V RINGU

Zavec stavi na izkušnje

Objavljeno 07. marec 2013 10.43 | Posodobljeno 06. marec 2013 21.50 | Piše: Marko Uršič

Slovenski borec bo s Keithom Thurmanom ponovno naskakoval boksarska nebesa v ZDA.

Pest Dejana Zavca je najprej okusil newyorški policist. Foto: Facebook

Vsak ima svojo boksarsko legendo. Filipinci Mannyja Pacquiaa, Irci Katie Taylor, Nikaragva Alexisa Argüella ... Slovenci pa Dejana Zavca. Ptujčan bo v noči na nedeljo, tri dni pred 37. rojstnim dnevom, še zadnjič v karieri s pestmi iskal svojo čezlužnato priložnost. V okviru velterskega boksanja izločilnega dvoboja po različici WBO se bo v Novem Yorku spopadel s Keithom Thurmanom. Zmagovalec se bo soočil s prvakom te različice Timothyjem Bradleyjem. Nazadnje je Zavec pred dvema letoma v ZDA izgubil z Američanom haitijskega rodu Andrejem Bertom. Slovenski boksar pa v plemeniti veščini ni izbral diplomatskega govoričenja, ampak odprto računa na zmago. Besedno ni udaril krošeja, temveč kar direkt. »Popolnoma nepomembno je, koliko rund bo dvoboj trajal. Pripravljen sem, zato sem garal, na dvanajst ali več rund. Vse, kar bo hitreje, bo izjemno darilo in vse, kar bo po točkah, bo pomenilo veliko zmago. O taktiki se bom odločal sproti v ringu. Vse, kar me zanima, je zmaga,« je navrgel ameriškim novinarjem. Spopad bo v dvorani Barclays Center v Brooklynu, Zavec pa bo moral v zakup vzeti tudi dejstvo, da je boksar s Floride uradno devet centimetrov višji (180).

»Ne bodo odločale le izkušnje, to je moja prednost, ampak tudi telesna pripravljenost, ki je maksimalna. Zelo pomembna bo tudi zbranost. Zaradi večje Thurmanove višine v ringu sploh ne bi smelo biti nobene velike razlike. Treba bo biti bolj pazljiv, sicer pa mi tudi 186 cm visoki sparing partner ni delal nobenih večjih težav. Nisem se počutil toliko nižjega,« že Zavec splošno razpreda, a tekmeca ne podcenjuje. Uradno tehtanje pred dvobojem bo v petek, tehtnica pa ne sme čez 68,68 kilograma. Torej tudi prehrana bo pred dvobojem pomembna in posebna. Zavec hujša tudi tako, da v Novem Yorku dvakrat vadi na dan po poldrugo uro. Prava teža na tehtnici bo zanj pomenila že prvo zmago.

Kot Tyson in Ali

Štiriindvajsetletni Thurman trenira v telovadnici Gleason's v Brooklynu, tam so nekoč vadila tudi slavna boksarska imena kot Mike Tyson in Mohamed Ali. »Sem še mlad in se šele vzpenjam. Za ameriško in svetovno javnost moram pokazati dobro predstavo. Domača dvorana bo zame prednost. Poskušal ga bom presenetiti z močjo, ker ima Zavec več izkušenj z dolgimi dvoboji. Zgodaj bom preizkusil njegovo čeljust. Vsi vedo, da Zavec še nikoli ni bil na tleh in je trd tekmec. Ne pričakujem, da ga bom zgodaj spravil na tla. A zaradi mojega naziva one time je to mogoče,« je dejal boksar, ki si je naziv pridobil zaradi hitrih zmag (od 19 kar 18 predčasno). Poklicno sicer še nikoli ni odboksal niti deset rund. Nato je nadaljeval sedmi sili: »Vem, da je zelo dober borec. Čeprav je star 36 let, je še vedno v izjemni formi in kondiciji ter ima veliko srce. Je značajsko dober in ima rad ta šport, zato se dvoboja veselim.« Američan torej osebnostno ceni Mr. Simpatikusa. Na stavnicah sicer več možnosti za zmago pripisujejo Thurmanu.

Deli s prijatelji