PRIPRAVE

Zdovc sestavlja košarkarske lego kocke, največ težav ima z organizacijo napada

Objavljeno 24. avgust 2015 15.55 | Posodobljeno 24. avgust 2015 15.57 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Jure Zdovc

Slovenska reprezentanca je na turnirju za pokal Adecco pokazala dva obraza: eden obeta, drugi pa jemlje voljo do gledanja košarke. Pred moštvom je še 12 dni do eurobasketa, ko bo treba izpiliti met, odpisati odvečnega igralca ter prebuditi Prepeliča in Klobučarja.

Selektor Jure Zdovc ima slaba dva tedna pred EP še veliko dela s svojimi izbranci. Foto: Drago Perko

Dobrih 20 treningov in dve tekmi proti Srbiji so še ostali pred slovenskimi košarkarji, ki se pripravljajo na 39. evropsko prvenstvo, ki se bo začelo 5. septembra. Selektor Jure Zdovc na pripravljalnih tekmah išče odgovore in kombinacije, igralce pa zlaga med sabo kot radoveden otrok lego kocke v želji, da bi imela peterica na parketu rep in glavo, videno pa smisel. Enkrat se Zdovcu posreči bolje, drugič manj, to pa je potrdil tudi turnir za pokal Adecco v Kopru.

Mar Zdovc nima blage veze?

Čeprav ekipa vadi že en mesec, se jim še zgodi tekma, po kateri se človek vpraša, ali so igralci dan prej ali noč preživeli na plaži ali skupinskem žuru. Proti Ukrajini so se Slovenci namučili, na koncu so jih odpravili s 66:60. »S to tekmo ne morem biti zadovoljen, saj se fantje znova niso držali vseh dogovorov. Zbranost je največja težava, saj se znova in znova pojavljajo iste napake, pa čeprav na teh delamo že cel mesec,« je bentil Zdovc. »Pošteno povedano, tisti, ki je gledal to tekmo, je lahko upravičeno dejal: ‘Ta Zdovc nima blage veze.’ A jaz sem odgovoren za to ekipo in moram vztrajati ter verjeti, da delamo pravilno,« Ljubljančan ne misli niti ne sme odstopati od začrtane poti.

Proti Fincem dan pozneje je bila Slovenija videti precej boljše – obramba je ostala na zavidljivi ravni, za nameček je bil pretok žoge precej boljši in hitrejši, zato je bila finska obramba večkrat izigrana, doseženih je bilo tudi nekaj lahkih košev. »Užitek je bilo voditi to ekipo, saj je igrala neprimerno bolje kot proti Ukrajini. Zadržali smo raven obrambe, hkrati pa smo v napadu igrali veliko bolj ekipno. Žoga je krožila, tako kot mora, razširili smo napad, vsak igralec je dodal svoj delež, in čeprav smo imeli precej izgubljenih žog, smo te situacije reševali z dobro obrambo,« je svoje igralce pohvalil selektor.

Zbuditi Prepeliča in Klobučarja

Dobro je delovala peterka Nebojša Joksimović, Zoran Dragić, Mitja Nikolić, Uroš Slokar, Jure Balažić. Da ni pozabil igrati košarke, je pokazal Luka Rupnik, ki je navdušil z agresivno obrambo (stvar momenta volje in inteligence) ter kreativnimi (a ne zaletavimi) rešitvami v napadu. Zdovc ima sladke skrbi pod košem. Po operaciji kolena se je vrnil Saša Zagorac, ki si je z igro proti Fincem morda celo dokončno rezerviral prostor med potniki na evropsko prvenstvo. Slabše je odigral Miha Zupan, ki pa se ne predaja, Zdovc mu ponuja minute. V soboto je na klopi ostal velikan Žiga Dimec. Zdovc je zatrdil, da to nič ne pomeni. »Težko je igrati tekmo s 13 igralci. Tako je pač naneslo.« Ni pa skrivnost, da Zdovc koleba pri omenjeni trojki, da enega pusti doma. Dokončno se je reprezentančno prebudil Jaka Blažič, ki je imel minuli vikend v Kopru motiv več. Na tribuni je bil trener Crvene zvezda Dejan Radonjić, ki je predaval slovenskim trenerjem, Blažič (12 točk proti Ukrajini) pa želi z dobrimi igrami prepričati svojega klubskega šefa, da ga zadrži v ekipi. Jaka še ima eno leto pogodbe z Beograjčani, ovira za nadaljevanje bi bila lahko le višina pogodbe.

Pred Zdovcem je še precej dela, v prvi vrsti mora dokončno prebuditi Klemna Prepeliča, da bo konstantno koristen za ekipo, ne pa da bo padal iz ekstrema v ekstrem. Zdovc upa, da raven igre dvigne tudi Jaka Klobučar, ki je daleč od forme, s katero je bil lani najkoristnejši igralec finala lige Telemach. Vnovič se je izkazal Zoran Dragić (21 točk Fincem), ki pa mu met z razdalje še vedno niha. Od 0/5 in 0/4 je sposoben zadeti štiri trojke (iz šestih metov proti Avstraliji) ali pa tri (iz petih poizkusov proti Fincem). »Niham, tega se zavedam. Bistvena je zbranost, met bom pa še izpilil,« nas je poskušal pomiriti Zoran.

Problem organizacija napada

»Proti Ukrajini smo bili preveč statični v napadu, proti Fincem je bilo več gibanja, pomaganja. Fincem smo vzeli met od daleč,« je videno v koprski dvorani Bonifika pohvalil tudi nekdanji reprezentant Goran Jagodnik. Pravi, da nam malce šepa organizacija igre. »Razen Rupnika nimamo igralca na tem mestu. Klobučar in Joksimović sta tu po sili razmer, da pomagata. Ko nas bodo boljše reprezentance stisnile, bomo imeli težavo pri prenosu in organizaciji napada,« opozarja Jagoda, ki upa, da bo imela Slovenija korist od Klemna Prepeliča, saj lahko s svojimi projektili pokoplje tekmeca, z neracionalnim metom in izgubljenimi podajami pa lahko le škodi svoji ekipi. »Klemnova igra temelji na metu. Nima pa prostih rok kot v klubu, ko lahko vrže 10 ali 12 metov. Čeprav zadene le dva, je to dovolj. Pri Zdovcu po dveh zgrešenih metih pristane na klopi,« opozarja Jagodnik, ki se je razveselil dejstva, da je Zdovčeve zahteve končno doumel Blažič. »Jure zahteva garanje v obrambi. Če si tak, potem dobiš priložnost. Če se trudiš v obrambi, smeš potem pogledati na koš tudi v napadu,« nadaljuje Goran, ki je pohvalil delo centrov Uroša Slokarja in Jureta Balažića. »Slokar je zaščitni znak reprezentance, od leta 2005 je tu, nekaj velikih tekem je odigral. Balažić pa je profesionalec od glave do pete,« je Jagoda pohvalil izkušeni dvojec pod košem. Jagodnik za konec napove, da bo Zdovc v zadnjih dneh pozornost namenil piljenju detajlu, izboljšanju taktične priprave in meta. »Roko na srce: imamo slabšo reprezentanco, kot smo jih imeli. Nimamo niti igralcev, ki bi sami vzeli žogo in odločili tekmo. Morda je na tej poti, da to postane, Zoran Dragić. Kar spomnite se Raša Nesterovića, Jake Lakoviča, Matjaža Smodiša, Erazma Lorbka, Gorana Dragića… Joj, da ne bom koga pozabil. A nečesa tej naši ekipi ne smemo očitati: srčnosti in borbenosti,« sklene Jagodnik, ki bo za Slovenijo navijal v Zagrebu in Franciji. Vstopnice za tekme Slovenije si je kupil sam.

 

Deli s prijatelji