz nje – kakor sam pravi – veliko naučil. »To je bil trenutek nepazljivosti, ki se lahko zgodi vsakomur. Ne nameravam se izgovarjati na kar koli, takrat sem imel preprosto slab dan. Vem, koliko sem dejansko vreden,« je Samo trdno odločen pokazati, da je bil boleč poraz zgolj posledica spleta nesrečnih okoliščin.

Kot je pribil, so pravi šampioni tisti, ki se znajo po takšnih neuspehih spet postaviti na noge in se vrniti močnejši, kakor se je tudi sam. Navsezadnje si je medtem že priboril nazaj naslov prvaka združenja FFC v kategoriji do 70 kilogramov, s katerim se je znova opasal sredi decembra po zmagi nad Armencem Tigranom Movsisjanom. »Če se boriš, lahko tudi izgubiš. Vsi največji asi so imeli vzpone in padce, najpomembneje pa je, da se znaš po slednjih spet pobrati,« je še dejal Petje, ki so ga – mimogrede – lani razglasili za najboljšega športnika v občini Metlika.

V Unionu tudi Baković in Venko

Na svoj račun bodo drevi (od 19. ure) prišli tudi ljubitelji boksa, ki si bodo v ljubljanskem Grand Hotelu Union ogledali prvo prireditev v organizaciji ptujskega šampiona Dejana Zavca. Na njej se bosta v slovensko-italijanskih obračunih predstavila tudi naša najboljša borca v srednji kategoriji (do 75 kg); lanski državni prvak Andrej Baković se bo pomeril z Leonardom Bonuro, podprvak Aljaž Venko pa s Simonejem Mattio Bruso. Ob Bakoviću in Venku bodo pod slovensko zastavo boksali še Igor Pertot (do 56 kg), Tomi Lorenčič (do 64 kg), Jan Sekol (do 69 kg) in Denis Lazar (do 81 kg). Napovedovalec v ringu bo Boris Cavazza.

»Moja želja je, da bi se slovenski boks vsesplošno dvignil na višjo raven, gala v Ljubljani pa je prvi korak k temu. Že večkrat sem dejal, da delam(o) na tem, da bi se vsaj en boksar uvrstil na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu. Verjamem, da imajo fantje, ki bodo boksali v Unionu, potencial za takšen podvig, a zanj potrebujejo kakovostne dvoboje. Le tako se lahko razvijajo in napredujejo,« je pojasnil Zavec in pristavil, da je prireditev v hotelu Union, ki ji bodo sledili še večeri v Thermani Laško (22. aprila), Casinoju Mond Šentilj (30. septembra) in hotelu Bernardin v Portorožu (18. novembra), sorazmerno velik projekt za slovenski (olimpijski) boks, težak okrog 10.000 evrov.

»Mnoge zanima, koliko bom zaslužil. No, toliko, da bom vložil še svoj denar. A se zavedam, da je treba v vsako stvar, v katero verjameš, na začetku vlagati, če želiš imeti enkrat tudi kaj od nje,« je še dejal 40-letni Ptujčan, nekdanji profesionalni svetovni prvak po ugledni različici IBF.

 

Deli s prijatelji