KONEC SEZONE

Zaradi poškodbe Slovenija vnovič brez Bena Udriha?

Objavljeno 28. februar 2016 09.51 | Posodobljeno 28. februar 2016 09.51 | Piše: Drago Perko

Šempetrčan je predčasno sklenil 12. sezono v ligi NBA, ustavila ga je poškodba stopala. Pred Udrihom je trimesečno okrevanje, potem pa verjetno iskanje novega kluba.

Za reprezentanco bi igral, a je vprašanje, 
kako bo s poškodbo stopala. Foto: Drago Perko

MIAMI – Brez poškodb v športu ne gre. Ta teden sta jo skupila dva, ki sta tako ali drugače zaznamovala minula leta evropske košarke. Košarkar severnoameriške ekipe Memphis Grizzlies Marc Gasol je končal sezono zaradi zlomljene desne noge. Nič bolje se ne godi Benu Udrihu, ki je bil do lani Gasolov soigralec. Danes igra, bolje rečeno, sedi na klopi Miamija. Na tekmi proti Indiani je bila zanj usodna desna noga, težave ima s stopalom.

Trije meseci rehabilitacije

Zdravniki so ugotovili, da ga bodo morali operirati, posegu pa bodo sledili vsaj trije meseci aktivne rehabilitacije. »Naredil bom vse, da se vrnem prej!« pravi 33-letnik, ki mu telo vse pogosteje sporoča, da ni več mladenič. Kljub temu je za njim dobra sezona. Novembra lani se je iz Memphisa odselil na Florido, kjer je hitro postal menjava za Gorana Dragića. Vlogo je sprejel in jo več kot dostojno opravljal. V 16 minutah na tekmo je 4,4 točkam dodal po 2,5 podaje, igra pa 12. sezono.

Udrih ima pogodbo z Miamijem do konca sezone. Ali bodo na Floridi podaljšali sodelovanje z njim, je nehvaležno napovedovati. Cenijo ga, a kljub rdeči in beli barvi na klubskih dresih se niti najmanj ne vedejo kot Rdeči križ, ki bi ga vzel iz golega usmiljena. Zato ni izključeno, da je Udrih 22. februarja (na dan usodne poškodbe) odigral zadnji obračun za Miami v ligi NBA. To je njegov sedmi klub v NBA (prej je igral za San Antonio, Sacramento, Milwaukee, Orlando, New York, Memphis).

Zagotovo pa so bili letos izpolnjeni vsi pogoji, da se vrne v reprezentanco. Prišel je novi selektor Igor Kokoškov, ki Udriha ceni. Beno pogosto razmišlja o Sloveniji tudi zaradi soigralca Gorana Dragića, povrhu pa se je na Košarkarski zvezi Slovenije zamenjala celotno garnitura. Tam ni več nikogar, ki je v preteklosti pil kri Udrihu, oblast je prevzela njegova generacija, in ni vrag, da ne bi našli skupnega jezika. Zdaj, ko hoče igrati, pa mu nagaja zdravje. Stopalo bo do reprezentančnih nastopov verjetno že pozdravljeno, on pa bo verjetno moral iskati nov klub. Vprašanje pa je, ali mu bodo dovolili nastopati v dresu Slovenije, ki jo od 31. avgusta čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017. Miami je že 
njegov sedmi 
klub v ligi NBA.

Deli s prijatelji