POPOTNICA

Žbogarju sin Talin 
za srečo v Talinu

Objavljeno 22. avgust 2013 11.43 | Posodobljeno 22. avgust 2013 11.43 | Piše: Marko Uršič

Najboljši slovenski jadralec ima na SP v razredu finn visok cilj – prijadrati do odličja.

Vasilij Žbogar gre na SP po prvo odličje v finnu s te ravni tekmovanja. Foto: Facebook

Evropsko prvenstvo v olimpijskem jadralnem razredu finn je Vasilija Žbogarja okronalo za prvaka stare celine, nemški Warnemünde se je pozlatil. Pred vrati je že svetovno prvenstvo v Estoniji, kjer bo Izolčan lovil premierno odličje z zbora svetovno najboljših v finnu. »Večinoma sem vadil tukaj v Valencii, jutri pa grem proti Estoniji,« je za uvod povedal Žbogar, ki smo ga ujeli v premoru med vadbenim jadranjem v Španiji. Ali ima že kaj podatkov o tem, kakšne so razmere na regatnem polju pred Talinom? »Zadnjih deset dni je bilo zelo mešano. Štiri, pet dni je bilo zelo močnega vetra, v torek in sredo pa zelo malo. Za regato zna biti prva dva dni močan veter, prvega dne približno petnajst vozlov, drugega približno 25, potem bi moralo biti dva dni malce manj vetra. Po močnem vetru še ne grem tako dobro, po srednjem in malem pa vemo, kam spadam,« je opisal jadralsko vreme na Baltiku. 

Cilj je seveda kolajna? »Cilj je visok. Občutki so dobri, lahko naredim dober rezultat. Težko je pri jadranju točno napovedati, ker ni štoparice, da bi lahko štopal, koliko sem dober. Regata bo pokazala, koliko sem lahko spredaj, ampak menim, da je prvič v razredu finn, da lahko sploh razmišljam o tem, da bom na najvišjih mestih na svetovnem prvenstvu, kar je res dobro.« Konkurenca z odprtega EP bo še okrepljena? »Nekaj dodatnih jadralcev bo, ampak pričakujem, da bodo tisti, ki so bili na evropskem prvenstvu med prvimi desetimi, med prvimi tremi tudi na svetovnem,« je nadaljeval najboljši slovenski jadralec.

Videl naslednika

Kako pa se počuti kot novopečeni očka? »Dobro. Sicer mi je to očetovstvo, čeprav zelo prijetno, vzelo tudi dva oziroma tri dni treningov, ker sem odšel domov. To gotovo ni najboljše za priprave na svetovno prvenstvo, ampak, kot sem povedal, sem sina videl le dva dni, takoj sem se vrnil v Valencio. Zadnja dva dni so bili treningi zelo dobri, zelo dobro grem, menim, da bo to minimalno vplivalo na pripravljenost za svetovno prvenstvo,« je Vasilij opisal dni, odkar sta z ženo Majo dobila naraščaj. Je sinovo ime Talin v povezavi z estonskim Talinom, kjer bo SP? »Res je, povezano je tudi s Talinom, saj ko sem po EP peljal jadrnico v Talin, je žena ravno takrat odšla v bolnišnico in po nekaj dnevih rodila. Hitro sem si moral izmisliti ime. Ker je bil rok septembra, sem proti koncu avgusta kanil začeti razmišljati o imenu. Moral sem nekaj na hitro izbrati in prišlo je ime Talin,« je družinski del zgodbice opisal naš žlahtni jadralec v olimpijskem razredu finn.

Deli s prijatelji