MORSKA

Žbogar: Manjkajo ure po močnem vetru, kilogrami

Objavljeno 19. julij 2013 09.29 | Posodobljeno 19. julij 2013 09.29 | Piše: Marko Uršič

Najboljšega slovenskega jadralca Vasilija Žbogarja v Nemčiji čaka EP v razredu finn.

Vasilij Žbogar med treningom na nemškem Baltiku (foto: facebook).

WARNEMÜNDE – V poletni vročini ni lepšega, kot na jadrnici mirno drseti po azurni morski površini. A nekateri jadrajo tudi za odličja in slavo. Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar bo od petka lovil veter na evropskem prvenstvu v olimpijskem razredu finn, v nemškem Warnemündeju na Baltskem morju pa že od preteklega četrtka okuša morske tokove. Udeležil se je namreč generalke za EP, tako imenovanega Warnemünder Woche, in jo končal s skupno zmago, kar je gotovo dobra popotnica za starocelinski zbor najboljših.

Kakšne so razmere na regatnem polju? »Glede na to, da smo na severu Nemčije in je vreme zelo spremenljivo, so potem takšne tudi razmere. Tukaj se vsak dan pričakuje drugačne, lahko je zelo preprosto, če je sončno in brez oblakov, se pravi, tistih pet do deset vozlov, sicer pa je zelo spremenljivo. Zato sem semkaj tudi prišel toliko prej, da v teh dneh preizkusim čim več različnih razmer in potem s tem tudi nastavitve jadrnice in malce prilagodim tehniko vožnje razmeram, ki so tukaj,« je začel Izolan. Torej bo vse kar malce vremenska loterija? »Gotovo. Morda ne toliko, koliko bom sam šel, ampak odvisno od različnih razmer bodo potem med jadralci razlike v rezultatih. Kajti nekateri so ekstremno dobri po lahkih vetrovih, drugi po močnih, sam sem nekako univerzalen. Meni to leži in menim, da bodo ti pogoji zame dobri,« je podoživel vremensko sliko na Baltiku. Kakšna pa bo konkurenca? Z izjemo Britanca Bena Ainslieja, trikratnega olimpijskega zmagovalca v finnu, ta je šel v konkurenco ameriškega pokala, so prišli vsi najboljši? »Tako je, bolj ali manj so vsi tu in glede na to, da je to odprto EP, je prišla praktično vsa svetovna elita. Tako bo vse tudi zelo primerljivo s SP, ki bo potem avgusta v Talinu.«

Rad bi posegel po medalji

Kakšen pa je njegov osebni cilj za to evropsko prvenstvo? »Seveda čim boljši rezultat. Lani sem bil drugi, tako da ciljam višje. Ampak dejansko menim, da bi potreboval še pol leta dobrega treninga, da sem potem lahko bolj gotov pri napovedi rezultata. Tu je vseeno še vedno malce odvisno od tega, kakšne so razmere, če je večinoma srednji, lažji veter, potem se zelo dobro znajdem in sem lahko prepričljivo v vrhu. Gotovo mi manjka še dosti ur treninga po močnem vetru in seveda tudi nekaj kilogramov, ki jih še vedno težko nabiram. Ti po močnem vetru pridejo zelo prav. Približno sto kilogramov, sam jih imam trenutno 93,94, tako da se teh šest kilogramov moči po močnem vetru kar pozna. Zato mi je malce težje napovedati, sem pa prepričan, da če bi me vprašali čez pol leta, da bi bila ta napoved dosti lažja. Malce je odvisno od vremenskih razmer, ampak kar se tiče treninga in priprav, pa menim, da spadam v sam vrh,« pove 37-letni član Jadralnega kluba Burja iz Izole.

Na svetovnem prvenstvu v Talinu bodo podobne razmere za jadranje, regate bodo prav tako v Baltskem morju? »Le da je tam vetrovno povprečje za ta termin približno za tri do štiri vozle nižje kot tu v Nemčiji, tako da napovedujemo malce manjše vetrove kot tukaj.« Kakšen pa je cilj za SP? »To je zame glavni cilj letošnje sezone. Nimam še odličja s svetovnih prvenstev v razredu finn, tako da bi rad v letošnjem letu posegel po medalji. Menim, da je cilj glede na to, da sem letos tudi zelo dobro odjadral na svetovnih pokalih, realen in seveda pričakujem, da bom tam na najvišjih mestih,« je finnovo zgodbo pred EP zaključil izolski plovec po morski gladini.

Deli s prijatelji