NOV IZZIV

Zdovčev orjak moli za bolnega soigralca

Objavljeno 29. november 2015 12.18 | Posodobljeno 29. november 2015 12.18 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Alen Omić

Alen Omić je po treh sezonah v Union Olimpiji našel nov izziv v Španiji, kjer mu v ekipi družbo delata tudi slovenski javnosti dobro znani Sasu Salin ter Kanadčan našega rodu Kevin Pangos.

Alen Omić se je izvrstno znašel v močni španski ligi in evropskem pokalu. Foto: EuroCup

Jure Zdovc mu je verjel, zato mu je v reprezentanci namenil položaj prvega centra. Alen Omić je Zdovčevo zaupanje sprejel z odprtimi rokami, na zadnjem evropskem prvenstvu pa je dokazal, da lahko igra na visoki evropski ravni. Pa saj je dal to vedeti že z igrami v dresu Union Olimpije. A na Ljubljano in Olimpijo je ostal le še lep spomin, realnost so Kanarski otoki, mesto Las Palmas in dres španskega prvoligaša Gran Canarie. Ni slabo za fanta, ki ima 23 let, mati narava pa mu je namenila 217 centimetrov.

Še en Slovenec

Omić je poleti sklenil triletno pogodbo z Gran Canario. Z odnosom do dela, predanostjo in čustvi, ki jih nosi na dlani, je hitro prepričal navijače. Postal je njihov idol. »Lepo mi je, krasno so me sprejeli in še radi me imajo,« je tudi Alen vesel odnosa, ki ga je zgradil z armado klubskih simpatizerjev. Trener Aito Garcia Reneses mu zaupa. Drugače si težko predstavljamo, da bi v svoji debitantski sezoni v elitni španski ligi igral po 26 minut. V tem času 11,3 točke doda 8,7 skoka. Bistven je bil uvod 10. oktobra. Debi je bil za čisto desetko – 12 točk in 13 skokov je zbral proti San Sebastianu na domači premieri. »Vedel sem, da moram dobro odigrati, zdaj se borim in izpolnjujem, kar od mene pričakujejo,« je odločen Alen, po rodu iz Tuzle, od koder ga je v Slovenijo pripeljal njegov zastopnik Enes Trnovčević. »Kako naj igram in kako naj se vedem, mi je pojasnil soigralec Sitapha Savane. Hvaležen sem mu, še naprej ga bom poslušal,« ga hvali.

Ob sebi ima tudi Sasuja Salina. Finec in Omić sta bila soigralca v Olimpiji, Sasu pa je pomagal pri prilagajanju. V Alenovi ekipi igra še Kevin Pangos, 22-letni kanadski košarkar slovenskih korenin. Fant meče žogo v Španiji z dvema potnima listoma. In ta branilec ima nos za koš. Šolal se je na ameriški Univerzi Gonzaga, v Španijo je prišel letos. Kot smo izvedeli, so njegovi predniki iz okolice Škofij na Primorskem. »Če fant doseže 32 točk, že mora biti dober,« Alen spoštljivo pove o Pangosu, ki je v evropskem pokalu nemškemu Ludwigsburgu nasul 32 točk.

Tumor v glavi

Alenovi ekipi bi se pisalo še bolje, če bi lahko računala na Kyle Kurica, ki pa je v začetku tega meseca sezono končal. Na gostovanju v Vitorii je odigral nekaj minut, potem pa je prišel utrujen na klop. Dan zatem se je počutil še slabše, potem so mu odkrili tumor v možganih. Na srečo je bil benigni, Kurico pa po operaciji čaka dolgotrajno okrevanje. »Res je imel smolo. Kyle je del naše družine. Vsak dan molimo zanj,« Alen iskreno pove o povezanosti med soigralci.

V tem času je nekdanji košarkar Kolpe Črnomelj, Zlatoroga in Olimpije spoznal, da lahkih tekem ni. V močni španski ligi je Gran Canaria na petem mestu, dobro ji kaže tudi v evropskem pokalu, saj ima po sedmih krogih pet zmag. Na Kanarskih otokih se je udomačil, prvi dan so mu dali stanovanje in avto, nastanili so ga nekaj kilometrov od dvorane. »Ni časa,« odvrne na vprašanje, kaj poleg košarke zapolnjuje njegov vsakdanjik na otočju blizu ekvatorja. »Treniram, jem in počivam. Vsak dan želim biti boljši,« še doda Alen, ki se zaveda, da je dobil s selitvijo v Španijo priložnost, in želi jo izkoristiti.

Zdaj govori tudi angleško

Alen se je v minulih dveh mesecih priučil tudi angleščine, ki mu je včasih povzročala kar nekaj težav. Zdaj je to mimo. Uvodne tri tedne mu je bil v veliko pomoč reprezentančni fizioterapevt Grega Zdolšek. »Ko se je vrnil domov, sem bil primoran vaditi angleščino,« igralec v smehu razkrije, kako je osvojil tuji jezik.

Deli s prijatelji