BOKS

Zavec že čuti zavist kolegov

Objavljeno 21. april 2017 18.28 | Posodobljeno 21. april 2017 18.30 | Piše: Miha Šimnovec

Slovenski boksarji bodo drevi v Thermani Laško prekrižali pesti z izbranimi tekmeci iz Srbije. Ptujski šampion Dejan Zavec si šteje v veliko čast, da bo ob ringu legendarni Tadija Kačar.

Dejan Zavec je spoznal, da je tudi v slovenskem boksu veliko preračunljivcev. Foto: Mi. Š.

Potem ko so bili slovenski boksarji pred dobrim mesecem v Ljubljani s 4:2 v zmagah boljši od Italijanov, bodo drevi (od 19.30 naprej) v prostorih hotela Thermana Laško prekrižali pesti še z izbranimi srbskimi borci, ki jih je pripeljal legendarni Tadija Kačar, olimpijski podprvak iz Montreala leta 1976. »V veliko čast mi je, da se je mojemu povabilu odzvala takšna ikona boksa; Tadija je namreč ob svojem bratu Slobodanu in Mateju Parlovu eden od najtrofejnejših boksarjev z območja nekdanje Jugoslavije. Prepričan sem, da se ni prišel osmešit. Že zaradi svojega ponosa bodo zagotovo storili vse, da nam bodo pokazali roge,« je Dejan Zavec, glavni organizator prireditve v Thermani Laško, pred dvobojem s Srbijo izrazil tudi zaskrbljenost, ki je bila toliko večja, ker je Kačar nekajkrat zamenjal imena tekmecev, tako da do zadnjega ni vedel, kdo se bo sploh postavil po robu našim borcem. »Ne vem, ali je to del taktične igre ali pa so bile res kakšne poškodbe,« se je vprašal 41-letni Ptujčan.

V Laškem trije slovenski prvaki

Slovenska šesterica je znana že dolgo; ob Tomiju Lorenčiču (do 64 kg), Aljažu Venku (do 75 kg, oba DZ Boxing) in Denisu Lazarju (Ring Ptuj, do 81 kg), ki so se nedavno v Sečovljah ovenčali z naslovi državnih prvakov, bodo naše barve v Laškem branili še srebrni Jan Sekol (DZ Boxing, do 69 kg) ter bronasta Edin Sejdinović (ŽBK Maribor, do 75 kg) in Luka Mejač (FC Ljubljana, do 81 kg). Zavec je imel sprva na seznamu tudi Andreja Bakovića (Tivoli), našega najboljšega boksarja v velterski kategoriji (do 69 kg), a je na žalost prejšnji teden odpovedal nastop. »Ker se že v sredo odpravljam na turnir Beograjski zmagovalec, ki velja za najmočnejše tekmovanje daleč naokoli, sva s trenerjem Slobodanom Anđelićem sklenila, da ne bova v Laškem tvegala kakšne poškodbe,« je 27-letni Ljubljančan obrazložil odpoved, ki jo je seveda obžaloval tudi Zavec. Vendar ptujski šampion verjame, da bo slovenska zasedba kljub Andrejevi odsotnosti ugnala srbsko, od katere sicer pričakuje še hujši odpor kot od italijanske.

Dela predvsem v dobro boksa

Čeprav je nekdanji profesionalni svetovni prvak v velterski kategoriji združenja IBF – ta naslov si, mimogrede, zdaj že skoraj tri leta lasti Britanec Kell Brook – šele na začetku trenerske in organizatorske poti, že (ob)čuti zavist nekaterih kolegov. »Nekateri boksarski strokovnjaki me že sprašujejo, koliko zaslužim z galami, ker imam na njih pokrovitelje, televizijo in druge medije. Še enkrat bom rekel, da delam predvsem v dobro boksa, in ne sebe. Kakor sem svojčas vlagal vase, zdaj v fante; poskušam jim dati tisto, česar sam nisem imel. Čeprav gre le za majhen košček v mozaiku, je še kako pomemben za razvoj,« je poudaril Mr. Sympathikus in pribil, da bo pomagal in se trudil zlasti za tiste, ki si goreče želijo uspeti, pri tem pa ne gledajo na to, koliko bodo zaslužili in kdo jim bo stal na nasprotni strani. »Na žalost je pri nas veliko preračunljivcev, treba pa je vedeti, da je treba na začetku veliko vlagati, če želiš, da se bo trdo delo nekoč obrestovalo. Če se bomo vsi ravnali po tem, iz česar izhaja boks, namreč iz delavnosti in skromnosti, bomo imeli vsi nekaj od tega,« je še dejal Zavec in za konec vse ljubitelje te plemenite borilne veščine pozval, naj pridejo drevi podpret slovenske boksarje v Laško.

 

Deli s prijatelji