BOKS

Zavec pred dvobojem v boju s kilogrami

Objavljeno 08. marec 2013 18.35 | Posodobljeno 08. marec 2013 18.36 | Piše: R. T., STA

Slovenski boksar odšteva ure do dvoboja z Američanom Keithom Thurmanom v New Yorku.

Dejan Zavec je zaradi poškodbe izgubil dvoboj

NEW YORK – Slovenskega boksarskega šampiona Dejana Zavca čez nekaj ur čaka prva odločilna preizkušnja pred dvobojem velterske kategorije po različici WBO proti 24-letnemu Američanu Keithu Thurmanu v New Yorku v noči na nedeljo. Oba bosta namreč javno stopila na tehtnico, ki ne sme pokazati več kot 147 funtov (66,68 kilograma).

Oklestiti težo

Oba boksarja sta zadnji teden v New Yorku intenzivno skrbela za to, da svojo težo spravita pod omenjeno mejo in to jima je tudi uspelo, kar je potrdilo uradno tehtanje. Hujšanje pred dvobojem je po besedah kondicijskega trenerja Tomija Jagarinca sicer najzoprnejši del, ki boksarju vzame precej energije. Vendar pa brez tega ne gre, saj prevelika telesna teža avtomatično pomeni poraz.

Po sledeh Tysona in Alija

Zavec se je tudi v četrtek pripravljal v brooklynski telovadnici Gleason's Gym, kjer je nekoč treniral Mike Tyson, na dvoboje pa so se pripravljali tudi drugi slavni boksarji, denimo Mohamed Ali. Telovadnica pod manhattanskim in brooklynskim mostom, ki spominja na tiste iz znanih ameriških filmov o boksarju Rockyju, športnikom zagotavlja mir pred nenapovedanimi obiski novinarjev in drugih obiskovalcev.

Zavec ima mir tudi v hotelu Sheraton, prav tako v Brooklynu nedaleč od telovadnice in nove velike športne dvorane Barclays Center, kamor se je lani iz New Jerseyja preselila košarkarska ekipa iz lige NBA New Jersey Nets ter se prekrstila v Mrežice iz Brooklyna. Dvorana sprejme 19.000 obiskovalcev in organizatorji pričakujejo dober obisk, saj s cenami vstopnic od 25 do 200 dolarjev za celotno boksarsko popoldne in večer v soboto niso pretiravali.

Slovenska podpora s tribun

Čeprav Thurman boksa na domačem terenu, pa tudi Zavec ne bo osamljen, saj je v New York prispelo in še prihaja več deset slovenskih navijačev, večinoma iz Štajerske oziroma s Ptuja, ki se bodo danes zvečer zbrali na sprejemu v dvorani slovenske cerkve sv. Cirila na Manhattanu. Zavec si jih želi priti pozdravit in morda spotoma 'pobrati' še blagoslov frančiškanskega patra Martina Krizologa, vendar pa bo vse odvisno od trenerjeve ocene, če ga to ne bo po nepotrebnem utrudilo pred najpomembnejšo nočjo njegove nadaljnje kariere.

Prenos ob 3.30 na Kanalu A

36-letni Zavec, ki si po tednu dni hujšanja in odrekanja že malce želi poštenega obroka hrane, je dejal, da gre v soboto na zmago, saj mu le ta omogoča še nekaj dodatnih dvobojev v ZDA, ki jih imenuje 'boksarska meka'. Za ogled New Yorka ne bo imel časa niti po dvoboju, saj se v Slovenijo vrača že v nedeljo. Zaradi časovne razlike bo dvoboj med Zavcem in Thurmanom za slovenske gledalce Kanala A prav tako v nedeljo, in sicer se bo prenos začel ob 3.30 zjutraj.

Thurman spoštljiv do Zavca

24-letni Keith Thurman je bil doslej v izjavah do slovenskega in bolj izkušenega nasprotnika zelo spoštljiv. Celo presenetljivo glede na pretekle izzive o nekaterih višjeuvrščenih boksarjih, ki jih je hotel pripraviti do tega, da sprejmejo njegov izziv. Thurman je prav tako kot Zavec prepričan o zmagi, svoji 20. po vrsti, in že razmišlja o prihodnjih dvobojih.

Za revijo Sports Ilustrated je povedal, da si za naslednjega nasprotnika želi svetovnega prvaka po različici WBA Paulieja Malignaggija. »Če Paulie ni preveč prestrašen, se bom pomeril z njim tule v Brooklynu. Vendar mislim, da Paulie ne bo sprejel dvoboja. Mislim, da nima 'jajc'. Nima mentalitete pravega borca, da se pomeri s pravim in dokaže, da je svetovni prvak,« je bil sočen Thurman, ki je pred dnevi kot glavni razlog, zakaj spoštuje Zavca, navedel dejstvo, da je bil ta pripravljen stopiti z njim v ring.
 

Deli s prijatelji