ODPRTO

Zdovc ne zapira vrat, v igri tudi Udrih in Vujačić

Objavljeno 18. december 2014 10.29 | Posodobljeno 18. december 2014 10.30 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Jure Zdovc

V Franciji si je selektor segel v roke z novim generalnim sekretarjem zveze Rašem Nesterovićem.

Bo Zdovc Ljubljani pomahal v slovo?

»Ravno sem z univerze, bili smo gostje tamkajšnjih študentov, s katerimi smo se pogovarjali o košarki in klubu,« nam je pojasnil selektor košarkarske reprezentance Jure Zdovc, ko smo ga poklicali v Gaziantep na jugovzhod Turčije. Tam deluje že dobro leto dni na klopi ekipe Royal Hali.

Po Iztoku Rašo

»Saj veste, imam dve službi, v tem hipu je razumljivo nekaj več pozornosti namenjene klubu, a tudi reprezentance ne zanemarjam,« nadaljuje Zdovc, ki se je pred dnevi v Ljubljani udeležil seje strokovnega sveta Košarkarske zveze Slovenije. Tam je s strokovnim štabom predstavil poročilo po končanem svetovnem prvenstvu, kjer je Slovenija obstala v četrtfinalu. »Vesel sem, ker smo si izmenjali mnenja. To je vedno dobrodošlo,« pove o debati, ki se je razvila. Selektor pa je z reprezentančnim pogledom uprt v jutri, ki bo pogojen tudi z žrebom predtekmovalne skupine za 39. evropsko prvenstvo. »Na žreb človek nima vpliva. Vseeno mi je, kaj smo dobili. Na vsakega tekmeca se je treba dobro pripraviti. Javnost, mediji in tudi jaz imamo visoke cilje, in prav je tako,« se Zdovc dotakne žreba v Franciji, kjer si je segel v roke tudi z novim prvim operativcem košarkarske zveze Rašem Nesterovićem. Na zadnji akciji je bil Juretov šef dosedanji generalni sekretar Iztok Rems, zdaj bo Nesterović. »Rašu želim vse dobro. Dobil je priložnost, ki si jo takšen igralec tudi zasluži. Vse drugo je zame jasno, sem trener. Ne vidim pa problema z moje strani pri najinem sodelovanju,« navrže o odnosu z nekdanjim soigralcem.

Brez poškodb

Za Zdovca bo prihajajoči eurobasket tretja reprezentančna akcija. Prva je bil EP na Poljskem leta 2009, druga pa letošnje svetovno prvenstvo. Iz vsega se je veliko naučil. Že zdaj je jasno, da bo na pripravah manj tekem kot letos pa tudi na Kitajsko ne bodo šli. Zato bo več časa za trening. »Le želim si lahko, da se nas poškodbe ognejo. To je tudi vse, kar lahko naredim,« opozori posredno na težave, ki so ga spremljale letos, ko je ostal brez celotne centrske linije Erazem Lorbek-Mirza Begić-Gašper Vidmar. Pravi, da nikomur od košarkarjev ne zapira vrat reprezentance pred prvenstvom stare celine, niti Benu Udrihu in Saši Vujačiću. Koga bo poklical, koga bo obiskal, bo še presodil. »Igralci so si med sabo različni, zato so takšni tudi pristopi do njih, različni torej,« v maniri rutinerja pojasni Zdovc.

Preporoditelj Lakovič

Na klubski sceni pri Zdovcu ne gre brez rojakov. Jure poudari, da so okrog Domna Lorbka zgradili ekipo. »Domen je imel precej smole, najprej ga je mučil list, potem še hrbet. Zdaj je prišel v ritem,« odkrito spregovori o smoli, ki je dodobra zdesetkala ekipo. Zadnji je na pomoč prišel Jaka Lakovič. »Ekipo je s svojo igro takoj dvignil na drugo raven,« je Zdovc navdušen nad Lakovičem, pred ekipo, v tem hipu so na 10. mestu, pa je še dolga in naporna sezona. »Prvič vodim ekipo, ki ima le eno tekmo na teden, saj ne igramo v evropskem pokalu. Večini igralcev manjka tekem in ritma. To poskušamo reševati s prijateljskimi tekmami, a to ni povsem ustrezno,« še pristavi selektor, ki si z varnostnimi razmerami na tistem koncu sveta ne beli glave, vendar upa, da se bodo umirile.

 

Deli s prijatelji