KOŠARKARICA

Zaradi zdravil brez ZDA

Objavljeno 10. junij 2015 22.35 | Posodobljeno 10. junij 2015 22.36 | Piše: Drago Perko

Najboljša slovenska košarkarica Nika Barič je ostala brez igranja v ligi WNBA.

Nika Barič si želi uspehov tudi v dresu Slovenije. Foto: Aleš Černivec/Delo

Prejšnji teden se je začela nova sezona v severnoameriški ženski poklicni košarkarski ligi WNBA. V dresu Minnesote bi morala zaigrati tudi Slovenka Nika Barič, a se je vse sfižilo. »Zelo sem bila utrujena,« pove Nika, ki je imela v zadnjih dveh mesecih sezone v dresu ruskega Spartaka precej zdravstvenih težav. »Dva meseca sem jemala nepravilno dozo tablet za ščitnico, to pa je pustilo velike posledice na mojem fizičnem stanju,« razkriva Nika, ki je po vrnitvi v Slovenijo opravila vse potrebne preglede in preiskave, počutje pa se ji izboljšuje iz dneva v dan. »Počutim se veliko boljše, vsi pregledi so za mano, izvidi pa dobri. Kmalu bom polna energije, začela bom priprave na novo sezono,« nadaljuje Baričeva. Njene težave s ščitnico niso bile nedolžne, pred leti je premagala raka ščitnice, zato temu organu posveča še več pozornosti. Vest o zdravstvenih težavah je sporočila tudi v Minnesoto, kjer jo razumejo in upajo, da se pozdravi in uspešno rehabilitira. Z glavo skozi zid v ZDA ni hotela. Je pa take sorte, da želi vse početi maksimalno in popolno. »Če nisem pripravljena, potem to nisem jaz na parketu,« se zaveda svojih zmožnosti, blamaže pa si zato ne dovoljuje. Tudi za WNBA bo še čas.

Rada bi na eurobasket

Baričeva je zadnje štiri sezone igrala v Moskvi, kjer je po dveh učnih letih prevzela vajeti igre v svoje roke in napredovala v eno najbolj zaželenih branilk v Evropi. »Precej sem se naučila v Spartaku, kjer sem preživela prečudovita leta. Za vse sem celotni organizaciji kluba in ljudem izjemno hvaležna. Ponosna sem, ker sem bila članica te ekipe,« ne skriva hvaležnosti zdaj nekdanjim igralkam. Pravi, da je v letih na tujem – tja je odšla iz ŽKK Athlete Celje, kariero pa je začela v Trbovljah – napredovala igralsko in osebnostno. Vsako slovo je težko, a Nika gre na boljše, saj Spartak zaradi skromnejših rezultatov ne igra v evroligi, pa tudi finančni položaj ni ravno bleščeč. »Zdaj je pravi trenutek, da naredim korak naprej,« še doda, imena kluba ne izda, izvemo pa, da ostaja v Rusiji.

Nika ima pred sabo še en cilj – z reprezentanco nastopiti na evropskem prvenstvu, ki ga bosta leta 2017 skupaj pripravili Romunija in Madžarska. Kvalifikacije bodo v treh delih, prvi dve tekmi pa bosta na sporedu že novembra letos. »Z malce sreče nam lahko uspe. Igralke in štab bomo naredili vse, da uresničimo naše sanje. Vsi se moramo na parketu in zunaj njega boriti kot levi za naš uspeh, drugače žal ne gre,« je jasna Baričeva. Ponosna je tudi na brata Nejca, ki je letos dobil priložnost v članski ekipi Zlatoroga, ki ga vodi Predrag Milović.

Deli s prijatelji