BREZ DRAGIĆA

Zdesetkana Slovenija čaka Dragića in Cerarja

Objavljeno 17. junij 2015 11.54 | Posodobljeno 17. junij 2015 11.54 | Piše: Drago Perko

Selektor Jure Zdovc se požvižga na kritike o naturalizaciji ameriškega košarkarja Bryanta Dunstona.

Bomo Gorana Dragića letos videli v reprezentančnem dresu? Foto: AFP

Še slabi trije meseci nas ločijo do začetka evropskega košarkarskega prvenstva. Slovenija se ne bo izneverila tradiciji, niti tokrat ne bo nastopila v najboljši možni zasedbi. Po vseh težavah, poškodbah in odpovedih je zdaj pod velikim vprašajem nastop prvega zvezdnika Gorana Dragića. Zdovcu ni lahko. Ob pogledu na seznam igralcev (11 imen) je bil ta krajši od seznama strokovnega štaba (13), kar bi bilo lahko znak za alarm. A ne pri Zdovcu. »Kogar ni, brez tistega se mora. Bodo pač drugi dali več od sebe. Nikogar ne bom silil, da igra za Slovenijo. Nebojša Joksimovič je ob mojem klicu pokazal takšno veselje, kot ga redko vidiš,« je Zdovc še nekaj besed namenil 11-članskemu seznamu reprezentance, ki se bo zbrala 18. julija. »Kocke se podirajo, a se niso porušile. Čeprav na seznamu ni nekaterih igralcev, ki so nastopili na SP 2014, ostajam optimist,« je še spomnil Zdovc in nadaljeval: »Goran je dal prednost družini. Prav je tako, povsem ga razumem, a čakal ga bom do zadnjega,« Zdovc ne meče puške v koruzo, upajoč, da si Dragić le premisli.


Kdo z Zdovcem?

Seznam članske reprezentance: Jure Balažić (Istanbul), Jaka Blažič (Crvena zvezda), Žiga Dimec (Rogaška), Zoran Dragić (Miami), Bryant Dunston (Olympiakos), Nebojša Joksimovič (Krka), Jaka Klobučar (Ulm), Alen Omić (Union Olimpija), Klemen Prepelič (Union Olimpija), Uroš Slokar (Estudiantes), Gašper Vidmar (Darusafaka).
 



Druge odpovedi so dokončne. Domen Lorbek si je pri selektorju izprosil prosto poletje, ker potrebuje počitek po sezoni, polni poškodb. Edu Muriću je igranje preprečila poškodba rame. Zdovc je tudi potrdil naše pisanje o Benu Udrihu, ki je tokrat iskreno hotel igrati za reprezentanco. »Požrl sem svoj ego in ga poklical. Ostala sva v stiku, saj sem dobil signale, da si resnično želi vnovič pomagati reprezentanci. Žal je potem prišla ta nesrečna poškodba, zato je moral reči ne,« je pojasnil selektor. Kljub težavam v branilski liniji Zdovc te vrzeli ni poskušal krpati z vnovičnim vpoklicem Jake Lakoviča. Prav tako ni bilo realne možnosti, da bi igral Erazem Lorbek, ki ga leto dni ni v resni košarki. Bi pa minutažo dobil komaj 16-letni Luka Dončić, ki pa mu je madridski Real prepovedal igranje, vedoč, da mladi biser svetovnega formata potrebuje počitek.

Zdovc: Nisem politik

Pri naturaliziranih igralcih, na prvenstvu lahko nastopi le en samcat, Zdovc stavi na Američana Bryanta Dunstona. »Sem košarkarski trener, ne pa politik. Hočem narediti ekipo, ki bo konkurenčna. Ta igralec je bil moja velika želja, zveza mi je prisluhnila,« je Zdovc odgovoril vsem, ki mu očitajo novo naturalizacijo. Na KZS procesa izredne naturalizacije niso želeli komentirati, Zdovc zaupa svojim šefom, da bodo rešili dokumente (potni list) za Američana. Pri tem je treba dodati, da bo morala pomagati slovenska vlada s posebnim dekretom in dobro voljo, saj Dunston po črki zakona ne izpolnjuje pogoja bivanja v Sloveniji. Če se slučajno zaplete z Američanom, bo Zdovc uporabil Alena Omića, ki je dobil prednost pred Mirzo Begićem. Selektor je malce presenetil z izjavo, da ga je Begić dvakrat zavrnil, zato letos ni hotel, da bi ga še tretjič. Begić je februarja, tako naš vir, dejal, da si želi igrati in pomagati Sloveniji. Zdaj pa mu bo mesto v ekipi vzel njegov nekdanji soigralec iz Olympiakosa v sezoni 2013/2014. Zdovc bo članom pridružil še štiri igralce B-reprezentance (med njimi zagotovo Saša Zagorca), iz reprezentance do 20 let bo prišel branilec Aleksej Nikolič. Že zdaj pa je jasno, da bo nekaj igralcev zamujalo na priprave. Zoran Dragić, Alen Omić, Žiga Dimec in Gašper Vidmar bodo igrali na poletni ligi NBA v Las Vegasu.

Reprezentanca bo med pripravami (49 dni) trenirala v Kranjski Gori, Zrečah, Podčetrtku, Kopru, Ljubljani ter Brežicah. V tem času bodo Zdovčevi odigrali 10 tekem, sedem doma, tri v gosteh. Morali bi tudi na turnir v Ohrid, a po čistki na makedonski košarkarski zvezi je to padlo v vodo. Se pa bomo z Makedonci merili na evropskem prvenstvu, ki se bo 5. septembra začelo v Zagrebu. Poleg njih bodo tekmeci Slovenije še Hrvati, Grki, Nizozemci in Gruzijci.

Deli s prijatelji