OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Že uvod s Španijo je za biti ali ne biti

Objavljeno 08. april 2016 12.14 | Posodobljeno 08. april 2016 12.15 | Piše: M. U.

Slovenska rokometna reprezentanca s Španijo začenja olimpijske kvalifikacije.

Uroš Zorman se bo, kot že ničkolikokrat doslej, spet bodel s Španci.

MALMÖ – Izbranci selektorja Veselina Vujovića v rokometni reprezentanci Slovenije pot preboja na olimpijske igre v Riu na kvalifikacijskem turnirju v švedskem Malmöju začenjajo danes ob 17. uri z evropskim podprvakom Španijo. Dva potnika za riodejaneirske igre se seveda bosta odločila v medsebojnih tekmah evropskih sil; sodelujeta še Švedska in Iran.

Za selektorja Vujovića, vsaj po njegovih besedah, pa je kvalifikacijski turnir tudi zadnja možnost, da ostane selektor slovenskih rokometnih fantov. Napovedal je namreč, da v primeru neuvrstitve na OI odstopa s položaja. »Čeprav se je na začetku zdelo, da pot na Švedsko ne bo naporna, se je na koncu zavlekla zaradi čakanja v hotelu, a to ni pokvarilo vzdušja, ki vlada v reprezentanci. Dvorano Malmö Arena smo preizkusili in oddelali dober trening, igralsko vzdušje je na visoki ravni. Naša pričakovanja so še naprej najvišja, uvrstitev na olimpijske igre, saj iskreno mislim, da imamo za to znanje, kakovost in vse druge pogoje,« je s svojim tipičnim jugoslovanskim nalezljivim optimizmom povedal Veselin Vujović. Ta in njegovi varovanci se bodo sicer trudili za tretjo slovensko rokometno udeležbo na poletnih olimpijskih igrah, Slovenija se je žogala leta 2000 v Sydneyju in štiri leta pozneje v Atenah.

Slovenija je s Španijo na januarskem vroclavskem EP igrala neodločeno 24:24, Iberijci so bili na robu poraza, a občutek smo tudi imeli, da so Španci začetek tekme z Vujovićevimi vzeli prelagodno in so nato morali loviti slovenske rokometaše. Španski selektor Manolo Cadenas je kot novost v primerjavi s Poljsko za kvalifikacije vpoklical Daniela Sarmienta, veteranski vratar Arpad Šterbik pa je nastop odpovedal zaradi težav z ramenom in s koleni. Španska vrata bosta branila Gonzalo Perez de Vargas in novo ime v primerjavi s Poljsko Rodrigo Corrales. Desno krilo Victor Tomas pričakuje rojstvo otroka, ni še prišel na Švedsko, zato je Cadenas kot rezervo vpoklical Pedra Rodrigueza. Cadenas je pred tekmo s Slovenijo dal veliko poudarka videoanalizi, posebej igri z igralcem več v napadu in z rokometašem manj v obrambi. Tudi Španci vedo, da je današnji obračun s Slovenijo ključen. »Slovenska selekcija ima veliko različnih obrambnih različic, njen napad, delaven in neposreden, pa je močan. Kljub temu da nimajo izrazitih strelcev od daleč. Na trenutke močno spominjajo na našo igralno karakteristiko,« pravi selektor Iberijcev. Španski rokometaši so v Malmö Arena oddelali stominutni trening, pilili so igro na slovenski igralni sistem, za njih pa bo to psihološko tekma kot v končnicah velikih tekmovanj. 

Deli s prijatelji