HOKEJ

Železarji in zmaji za prvo kanto v Celju

Objavljeno 08. september 2017 14.20 | Posodobljeno 09. september 2017 14.21 | Piše: Marko Uršič

Boj za pokalno lovoriko je prvi vrh nove hokejske sezone v Sloveniji.

Vodji SŽ Olimpije na ledu sta kapetan Boštjan Groznik in trener Andrej Brodnik. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Včeraj so se s četrtfinalnima tekmama med Triglavom in MK Bledom ter ECE Celjem in Playboy Slavijo v ledeni dvorani v Celju začeli boji za slovenski pokal v hokeju na ledu v novi sezoni. Danes se bodo udarili še Maribor in HK Slovenske železnice Olimpija ter SIJ Acroni Jesenice in ekipa Mladi Jesenice. Jutri bosta polfinalna dvoboja, v nedeljo pa še finale ob 18. uri. Če bo rezultatsko vse šlo po načrtu, je seveda za prvo domačo lovoriko pričakovati večni obračun med sijočimi rdečimi Jeseničani in zeleno ljubljansko Olimpijo. Gorenjci iz Podmežakle so aktualni državni prvaki, za novo sezono so pomladili moštvo, od vročih (finančnih) peripetij pri Olimpiji pa se je kuhalo že tudi na tivolskem ledu.

Pokalno tekmovanje je v Celju, za SIJ Acroni Jesenice, kot trener ga zdaj vodi Gaber Glavič, pa igrata tudi dva moža iz knežjega mesta, branilec David Planko in napadalec Žan Jezovšek. »Lepo bo igrati pred navijači v domačem kraju, v slovenskem pokalu pa si želim le zmage in prav nič drugega. Pot do končnega uspeha v pokalu vodi prek trdega dela, držati se bomo morali dogovora in zabiti čim več golov,« meni novinec na Jesenicah Planko.

Proračun SŽ Olimpije za novo sezono naj bi bil približno pol milijona evrov, SIJ Acroni Jesenic sto tisoč manj.

Korak nazaj kot korak naprej

Nekakšna povezovalna prvina med jeseniškim klubom in tistim iz prestolnice je branilec Andrej Tavželj; nosil je Olimpijin dres, letos pa po petih letih znova drsa za gorenjske rdeče. Zato ima marsikaj povedati o, po padcu, ponovnem vzponu Jesenic in poskusu poti na prave tirnice, zelenih iz prestolnice. »Z Olimpijo sem bil v stikih, nisem jih izključil, želel sem se pač pogovarjati z obema kluboma. Na koncu se pri Olimpiji nismo domenili nič konkretnega, tako da je bila odločitev lahka. Velikokrat je korak nazaj v bistvu korak naprej. Zagotovo je dobra stvar, da se je ta gordijski vozel na koncu koncev prerezal, a zaradi tega sem oškodovan sam in še zelo veliko ljudi. Stečaj HDD Olimpije ne da ničesar, a to bomo morali požreti. Eni težje, eni lažje, a Jesenice so na koncu koncev pokazale, da se da s kontinuiteto igranja v ligi na nižji ravni morebiti proizvesti veliko več kot na višji in s premalo denarja. Menim, da se bo tudi Olimpija zdaj v normalnih finančnih okvirih lahko pobrala, da bo z novo zgodbo vse zaživelo. Kar si najbolj želim in upam, pa je, da si klubi ne bi več privoščili prevelikega zajemanja v napol prazno skledo,« pravi novi jeseniški kapetan Tavželj, ki mu je HDD Olimpija seveda ostala dolžna zaradi neizplačanih dohodkov. Proračun HK SŽ Olimpije za novo sezono naj bi bil približno pol milijona evrov, SIJ Acroni Jesenic sto tisoč manj. Torej se v Tivoliju plete nova zgodba, od udarnih, najbolj izkušenih igralcev omenimo vratarja Roberta Kristana, kapetana Boštjana Groznika, Andreja Hebarja, Mateja Hočevarja, trener je nekdanji reprezentančni branilec Andrej Brodnik. »Športni cilji so kot vedno najvišji, priti čim višje, a moramo biti tudi stvarni. Najprej bo treba nabirati izkušnje in upam, da bomo čim hitreje ujeli uspešni tekmovalni ritem,« je pazljiv Brodnik. »Za sezono smo pripravljeni in navijače vabim na pokal v Celje,« dodaja kapetan Groznik. 

Deli s prijatelji