PRIPRAVLJALNA

Zdovc kot Mahatma Gandi, a le nima notranjega miru

Objavljeno 06. avgust 2015 09.34 | Posodobljeno 17. avgust 2015 11.01 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji so v pripravah za EP doživeli avstralsko hladno prho. Selektor Jure Zdovc brani varovance, ne dela pretirane panike, a išče aduta.

Jaka Klobučar in Alen Omić na koncu le nista ukanila Avstralcev. (Foto: Roman Šipić)

Slovenski košarkarski selektor Jure Zdovc si je oddahnil. Pa ne zato, ker je Slovenija v pripravljalni tekmi za evropsko prvenstvo z Avstralijo v Stožicah prvič izgubila, ampak zato, ker so njegovi fantje celi in zdravi končali dvoboj. »To je bila tekma, ko se lahko kdo tudi poškoduje. Na srečo smo vsi zdravi!« je bil srečen Zdovc, precej manj pa njegov kolega na drugi strani Andrej Lemanis. Njegovi so resda v zadnjih minutah razbili Slovenijo (51:66), a so ostali brez NBA-igralca Danteja Exuma. Član Utah Jazza je nerodno padel, k vragu pa so šle vezi. Niso redki, ki sumijo, da je Dante že končal sezono v NBA, še preden jo je sploh začel.

»Pričakoval sem takšno tekmo, do zadnjih minut smo bili v igri. Krivi smo tudi sami, saj smo nanjo prišli neposredno iz Zreč, za nami je ura in pol vožnje. Zjutraj smo še trenirali, zato moram igralce malce vzeti v bran,« je Jure Zdovc poskušal opravičiti slabo predstavo varovancev. Ti so iz 17 metov zmogli zadeti le eno trojko, slovenski napad pa je prispeval 51 točk, od tega skoraj tretjino Alen Omić (15). »Trudili smo se, imeli smo težave z nizko peterko Avstralije, ki ima probleme s poškodbami centrov. Zato so igrali precej atipično,« je nadaljeval Zdovc, ki je v napadu pogrešal aduta, ki bi stopil iz sivega povprečja. »Nismo bili razpoloženi v napadu, dobili pa smo 66 točk. Če ne bi dobili nekaj trojk, bi jih ustavili na 60. Napad pa nam ni stekel, imeli smo težave. Niti pravega timinga ni bilo, za tri točke smo metali poraznih 1/17. Zgrešili smo tudi 11 prostih metov. Ni pa bilo igralca, ki bi to presekal!« je modroval slovenski selektor.

»V obrambi smo se dobro držali, tekma pa se je prelomila, ko sem za minuto iz igre, da ga malce odpočijem, vzel Jureta Balažića. Po dveh izgubljenih žogah in enem posiljenem metu so Avstralci pobegnili, nismo se več vrnili,« se je Zdovc še zadnjič pomudil pri porazu sredi Stožic. Jure Zdovc pretirane panike iz tega poraza ni delal, meni, da je takšna hladna prha na domačem igrišču celo koristna. Zaveda se, da je konec prvega obdobja priprav, kjer je bil poudarek na telesni pripravljenosti, precej pa se je delalo z žogo.

Posiljeni meti

»Zameril sem jim, to sem lahko povedal po videoanalizi, da so si nekateri vzeli pravico do posiljenih metov, to pri meni ni dopustno! Imeli smo tudi nekaj kiksov v obrambi, predvsem mislim na zadnji dve trojki v prvem polčasu. Namesto da bi vodili s 27:22, smo na premor odšli z minusom, za nameček pa so Avstralci dobili zalet. Ti dve trojki me resnično bolita,« pa je prvi strokovni mož slovenske reprezentance opozoril na dve dejstvi, ki pa ju svojim fantom ne more in ne želi opravičiti.

Za dodatno višanje temperature so skrbeli tudi sodniki Miro Majkič, Boris Krejič in Milan Španič. »Sodniki so takšni, kot so. Delali so napake, a je treba priznati, da takšnih tekem ni lahko soditi,« je bil sila gandijevsko razpoložen Zdovc, ki pa se je vmes za tokratno udejstvovanje zahvalil Luki Vončini in Mihi Laporniku. Oba sta bila vesela, ker sta bila poleg, zdaj pa se vračata v kluba – Vončina na treninge Helios Sunsov, Lapornik pa k novemu delodajalcu Union Olimpiji.

Slovenska reprezentanca bo danes odletela v Latvijo, kjer se bo v soboto in nedeljo merila s Poljaki in gostitelji. Jure Zdovc bo imel na voljo 13 mož, doma na treningu v Olimpiji je pustil poškodovanega Sašo Zagorca in Miho Zupana, ki še lovi pravo formo. Nad njima bo pozorno bdel Gašper Potočnik, ki je sinoči kot glavni trener Ljubljančanov opravil prvi trening. Za Zdovčev nemirni sen pa vnovič skrbi Jaka Blažič, ki se v Zdovčevem konceptu ne znajde. »Ne vem, kaj se dogaja z njim. Ima mojo polno podporo. Začenja v prvi peterki, a se vidi, da ni v ritmu. To me skrbi, ker ne vem, kaj je. V obrambi je korekten, v napadu ne steče,« Zdovc upa, da se Jaka razigra in sprosti, s tem bi slovenski selektor dobil še eno orožje. Ob na trenutke nebogljenem slovenskem arzenalu v napadu bi bila to velika pridobitev. 

Deli s prijatelji