SUSPENZ

Zaradi dopinških kršitev atlet Buč eno leto ne bo nastopal

Objavljeno 25. september 2012 15.53 | Posodobljeno 25. september 2012 15.55 | Piše: S. J., STA

Suspenz začne veljati 21. septembra.

Oddelek za boj proti dopingu je odločil, da je Buč kršil predpise proti dopingu.

LJUBLJANA – Oddelek za boj proti dopingu pri Olimpijskem komiteju Slovenije je sporočil, da je senat nacionalne protidopinške disciplinske komisije na osnovi zaslišanja atleta Boštjana Buča, ki ga je opravil 11. septembra, odločil, da je športnik kršil predpise proti dopingu, zato mu je izrekel enoletno prepoved nastopanja. Ta začne veljati z 21. septembrom.

Kršil predpise proti dopingu

Buč, ki je tik pred zdajci izpadel iz slovenske olimpijske reprezentance za igre v Londonu, je večkrat kršil predpise proti dopingu. Zato ga je disciplinska komisija slovenske nacionalne protidopinške agencije (NAK) suspendirala za leto dni – športnik v času izločitve ne sme sodelovati na kakršen koli način ali v katerikoli vlogi na tekmovanju ali pri drugih športnih dejavnostih.

Ni izpolnjeval zahtev

Buč je član nacionalne skupine za testiranje, ki je oblikovana na podlagi nacionalnih meril in kodeksa Svetovne protidopinške agencije (Wada). Sestavljajo jo najboljši slovenski športniki. Kot član te skupine je športnik dolžan izpolnjevati zahteve programa posredovanja lokacij z namenom izvajanja programa nenapovedanih testiranj. Ker Buč ni izpolnjeval vseh zahtev, so zabeležili tri napake v obdobju zadnjih 18 mesecev.

Na podlagi protidopinškega pravilnika NAK in mednarodnih standardov za testiranje je kombinacija treh napak (neuspešno testiranje in neposredovana prijava lokacije) programa posredovanja lokacij v osemnajstmesečnem obdobju kršitev predpisov proti dopingu. Skladno s protidopinškimi pravili o neuspešnem testiranju govorimo takrat, kadar športnika ni na prijavljeni lokaciji v času 60-minutnega intervala za testiranje, medtem ko neposredovana prijava lokacije pomeni pomanjkljivo, napačno ali zavajajočo prijavo lokacije v koledarju spletne aplikacije ADAMS, je pojasnil Jani Dvoršak, vodja oddelka za boj proti dopingu.

Suspenz začne veljati 21. septembra

Buču začne enoletna izločitev teči z 21. septembrom, z dnem izdaje odločbe. Senat disciplinske komisije bo pisno obrazložitev odločbe pripravil v predpisanem roku desetih dni. Z odločitvijo senata disciplinske komisije so bili poleg športnika seznanjeni Atletska zveza Slovenije, Mednarodna atletska zveza IAAF, Wada in OKS, ki se, če niso zadovoljni s sprejeto odločitvijo senata disciplinske komisije, lahko pritožijo na drugostopenjsko arbitražo NAK.

Deli s prijatelji