FINALE LIGE PRVAKOV

Zasuk kot iz najhujše more

Objavljeno 31. maj 2016 09.56 | Posodobljeno 31. maj 2016 09.57 | Piše: Marko Uršič

Po dramatičnem finalu rokometne lige prvakov nasprotno slovensko razpoloženje.

Uroš Zorman je s poljskimi Kielcami osvojil še svojo četrto ligo prvakov. Foto Facebook

Zares neverjetno, finale lige prvakov v rokometu je bil drama nad dramami. V sklepni tekmi v Kölnu se je že zdelo, da se bo madžarski Veszprem proti Kielcam okronal s svojim prvim naslovom evropskega klubskega prvaka, v 46. minuti je že vodil za devet zadetkov (28:19). A poljski klub je vstal od mrtvih, iz minute v minuto drobil nasprotno prednost, prava drama pa se je v rednem delu končala z neodločenim izidom. Zmagovalca ni bilo niti po dveh podaljških po pet minut, odločale so najstrožje kazni. Veszprem je zastreljal dve, eno je zapravil slovenski reprezentant Gašper Marguč, Kielce eno, klub iz južnega osrednjega dela Poljske pa je z izidom 39:38 premierno postal najboljši na stari celini. Zanj igra tudi član slovenske izbrane vrste Uroš Zorman, dirigent igre pa je s finalno zmago denimo osvojil že svojo četrto ligo prvakov. Leta 2004 mu je to uspelo v dresu Celja Pivovarne Laško, v letih 2008 in 2009 pa v majici španskega Ciudada Reala.

Rokometaši iz Veszprema so očitno slabih petnajst minut pred koncem finalnega dvoboja pri vodstvu za devet golov pomislili, da je pokal za zmagovalca že njihov, padli so v značilno psihološko past zmagovalnega lagodja, a tudi poljski klub se ni zdel na ravni, da bi lahko zasukal usodo. Za nas je bil eden ključnih mož tekme Nemec Tobias Reichmann, desno krilo je z zadetki korak za korakom Kielce približeval Veszpremu, ob tem pa s kretnjami tudi spodbujal svoje soigralce. Nepopustljiva germanska nrav, pač, Reichmann je ligo prvakov osvojil že s Kielom v letih 2010 in 2012, letos pa je januarja z zdesetkano nemško reprezentanco postal tudi presenetljivi evropski prvak. Uroš Zorman je na svojem profilu na družabnem omrežju objavil sliko s pokalom za zmagovalca lige prvakov, ob njej zapisal Brez komentarja, temu pa dodal še grafične podobice pokala. »Tokrat smo pokazali svoj karakter in složnost v ekipi,« pa je na splošno ocenil obe zmagi, tisto v polfinalu proti Paris Saint-Germainu, tudi tam so zasukali izid, in finalno proti madžarskemu prvaku.

Poraz zares boli

Gašper Marguč je na Veszpremovi strani seveda povsem drugače razpoložen. »Res je bila neverjetna tekma. Morebiti je pri vodstvu z devetimi zadetki razlike res popustila naša zbranost, niti v najhujši nočni mori si ne bi mogel predstavljati, da bi lahko v petnajstih minutah zapravili takšno prednost. Petinštirideset minut smo igrali odlično, Kielce smo tako rekoč imeli na kolenih, a prehitro smo prenehali igrati. Nato se je vse obrnilo proti nam,« je včeraj ocenilo slovensko reprezentančno desno krilo. O Reichmannovi vlogi pri zasuku pa še nekaj dodal. »V tistih minutah, ko so nas lovili, je igral dobro. A vseeno, če bi odigrali malce bolj zbrano, bolj pametno... Če bi igrali še desetkrat, menim, da bi ohranili devet zadetkov prednosti. Nam se je obratno dogodilo enkrat, in ravno v finalu lige prvakov. Poraz bi lažje sprejeli, če bi menili, da so bile Kielce boljše od nas tako kot lani pri našem porazu v finalu z Barcelono. Letos smo bili res tako blizu, zato ta poraz zares boli,« nam je včeraj še povedal Gašper Marguč.

 

Deli s prijatelji