LIGA PRVAKINJ

Zavora v glavi in bela zastava

Objavljeno 27. februar 2017 16.11 | Posodobljeno 27. februar 2017 16.12 | Piše: Marko Uršič

Rokometna Celje Pivovarna Laško in Krim v elitnem evropskem klubskem tekmovanju tokrat proti Vardarju in Györu nista obogatila svoje točkovne zaloge. Za preboj v končnico tekmovanja ju čaka še ogorčen boj.

Tamara Georgijev je bila na tekmi proti Györu pogosto v trdem madžarskem primežu. Foto: Blaž Samec

SKOPJE, LJUBLJANA – Slovenskima predstavnikoma v rokometni ligi prvakov oziroma prvakinj pretekli konec tedna v boju s klubskima velikanoma stare celine po pričakovanju ni uspelo upleniti točkovne vrednosti. Celje Pivovarna Laško je v 12. krogu skupine B na gostovanju v Skopju s 30:35 (15:20) izgubilo proti na razpredelnici vodilnemu Vardarju, Krimova dekleta pa so na Kodeljevem v 4. krogu drugega dela tekmovanja s 17:34 (10:18) klonila pred evropskim klubskim podprvakom Györom. Oba slovenska kluba se še bojujeta za uvrstitev v končnico lige prvakov (prvakinj); Celjanom za osmino finala zadostuje šesto mesto, ki ga trenutno s sedmimi točkami držijo z Zagrebom, do konca skupinskega dela pa sta še dva kroga. Rokometni knezi bodo že v četrtek gostili nemškega prvaka Rhein-Neckarja, v zadnjem krogu pa jih v hrvaški prestolnici čaka odločilni dvoboj z Zagrebom za preboj v končnico. Krimovke se trudijo za četrtfinale, v petek pa jih v Bukarešti čaka ključna tekma proti evropskim prvakinjam, ki na lestvici s točko prednosti (7:6) pred ljubljanskim klubom še drži četrto mesto, ki prinaša napredovanje.

V dvoboju proti Vardarju v Skopju je bil najboljši celjski strelec Žiga Mlakar z osmimi zadetki, prav toliko jih je za tujsko legijo v rdeče-črnem dresu dosegel kirgizijsko-ruski Španec Aleks Dujšebajev. »Vardar je bil razpoložen, da bi kaj iztržili, bi morali biti na optimumu svoje rokometne igre oziroma blizu tega. Preveč napak je bilo v naši obrambi, ta je bila svilena, tudi napad ni tekel tako, kot na zadnjih tekmah. Nasprotni vratar Arpad Šterbik in njihova obramba sta to znala kaznovati, tekmeci so zadevali iz nasprotnih napadov. Imeli smo željo, a preprosto ni bilo tiste energije, v tem težavnem tekmovanju so pač prisotni vzponi in padci. Fantom nimam kaj očitati, zdaj je treba strniti vrste, ko smo vsi pravi, lahko skupaj storimo marsikaj,« je po tekmi modroval trener Celja Pivovarne Laško Branko Tamše. »Naleteli smo na visoko in močno oviro, videli smo, kako kakovosten je Vardar. A graditi moramo na dobrih stvareh, v zaključni tekmi lige prvakov moramo iti s pozitivnimi mislimi in s samozavestjo. Točkovno moramo poskusiti iztržiti čimveč,« je bil odločen Žiga Mlakar.

Neučinkovite

Krimovke so že na prvi tekmi na Madžarskem z Györom izgubile s sedemnajstimi zadetki razlike, 22:39 je bilo, tokrat je bilo na Kodeljevem na semaforju na koncu izpisanih 17:34. Pri slovenskih podprvakinjah je največ zadetkov dosegla Alja Koren (4), pri gostjah jih je kapetanka Anita Görbicz zbrala deset. Glavna težava Krimovega trenerja Uroša Bregarja so številne poškodbe in zdravstvene težave njegovih varovank, preprosto mu je na nekaterih igralnih mestih zmanjkalo igralk za menjavanje, krožna napadalka Vesna Milanović-Litre je denimo, z izjemo dvominutne izključitve, odigrala skoraj vseh šestdeset minut tekme. »Največja težava je bila v tem, da tudi ko si priigramo priložnost za zadetek, tega ne dosežemo. To najbolj boli, že v prvem polčasu bi bil realni zaostanek trije, štirje zadetki, bilo pa jih je osem. Glede na stanje, v kakršnem smo, je to na žalost pač naša trenutna stvarnost,« je menil Uroš Bregar. Zelo zanimivo je bilo kritično razmišljanje kapetanke Miše Marinček. »V prvem polčasu smo v napadu izgubile nenormalno število žog, kar je dalo številne čiste priložnosti tekmicam. Vsaka igralka bi morala pri sebi tudi razmisliti, kaj od rokometa hoče, morala bi dvigniti raven razmišljanja. Tako, kot smo verjele v prvem delu lige prvakinj, bi morale igrati tudi zdaj, ne pa na igrišče priti z belo zastavo. Tega ne priznavam, to poskušam pokazati tudi na igrišču. V prvem delu lige prvakinj je ekipa dihala skupaj, igrale smo druga za drugo. Pokazalo se je, da imamo neko zavoro v glavi, treba se bo pogovoriti, če hočemo ta dva kroga do konca odigrati na višji ravni,« je bila kritična vratarka Marinčkova. »Györ je močan na vsakem igralnem položaju, čeprav smo dobro analizirale njihov sistem igre in akcije, je zelo težko igrati proti takšni ekipi,« pa je menila Vesna Milanović-Litre.

 

Deli s prijatelji