PO REKORDU

Zdaj, ko je čas 44, je to povsem druga zgodba

Objavljeno 25. julij 2017 10.47 | Posodobljeno 25. julij 2017 10.48 | Piše: Marko Uršič

Janežič strnil vtise po rekordu.

Martina Ratej ima z novim trenerjem Lovrencem Umekom letos stalnico dobrih izidov. Foto: Mavric Pivk

CELJE  – Slovenski športni fantje so res dobri. Zaradi briljantnega Tour de Francea smo hvalili kolesarja Primoža Rogliča, izvrsten je tudi atlet Luka Janežič. V petek je na diamantni ligi v Monaku na 400 m s prebitjem meje 45 sekund odtekel nov državni rekord (44,84), v nedeljo pa je v Celju na državnem prvenstvu pokramljal z vsakim, ki mu je prišel čestitat. »Še vedno nisem povsem dojel, očitno bo to prišlo za menoj. Naposled je padla meja 45 sekund, tega sem si res želel. Všeč mi je, da sem to odtekel na tako velikem mitingu, to je bila tudi najmočnejša konkurenca doslej. To me prej motivira, toliko sem že tekmoval na velikih tekmah, da me že skoraj nič ne more presenetiti. Če sem v takšni konkurenci šesti, je to dobro. Na svetovnem prvenstvu je realni cilj uvrstitev v polfinale, finale bi bilo presenečenje. S tem rezultatom sem mu zdaj zagotovo veliko bližje. Zdaj dejansko lahko razmišljam o finalu, pred tem je bilo to nemogoče. A tudi to se lahko zgodi,« je najprej ocenil slovenski adut v teku na stadionski krog iz Vodic.

Od Luke Janežiča je bil letos od Evropejcev s 44,79 hitrejši le Belgijec Kévin Borlée.


Janežič se bo za londonski praznik kraljice športov pripravljal na Rogli, opravil bo tudi nekaj treningov, ki jih do zdaj sploh ni imel časa oddelati, ker je imel toliko tekem. To ne bodo težki treningi, bo bolj piljenje tehnike. »Ne vem, kako vrhunska svetovna konkurenca zdaj gleda name, saj se ne pogovarjam z njimi, da bi to vedel. Zagotovo je zdaj, ko je čas 44, to povsem druga zgodba, tudi če je bilo prej 45,0. Zdaj je definitivno že na startnem seznamu pač drugače, pisalo bo Luka Janežič: 44,84. Zdaj je to zagotovo drugače. Tako, kot sem do zdaj menil za vse, ki so tekli pod 45 sekundami. Imam drugi rezultat v Evropi, menim, da sem bil že zadnji dve leti eden izmed boljših na stari celini, zdaj sem to le potrdil,« pravi peti z lanskega EP v Amsterdamu, od katerega je letos od Evropejcev s 44,79 hitrejši le Belgijec Kévin Borlée.

63,15 je bil najboljši izid DP Martine Ratej v metu kopja.

Slovenija ima za SP zanesljivih pet udeležencev z normo: Luka Janežič, Agata Zupin, Anita Horvat (400 m), Martina Ratej v kopju in maratonec Rok Puhar, v London naj bi po sistemu kvote, a brez norme odšli še Maruša Černjul (višina) in Tina Šutej (palica). Zupinova je na EP za starejše mladince v Grossetu v teku na 400 m ovire osvojila srebrno medaljo, s časom 55,96 izboljšala svoj članski državni rekord, za SP pa ima normi na 200 m in 400 m ovire. V Londonu bo po vsej verjetnosti tekla na ovirah.


Dobri občutki, brez strahov

»Na SP bo, kar bo, grem na vse ali nič. Cilj je finale, v Londonu sem vsakič dobro tekmovala. Imam dobre občutke, nimam strahov. Tako kot na vsaki tekmi lahko katera od metalk preseneti, enkrat bi lahko jaz,« se je zasmejala Martina Ratej.



 

Deli s prijatelji