KOLESARSKA DIRKA

Že na Irskem dober šov

Objavljeno 09. maj 2014 16.51 | Posodobljeno 09. maj 2014 16.51 | Piše: Marko Uršič

Luka Mezgec bo slovenski sprinterski adut na letošnji kolesarski dirki po Italiji.

Luka Mezgec je že član sprinterske elite, Giro bo nova priložnost za kolesarsko slavo.

Danes se začenja Giro, kolesarska dirka po I... Irskem! Uvod bo namreč moštveni kronometer v Belfastu, po še dveh etapah na smaragdnem otoku pa bo karavana prešla na Apenine. Na Irskem in po škornju se bo trudila tudi četverica slovenskih matadorjev, Jani Brajkovič, Borut Božič, Jan Polanc in Luka Mezgec. Zadnji, petindvajsetletni Kamničan, je lani na italijanski pentlji v svoji sezoni novinca v elitnem kolesarskem cirkusu v sprinterskem vlaku moštva Argos-Shimano brzel kot francoski hitri vlak TGV in trikrat pribrzel na končno postajo tretjega mesta. Po odstopu Nemca Johna Degenkolba, zmagovalca pete etape, je postal prvi sprinterski adut nizozemskega moštva in to dokazal s tretjo stopničko v 12., 13. in 17. etapi.

Mezgec se je za Giro ogreval na nedavni dirki po švicarski Romandiji. »Menim, da je bilo kar dobro. Zadovoljen sem s tem, kako potekajo stvari, pripravljenost je na takšni ravni, kot sem si želel. Le še čakam, da se Giro začne,« je član Giant-Shimana še pred odhodom na Severno Irsko predstavil svoj pogled na trenutno pripravljenost. Za turistične užitke je Irska kot naročena, a kolesarji bodo cedili znoj na otoku, ki je znan po kolesarskih legendah Seanu Kellyju in Stephenu Rochu. »Etape na Irskem ne bodo tako lahke, kakor se zdijo na papirju, da so bolj ravninske. Menim, posebno če bo tu še značilno otoško vreme, da bo kar pestro. Zaradi začetka na Irskem pa bo prišel dodaten dan počitka, že v ponedeljek, ko letimo v Italijo,« meni Luka Mezgec. Cilj Gira d'Italia bo v Trstu, na koncu je seveda pričakovati tudi veliko slovenskih navijačev. »Res je, menim, da tako blizu, kot je letos konec Gira, že dolgo ni bil in morda ga tudi dolgo še ne bo. Veliko priljateljev in znancev je že napovedalo prihod in upam, da bo vse ena dobra dirka in dober šov.«

Nova doba kolesarstva

Kamničan bo na italijanski pentlji pomočnik oziroma v vlaku za glavnega sprinterja ekipe, Nemca Marcela Kittla. »Je prvi mož, kapetan za sprinterske etape; na kakšnih zahtevnejših, z manj strmimi hribi, kjer Marcel po vsej verjetnosti ne bo dovolj hitro prišel čez do možnosti za uspešen zaključek, načrtujem napad sam. Za še zahtevnejše pa sta tu Nemec Simon Geschke in Šved Tobias Ludvigsson,« je poudaril. Tako bo v bistvu tudi težko ponoviti lanski tris tretjih mest. »Seveda bo težko, sploh na takšni dirki, kot je Giro. Ampak še vedno upam in imam željo, da vsaj v eni etapi posežem po stopničkah,« odločno pravi Mezgec. Kot največjega favorita oziroma enega med tistimi za končno zmago vidi Španca Joaquima Rodrigueza, a ne le blišč, dirka po Italiji je bila v preteklosti vedno tudi športni cirkus zaradi nenadnih vpadov karabinjerjev v hotele, kjer so prespali kolesarji, ter iskanja dopinških sredstev za umetno in prepovedano dviganje biciklistične moči. »Lani, ko sem bil prvič na Giru, karabinjerjev nisem niti videl. Menim, da bo letos enako; tista leta, ko je bilo kolesarstvo onesnaženo z dopingom, so minila, zdaj je nova doba kolesarstva,« je tudi o grešni temi spregovoril slovenski sprinterski adut za kolesarjenje po apeninskem škornju.

Deli s prijatelji