PRIPRAVLJALNI TURNIR

Zdovc pripravil prvo lekcijo strogosti

Objavljeno 28. julij 2014 10.31 | Posodobljeno 28. julij 2014 10.31 | Piše: Igor Đurović

Slovenski košarkarji so na prvem pripravljalnem turnirju pred SP premagali vse tri tekmece.

Zoran Dragić je dan odmora med napornimi pripravami izkoristil za poroko. Foto: Aleš Černivec, Delo

ROGAŠKA SLATINA – »Ali boste igrali tako, kot hočem, ali pa ne boste igrali!« S tem ukazom je selektor slovenske košarkarske reprezentance Jure Zdovc dobre tri minute pred koncem tekme z Ukrajino na turnirju za pokal Adecco pri prednosti Slovenije za 14 točk nahrulil svoje igralce. Ti so se preveč sprostili in ga niso ubogali, ko je zaradi nižanja visoke prednosti moral vzeti minuto odmora zgolj nekaj trenutkov po tem, ko je eno že porabil. Takrat je svojim varovancem s strogim in povzdignjenim glasom namenil par besed o boljšem skoku kar v angleščini, čeprav v tem jeziku komunicira le s pomočnikoma, Grkom Stefanosom Dedasom in Američanom Chrisom Thomasom. To je (bil) le dokaz več, da je trener z najboljšim rezultatom na velikih tekmovanjih (4. mesto na EP 2009) in eden najuspešnejših igralcev, kar zadeva doseganje največjih klubskih in reprezentančnih uspehov, odločen kot že dolgo ne. Slovenija je bila na koncu boljša od Ukrajine s 64 : 51 in s tremi zmagami osvojila prvo mesto na turnirju.

Zdovc se je spremenil

Že pred začetkom letošnjih priprav je Zdovc povedal, da se je spremenil in da ni več takšen trener, kot je bil. Kar zadeva strogost in težke besede do svojih igralcev zagotovo, enak pa je ostal, kar zadeva postavljanje visokih ciljev in kriterijev. Tudi karakterističnega in zmagovalnega gladenja obrvi med zamišljenim spremljanjem tekem ni opustil, a po tem je zdaj že (svetovno) znan. In kaj je Zdovc povedal reprezentantom takoj po turnirju v Rogaški Slatini? »Po tekmi sem jim v slačilnici dejal, naj v prostem dnevu razmislijo o tem, kar od njih zahtevam.« In verjetno ni težko ugotoviti, kaj je to. Koncentracijo in agresiven pristop v vsakem trenutku in pa disciplino, ki se je je sam v svoji karieri vedno držal kot najbolj zvesti in fanatični vojaki z azijske celine. Pa naj gre za japonske kamikaze ali disciplinirano kitajsko vojsko.


Koši in žoge za klube

Na pripravljalni tekmi proti Ukrajini je generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Iztok Rems županu Rogaške Slatine Branku Kidriču predal prenosni koš in žoge za domači klub. KZS namerava v sodelovanju s podjetjem Spalding pred začetkom nove sezone podeliti več kot 1600 žog in 200 prenosnih košev. To naj bi bila za obubožane klube več kot potrebna pomoč, vseeno pa se njihov boj za preživetje s tem ne bo končal.

 


V slovenski reprezentanci na kitajski turneji, na katero se odpravljajo danes, ne bo največjih zvezdnikov, Gorana Dragića in Erazma Lorbka, ki se bosta po vnaprejšnjem dogovoru pripravljala v domovini. Selektor Zdovc je očitno že odločen, da SP v Španiji ne bo videl Primorec Tomaž Bolčina, ki bo prav tako ostal doma. Igralec novomeške Krke je bil zaradi poznavanja »tematike« ob pevskem krstu v torek skupaj s postojnskima polbratoma Nikolič sicer v prednosti, ko so morali na t. i. Gogijevi večerji zapeti pesem Mladih Dolenjcev Nocoj je druga rekla mi. Zdovc pa je zdaj dal prednost drugim, in ne krkašu iz Ajdovščine. Sta pa Nikolićeva Aleksij in Mitja proti Ukrajini nekaj minut prebila skupaj na parketu in se tako zapisala v zgodovino slovenskih bratskih nastopov za reprezentanco.

Omić, Krušič in Rebec še v igri

Med pojočimi novinci so v igri za nastop na SP še centra Alen Omić in Matej Krušič, ki tako kot Bolčina ni dobil priložnosti, ter član najboljše peterke z zadnjega EP za mlade v Grčiji Matic Rebec, ki je vedno bližje prestopu v Union Olimpijo. Njen trener Aleš Pipan si je ogledal turnir v Rogaški Slatini. Njegov soimenjak Aleš Antauer, predsednik slovenskih prvoligašev, ki se je v vodilni vlogi vrnil v Pivovarno Laško, se je nedavno z reprezentanco B pod vodstvom Rada Trifunovića kot vodja reprezentance že mudil na Kitajskem in nam povedal, da je Kitajcem angleščina španska vas. »Direktor reprezentanc Matej Avanzo je skupaj z družbo naročil kokakolo in še tega niso razumeli …« se je pridušal.

Sicer pa je verbalno (ne)razumevanje še najmanj pomembno, če gre vse po načrtih na igrišču, in za zdaj kaže tako. Slovenija je po dveh odličnih napadalnih večerih in zmagah proti Kanadi in Gruziji v soboto proti Ukrajini blestela v obrambi in jo tako kot na minulem EP zasluženo premagala. Ukrajinci so tako dosegli vsega 51 točk, a je Zdovc v svojem slogu ves čas dajal še dodatni poudarek obrambi, s katero je bil zadovoljen, a ni mogel iz svoje kože, ko je dodal, da bi lahko tekmeca pustili pod mejo 50 točk. »Nisem vedel, kako bomo vstopili v tekmo. Bilo je kar veliko nervoze z obeh strani. Z obrambo moram biti zadovoljen razen v zadnjih dveh minutah. Lahko bi jih zaustavili tudi pod mejo 50 točk. Če bi še bolje skakali in jim ne bi pustili drugih napadov, bi bilo mogoče že prelepo in nerealno,« je v svojem slogu dejal Zdovc.


Dragić po poroki na kitajsko

Reprezentanti so imeli včeraj prost dan. Zoran Dragić ga je izkoristil, da je dahnil da svoji Svetlani. Izbrana vrsta bo danes popoldne odpotovala na Kitajsko, kjer jo čakajo štiri pripravljalne tekme na Stankovićevem pokalu. V četrtek, 31. julija, se bodo pomerili z Rusijo, dan pozneje z Angolo, v soboto pa še s Kitajsko. Po dnevu odmora v ponedeljek sledita še tekma za 3. mesto in finale.

 

Deli s prijatelji