PREBIL LED

Žbogar si je bronasto tlakoval pot do Ria

Objavljeno 30. november 2015 12.21 | Posodobljeno 30. november 2015 12.21 | Piše: M. U.

Slovenski jadralni as Vasilij Žbogar je na svetovnem prvenstvu v olimpijskem razredu finn pred novozelandsko Takapuno osvojil bronasto kolajno. S tem je prebil led pri žlahtnih kovinah na SP.

Bronasti Vasilij Žbogar v družbi zlatega Gilesa Scotta in osvajalca srebrnega odličja Jonathana Loberta. Foto: twitter

WELLINGTON – Na severni zemeljski polobli se tudi koledarsko bliža zima, na južni zemeljski pa poletje, pred obalami se bo trlo rekreativnih jadralcev. Če je jadranje poklic, potem je treba na regatnem polju garati. Na Novi Zelandiji je bilo na širnem aucklandskem urbanem območju, natančneje v Takapuni, svetovno prvenstvo v olimpijskem razredu finn, slovenski as Vasilij Žbogar pa je v vetrovih dežele dolgega belega oblaka svoj čolniček prikrmaril do bronastega odličja. Velik uspeh, še posebno ker je to sploh prva medalja Izolana na SP, tudi v razredu laser, kjer je jadral prej, mu ni uspelo prijadrati globalne žlahtne kovine. Žbogar je v zadnji regati najboljše deseterice pred prečudovito novozelandsko obalo osvojil šesto mesto, na slovesni razglasitvi pa so mu po zlatem Britancu Gilesu Scottu in srebrnem Francozu Jonathanu Lobertu podelili bronasto kolajno.

Dvanajst let sem čakal na medaljo in jo tudi dočakal.

Štiridesetletni Vasilij Žbogar je pravi morski volk, ima tudi olimpijsko žlahtno kovino. V njegovi zbirki je srebro z OI v Pekingu in bron iz Aten v jadrnici razreda laser, v njem je bil na evropskih prvenstvih tudi zlat (Split, 2003) in srebrn (Nieuwpoort, 2008). Na evropskih prvenstvih v finnu ima izkupiček zlato v letu 2013 iz Warnemündeja, dve srebri (Scarlino, 2012, in La Rochelle v lanskem letu), bronasto odličje je pridobil letos v Splitu. »S tretjim mestom sem zelo zadovoljen, dvanajst let sem čakal na medaljo in jo tudi dočakal. V to je bilo vloženega ogromno dela, velikokrat sem bil 4., 5. ali 6., nikoli pa, do tokrat, nisem prišel med prve tri,« je z Nove Zelandije sporočil Vasilij Žbogar, ki je letos dosegel tudi študijsko zmago. Diplomiral je namreč na fakulteti za management v Kopru.

Trepetal do konca

No, najboljši slovenski jadralec vseh časov je v sklepni regati SP na bronasti privez jadrnico privezal po zaplutju s petega mesta. Za tretjim, Novozelandcem Andrewom Murdochom, je zaostajal za šest točk, točko prednosti pa je imel četrtouvrščeni Šved Max Salminen. Vasko je za konec oba prejadral, točke pa so se v finalni regati štele dvojno. Dobil jih je 12, Murdoch, ki je v svojem morju končal kot deveti, pa 18. To je pomenilo izenačenje obeh na tretjem mestu, a je bron dobil Vasilij Žbogar, saj je bil boljši v sklepnem regatnem dejanju. »Zadnjo regato sem odjadral zelo dobro, bronasta medalja mi je vlila novo voljo in energijo, saj me je to prvenstvo zelo izčrpalo. Nadvse je bilo zahtevno, regate so bile za vse jadralce telesno zelo naporne in na koncu ni bilo nobene razlike. Do konca sem trepetal, ali mi bo uspelo, in tako je tudi bilo. Sem zelo zadovoljen,« je utrujen, a seveda prešerne volje povedal Žbogar. Poleti je padel s kolesa in si poškodoval rebra, zaradi tega je izgubil skoraj dva meseca treningov. Zato tudi na SP kondicijsko še ni bil povsem pripravljen.

Svetovno prvenstvo je torej mimo, zdaj bo pogled popolnoma osredotočen na olimpijske regate pred brazilsko obalo. »Zdaj bo pot do Ria de Janeira precej lažja, ta rezultat mi, tudi moji ekipi, daje dodatno motivacijo. Rad bi se zahvalil vsem, ki me spremljajo in mi pomagajo na poti do uspehov, sponzorjem, ki mi že vrsto let stojijo ob stani, in seveda vsej ekipi. Brez njih teh uspehov ne bi bilo. Sezona se je fenomenalno končala, a časa za počitek ne bo. Zdaj nas čaka trdo delo do olimpijskih iger, te bodo čez devet mesecev,« je Žbogar že olimpijsko naravnan. Izolan na priprave v Rio sicer potuje že sredi decembra.

Konec avgusta je bila v janeirskih vodah predolimpijska regata, Vasko je v floti 20 finnov osvojil 13. mesto. A zanj so bili bolj pomembni podatki, ki jih je o bodočem olimpijskem prizorišču shranil v glavi. Je pa bronasti finnovec pred SP dobil tudi novo jadrnico, ta mu je pomagala v tokratnem boju s tekmeci. 

Deli s prijatelji