ALPSKA LIGA

Železarji s petardo uničili Lustenau

Objavljeno 13. marec 2017 14.39 | Posodobljeno 13. marec 2017 14.39 | Piše: Rok Tamše

Hokejisti Sij Acronij Jesenic so se v velikem slogu uvrstili v polfinale alpske lige, kjer se bodo pomerili z italijanskim Asiagom. Tretjo zmago so dosegli v gosteh, ko so povsem nadigrali avstrijski Lustenau in ga premagali s 5:0.

Eric Pance je v Lustenau zablestel s tremi zadetki. Foto Drago Cvetanovič/HDD Sij Acroni Jesenice

Trener hokejistov Sij Acroni Jesenic Nik Zupančič je izjemno dobro pripravil varovance za četrto polfinalno tekmo proti avstrijskemu Lustenauu v končnici alpske lige. Po sredinem porazu v domači Podmežakli, ko so železarji v zadnji tretjini zapravili prednost z 2:0 in v izdihljajih tekme izgubili z 2:3, so imeli rdeči takrat pred očmi dolgo potovanje na zahod Avstrije in novo zahtevno tekmo proti vselej neugodnemu tekmecu. Toda na neugodnem terenu so Jeseničani naravnost briljirali. Zupančič je namesto Roka Stojanoviča v vrata postavil Žana Usa, ki se je izkazal z nedotaknjeno mrežo. Na drugi strani so Gorenjci suvereno polnili vrata gostiteljev, ki so pri začetnem izidu zdržali le minuto in pol. Rešetanje domače mreže je začel Žan Jezovšek, nadaljeval je Jaka Ankerst, v drugi tretjini je z dvema zadetkoma zablestel Eric Pance, ki je tri minute pred koncem postavil še končni rezultat 0:5 (0:2, 0:2, 0:1). »Morda smo pred tekmo pričakovali bolj napet boj do konca. Gostitelji so na začetku kazali več energije, bili so opogumljeni z zadnjo zmago na Jesenicah. Kar silovito so pritisnili, toda mi smo zadevali in z izjemno učinkovitostjo hitro razblinili dvome o zmagovalcu. V nasprotju s prejšnjo tekmo tokrat po vodstvu nismo popustili,« je dogajanje v Lustenauu komentiral kapetan železarjev Miha Brus, ki je pohvalil prispevek celotne ekipe, tudi vratarja Žana Usa: »Imamo dva zelo dobra vratarja, ki sta si kakovostno zelo podobna. Tokrat je svoje zelo dobro opravil Žan, zato nam je bilo tudi lažje.«

Sij Acroni Jesenice so z izidom 3:1 v zmagah napredovale v polfinale, kjer se bodo pomerile z Asiagom. Prvi polfinalni obračun bo v soboto, 18. marca, v Italiji, druga tekma bo v sredo, 22. marca, v Podmežakli, tretja v soboto, 25. marca, znova pri zahodnih sosedih, morebitni četrta in peta sta na sporedu 28. in 30. marca. Sicer tudi v polfinalu alpske lige, kjer je drugi par Rittner-Cortina, igrajo na tri zmage. »Ne mislimo se ustaviti, saj imamo še višje cilje, kot je uvrstitev v polfinale. Tudi Asiago bo zelo trd oreh. Na začetku sezone niso igrali po pričakovanjih, a so se potem dvignili in so zdaj morda najbolj vroče moštvo v alpski ligi. Toda mi imamo svoje načrte,« je zatrdil Brus, ki s soigralci ni na ravno navdušen, da bodo morali med obračuni z Asiagom igrati tudi četrtfinale državnega prvenstva z beograjsko Crveno zvezdo (prva tekma bo jutri ob 18.30). »Na to nimamo nobenega vpliva, to pač moramo sprejeti, čeprav nam ne ustreza najbolj. Tekmo s Crveno zvezdo bomo morali vzeti kot nekakšno pripravo na dvoboj z Asiagom. Gre za veliko kakovostno razliko, zato bomo morali hitro preklopiti iz enega na drugo tekmovanje,« še opozarja kapetan rdečih Miha Brus.

 

Deli s prijatelji